Xylan

En möjlig molekylstruktur av xylan.

Xylan är en vanlig beteckning på en grupp av hemicellulosor som är uppbyggda huvudsakligen av xylobetapyranosider hopkopplade med 1,4-glukosidbindningar. I regel finns sidogrupper av arabinos och metylglukoronsyra kopplat till huvudkedjan som består av enbart xylosrester.

Xylan är den dominerande hemicellulosan i cellväggarnas sekundärvägg hos gömfröväxter, och förekommer även i mindre mängd i barrträdens cellväggar. Xylan är relativt motståndskraftigt mot sulfatprocessen och det finns därför normalt ganska mycket kvar i kemiska pappersmassor, där xylanet kan spela en viktig roll för massans egenskaper. Under alkaliska betingelser (som sulfatkoket) omvandlas metylglukoronsyran till hexenuronsyra - en substans som trots att den i sig är ofärgad konsumerar blekkemikalier och medverkar till att kemiska papper eftergulnar.

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Xylan.svg
possible structure of xylan