Wien

För andra betydelser, se Wien (olika betydelser).
Wien
Huvudstad och förbundsland
Utsikt från Stefansdomens torn
Utsikt från Stefansdomens torn
Flagga
Stadsvapen
LandÖsterrike Österrike
FörbundslandWien
FlodDonau
Koordinater48°12′N 16°22′Ö / 48.200°N 16.367°Ö / 48.200; 16.367
Högsta punktHermannskogel
 - höjdläge543 m ö.h.
Lägsta punktLobau
 - höjdläge151 m ö.h.
Längd22,4 km (nord-syd)
Bredd30,0 km (väst-öst)
Area414,65 km²
 - land395,29 km²
 - vatten19,36 km²
Folkmängd1 982 097 (1 jan 2023 [2])
 - storstadsområde2 268 656
Befolkningstäthet5 014 invånare/km²
Styrande partierSPÖ och GRÜNE [1]
BorgmästareMichael Ludwig (SPÖ)
(sedan 2018)
TidszonCET (UTC+1)
 - sommartidCEST (UTC+2)
Postnummer1010–1239, 1400, 1450
Riktnummer01
Geonames2761369
Wiens läge i Österrike
Wiens läge i Österrike
Wiens läge i Österrike
Webbplats: www.wien.gv.at
Wien

Wien är huvudstad i förbundsrepubliken Österrike samt ett eget förbundsland. Staden är belägen långt österut i landet, vid floden Donau. Wien har knappt 2,0 miljoner invånare och en femtedel av Österrikes befolkning är bosatt här. Att Österrike har en så stor huvudstad kan ha sin förklaring i att den fram till 1918 var huvudstad för hela kejsardömet Österrike-Ungern. Numera är Wien säte för flera internationella institutioner, bland andra det Internationella atomenergiorganet (IAEA), de oljeproducerande staternas organisation OPEC, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) samt Förenta nationerna (FN).

Historia

Som så många andra romerska städer i Centraleuropa grundades Wien (Vindobona) av romarna på en tidigare keltisk bosättning. Wien belägrades av Osmanska riket 1529 och 1683. Båda gångerna kunde staden hålla ut, andra gången med hjälp från Polen.

1814-1815 hölls Wienkongressen i staden vilket markerade Wiens plats inom dåtidens europeiska storpolitik. Under 1800-talet gjordes stadskärnan om. Man rev då de gamla befästningsvallarna som skyddade innerstaden, men samtidigt blockerade det inre och yttre Wien. Den nya marken användes till skapandet av nya stora paradgator i staden.

Kring sekelskiftet 1900 var Wien en samlingspunkt för en rad filosofer och vetenskapsmän, bland andra Sigmund Freud.

1918 splittrades dubbelmonarkin Österrike-Ungern och den en gång kejserliga huvudstaden blev huvudstad i Första republiken Österrike. Förutsättningarna för Wien förändrades då helt och staden blev dominerande i det Österrike som kraftigt minskade i befolkningstal och storleksmässigt. Även första världskriget hade orsakat en befolkningsminskning för staden.

1938 tappade Wien sin status som huvudstad när Nazityskland anslöt Österrike till Stortyskland. Under kriget utsattes staden, där man bland annat hade viktig rustningsindustri, för bombningar. Efter krigsslutet delades Wien, liksom Berlin, upp mellan de fyra allierade segrarmakterna och stadens framtid var oviss. Efterhand skulle förhållandena bli bättre. I samband med Österrikes självständighet 1955 och slutet på de allierades ockupation kunde Wien enas fullt ut och ett ekonomiskt uppsving följde.

2001 sattes Wiens historiska stadskärna upp på Unescos Världsarvslista.[3]

Politik

Wiens rådhus

Eftersom Wien även är ett förbundsland i förbundsrepubliken Österrike, är borgmästaren likställd med de övriga förbundsländernas regeringschefer (tyska: Landeshauptmann/Landeshauptfrau). Rådhuset i Wien styr således både över staden och över landet Wien. Staden administreras av ett flertal förvaltningar som kallas Magistratsabteilungen. Borgmästare är sedan 2018 Michael Ludwig.

Wien brukar anses vara socialismens fäste i Österrike och SPÖ har av tradition styrt staden sedan första världskriget, med avbrott för perioden 1934–1945 då först austrofascisterna styrde och sedan de tyska nazisterna. Socialistpartierna var under denna tid förbjudna.

Under mellankrigstiden 1918–1934 genomförde det socialistiska styret reformer inom socialvård och utbildningsväsende som blev mycket uppmärksammade. Mycket uppmärksammat vid denna tid var även satsningen på att förbättra boendemiljöerna. Många refererade till staden som Rotes Wien (Röda Wien). Ett exempel är det bostadsbyggnadsprogram som genomfördes, där de färdigställda lägenheterna gavs till befolkningen efter ett poängbaserat system. Stora barnfamiljer och handikappade fick flest poäng. Systemet med så kallade Gemeindebauten (kommunala bostadshus) används med andra principer än idag. Ett bekant exempel är Karl Marx-Hof i Heiligenstadt.

Kultur

Av stor internationell betydelse är Wiens stora musikscen. I få andra städer har så många betydande kompositörer verkat som i Wien och satt stora avtryck i musikhistorien. Wienervals, kören Wiener Sängerknaben, musikaliska återkommande stora arrangemang som den tv-sända nyårskonserten och opera- och teaterscener tillhör några av de främsta i världen. Wiens konstakademi tillhör Europas äldsta konstakademier. Wien är även berömt för sitt kök och sina kaffehus och "psykoanalysens fader" Sigmund Freud verkade i staden.

Wiener Staatsoper

Teater och opera

Konst och kultur hör i Wien intimt samman och har lång tradition att blicka tillbaka på. Mycket av det som klassificeras som klassisk musik har sin upprinnelse i de kompositörer som verkat i staden.

Förutom Burgtheater, som tillsammans med sin mindre scen Akademietheater är en av världens främsta teaterscener, bjuder många mindre och större scener på olika sorters uppsättningar.

Staatsoper och Volksoper spelas flera typiskt wienska operetter men även klassiska operastycken och pjäser spelas här.

Konserter med klassisk musik brukar främst spelas på Wiener Konzerthaus.

Den konsertscen som används till de kända nyårskonserterna med Wiener Philharmoniker är dock Musikverein.

Kunsthistorisches Museum (Maria-Theresien-Platz)

Museer

I det gamla kejserliga residenset Hofburg finns Habsburgarnas samlade skattkammare, med kejsarkronan och hovjuvelerna. Vidare utgör uppträdanden på Spanska ridskolan ett levande museum över vad som en gång var kejsarfamiljens paradhästar.

Under senare år har man samlat flera av museerna vid Ringstrasse till ett MuseumsQuartier, som innehåller flera museer med olika inriktningar, från äldre tiders konsthantverk till modern konst.

Förutom detta finns en stor mängd mindre museer, inriktade på allt från naturvetenskap till modern samhällshistoria. De flesta drivs av olika stiftelser som får statsbidrag för att kunna hålla samlingarna öppna.

Arkitektur

Stefansdomen

I Wien finns nästan samtliga byggnadsstilar som präglat historien representerade, från den romanska Ruprechtskirche till den gotiska Stephansdomen, barockens Karlskirche, högbarockens Jesuitenkirche liksom klassicistiska såväl som moderna byggnadsstilar inklusive moderna skyskrapor. Jugendstilen från sent 1800-tal har lämnat många avtryck i staden, ett bevis på den rika byggnadsverksamhet som pågick under kejsartidens sista år.

En av de största turistattraktionerna i staden är Hundertwasserhaus, ritat av Friedensreich Hundertwasser. Huset utgör ett totalt stilbrott mot vad arkitekten Hundertwasser såg som modern förfrämligande arkitektur och innehåller många okonventionella lösningar. Ett annat exempel på ovanlig arkitektur är Wotrubakirche ritat av konstnären Fritz Wotruba.

Det senaste decenniets kraftiga expansion har lett till omfattande byggverksamhet i staden, framförallt i de norra och södra stadsdelarna där det fortfarande finns vissa möjligheter till att bygga nytt. Donau City norr om Donau och Wienerberg söder om staden utgör exempel på omfattande stadsbyggnadsprojekt. Det 202 meter höga Millennium Tower vid Handelskai är sedan 1999 stadens högsta byggnadsverk, mycket tack vare ett beslut 1992 att tillåta höghusbyggnationer i vissa stadsdelar. Nya stadsutvecklingsområden blir i framtiden Wiens gamla gasverksområde, ett industriområde som täcker en stor areal nära stadskärnan.

Jämfört med många andra storstäder har man i Wien byggt få riktigt höga byggnader tills 1992 års stadsbyggnadsbeslut att tillåta skyskrapor. Stadsförvaltningen har satt upp stränga riktlinjer för var höghusbyggnation får ske, allt för att inte den arkitektoniskt värdefulla stadskärnan (sedan 2001 uppsatt på Unescos lista) skall överskuggas. Endast 26 procent av Wiens yta kommer ifråga för höghusbyggnader. Vidare finns stränga riktlinjer om förbud att bebygga vissa områden utanför stadsgränsen, allt för att inte Wienerwalds skogar och stränderna vid Donau skall bli exploaterade.

Geografi

Satellitfoto över Wien.

Wien ligger vid Alpernas östra kant. Stadens areal består till cirka hälften av grönområden och stora områden används för jordbruk. Väst och sydväst om Wien ligger Wienerwald med bergen Leopoldsberg och Kahlenberg. Flera mindre floder rinner från Wienerwald till Wien, bland dem floden Wien. Här finns också terrassberg som används för vinodlingar. Staden genomskärs i nord-sydlig riktning av Donau. Avståndet till Slovakiens huvudstad Bratislava, som ligger precis intill Slovakiens gräns mot Österrike, är omkring 60 kilometer.

Klimat

Wien har ett tempererat klimat med varma somrar och kalla vintrar. Medeltemperaturen i juli är 20 °C och i januari 0 °C.

Uppmätta normala temperaturer och -nederbörd i Wien:[4]

JanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
 Högsta medeltemp.2,95,110,315,220,523,425,625,420,314,27,54,0
 Lägsta medeltemp.−2,0−0,92,45,810,513,515,415,311,77,02,4−0,5
 Nederbörd37,239,446,151,761,870,268,257,853,540,050,044,4

Ekonomi

Vienna International Centre.

Wien har som huvudstad en rad olika departement och förvaltningar. Flera internationella organ är samlade i UNO-City, bland annat IAEA och UNHCR. Wien blev 1979 den tredje FN-staden efter New York och Genève. Wien är vidare säte för bland annat Opec och OSSE.[5]

Wien har en hel del industri även om denna drabbades av en lågkonjunktur under 1990-talet. Bland stadens större industrier hör Siemens AG och Ottakringer. Staden är också plats för flera företags huvudkontor, bland annat OMV, Wienerberger och Telekom Austria.

Transport

Wiens tunnelbana i Hietzing.
Spårvagnar på Schwedenplatz.

Tunnelbana

Wiens tunnelbana (U-Bahn) öppnade för trafik 1978. Den har senare byggts ut så att den nu har fem linjer (numrerade från 1 till 4 samt 6).

Spårväg

Wiens spårvagnar (Strassenbahn) består av ett stort nät med många linjer som funnits i staden sedan 1865. Spårvagnar är en känd del av Wiens gatubild och de är väldigt älskade av invånarna. Till skillnad från många andra städer togs spårvagnarna aldrig bort helt då biltrafiken expanderade på 1950- och 1960-talen. Idag har Wien ett av världens största spårvägsnät.

Järnväg

2012 invigdes Wiens centralstation, Wien Hauptbahnhof, och 2014 följde invigningen av Bahnhof City. Från Wien utgår ett antal järnvägslinjer som når ut till stora delar av landet. Det går också förbindelser till grannländerna, främst då till Tyskland, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Det går tät trafik till Bratislava. Wien-Schwechats flygplats kan nås med hjälp av Wiens pendeltåg (S-Bahn), buss eller direkttåget CAT. Wien har ett väl utbyggt pendeltågsnät med 10 linjer med många stationer inne i centrala Wien samt linjer till närliggande förorter och områden.

Vägar

Från Wien utgår ett antal motorvägar som leder ut till stora delar av landet. En viktig motorväg är den som går till Salzburg. Det går även motorvägar som leder till Bratislava och Budapest.

Flyg

Wien-Schwechats flygplats ligger sydöst om Wien i kommunen Schwechat.

Fritid

Idrott

Ernst-Happel-Stadion

I Wien finns Österrikes mest framgångsrika fotbollsklubbar Rapid Wien och Austria Wien. I Wien spelar i regel Österrikes herrlandslag i fotboll sina hemmamatcher på Ernst-Happel-Stadion. När Österrike arrangerade EM i fotboll tillsammans med Schweiz 2008 var Wien finalstad. Wien har flera gånger arrangerat VM i ishockey, senaste gången var 2005. 1987 lyckades Sverige högst sensationellt vinna VM i ishockey i Wien.

Grönområden

Augarten är en park på cirka 50 hektar i stadsdelen Leopoldstadt. Parken är uppbyggd delvis som en fransk barock-trädgård. Augarten är ett populärt andningshål i staden, där man spatserar, spelar fotboll och har picknick.

Här finns också Bunkerei, ett vattenhål med dryck och mat delvis inhyst i en gammal bunker, delvis i en trädgård. I parken finns bland annat de berömda Wiener Sängerknaben, och en aktiv porslinsfabrik - Wiener Porzellanmanufaktur Augarten. Porslinsfabriken är belägen i Schloss Augarten, och är öppen för besök sommartid. Förslag finns på att bebygga området delvis.

Wiens distrikt

Wiens distrikt

Wien är indelat i 23 distrikt (tyska: Gemeindebezirk). Varje distrikt har ett distriktsråd (Bezirksvertretung) som väljs i allmänna val. Det största partiet utser en distriktsföreståndare (Bezirksvorsteher). Distriktet ansvarar bland annat för grundskolor, lokalt vägnät, parker och är en viktig instans inom stadsplanering.

 1. Innere Stadt (Universität Wien, ett flertal turistattraktioner: Wiener Staatsoper, Stefansdomen, Naturhistorisches Museum, Kunsthistorisches Museum, Ringstraße)
 2. Leopoldstadt (de gamla judiska kvarteren och Prater, Handelsuniversitetet - WU Wien)
 3. Landstrasse (ambassadkvarteren, Hundertwasserhaus, Schloss Belvedere)
 4. Wieden (Tekniska Universitetet - TU Wien)
 5. Margareten
 6. Mariahilf (shoppinggatan Mariahilferstrasse)
 7. Neubau (MQ - Museumsquartier, Spittelberg)
 8. Josefstadt
 9. Alsergrund (svenska ambassaden)
 10. Favoriten (järnvägsstationen Wien Hauptbahnhof)
 11. Simmering (Zentralfriedhof)
 12. Meidling
 13. Hietzing (slottet Schönbrunn)
 14. Penzing
 15. Rudolfsheim-Fünfhaus (järnvägsstationen Wien Westbahnhof)
 16. Ottakring
 17. Hernals
 18. Währing (Lantbruksuniversitetet - BOKU)
 19. Döbling (vinserveringar - så kallade Heurige)
 20. Brigittenau (Millennietower)
 21. Floridsdorf
 22. Donaustadt (UNO-City)
 23. Liesing

Bilder

Platser i Wien som är relaterade till Sverige

Schwedenplatz

I Wien finns många platser som är relaterade till Sverige.

 • Ferdinandplatz i centrala Wien bytte namn i november 1919 till Schwedenplatz som tack för hjälpinsatserna som svenska Rädda barnen och Röda korset genomförde efter första världskriget.
 • Vid samma tillfälle bytte även den närliggande bron Ferdinandbrücke namn till Schwedenbrücke.
 • Efter andra världskrigets slut hjälpte Sverige återigen Wien. Bland annat byggdes 1947 bostadsområdet Per Albin Hansson-Siedlung i stadsdelen Favoriten i södra Wien.[källa behövs] I bostadsområdet hittas svenskklingande gatunamn såsom: Stockholmer Platz, Göteborggasse, Bernadottegasse och Selma Lagerlöfgasse.
 • Vidare är Wien-stadsdelen Brigittenau uppkallad efter svenska Heliga Birgitta.
 • Andra platser i Wien med svenskanknutna namn är: Wasagasse efter Gustav Gustavsson av Wasa, Strindberggasse efter August Strindberg, Arne-Carlsson-Park och Dag Hammarskjöld Hof.
 • I Wien tillverkas chokladskumtoppar vid namn Schwedenbomben.

Filmer som utspelar sig i Wien

Wienrelaterade artiklar

Panorama över Wien på natten
Panorama över Wien på natten


Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Wien in Austria.svg
Författare/Upphovsman: TUBS Gallery, Licens: CC BY-SA 3.0
Locator map of Wien in Austria.
EHStadion040606w.jpg
Författare/Upphovsman: Extrawurst, Licens: CC BY-SA 3.0

Ernst-Happel Stadion (selbst fotografiert)
Beschreibung: Foto Ernst-Happel-Stadion 4.6.2004
Quelle: eigenes Foto
Fotograf oder Zeichner: Extrawurst
Andere Versionen: -

Lizenzstatus: GNU FDL
Flag of Styria.svg
White-green. Colours of the state of Styria.
Wien - Staatsoper (2).JPG
Författare/Upphovsman: C.Stadler/Bwag, Licens: CC BY-SA 4.0
Südostansicht der Wiener Staatsoper (vom Kärntner Ring). Das Opernhaus wurde ab Ende 1861 nach Plänen der Architekten August Sicard von Sicardsburg und Eduard van der Nüll im Stil der Neorenaissance errichtet. Nach amerikanischen Bombardements am 12. März 1945 geriet das Operngebäude in Brand und wurde gleich nach dem Krieg wieder aufgebaut.
Vienna - Johann Strauss Monument in Stadt Park - 4568.jpg
© Jorge Royan / http://www.royan.com.ar, CC BY-SA 3.0
Johann Strauss Monument in Stadt Park, Vienna, Austria
Wien - Stephansdom.JPG
Författare/Upphovsman: C.Stadler/Bwag, Licens: CC BY-SA 4.0
Westansicht des Stephansdomes in der österreichischen Bundeshauptstadt Wien. Die vielen Polizeiautos bewachen nicht den Stephansdom, sondern waren im Zuge der Kundgebung Al-Quds-Tag zugegen, die auf dem Stephansplatz stattfand.
Wien districts with numbers.png
Numbered map of the 23 Districts of Vienna, with small numbers.
Wien Volksgarten Votivkirche Burgtheater Rosenblüte.jpg
Författare/Upphovsman: Photo: Andreas Praefcke, Licens: CC BY 3.0
Austria, Vienna, Burgtheater
Wien 01 Schwedenplatz a.jpg
Författare/Upphovsman: Gugerell, Licens: CC0
Schwedenplatz in Wien 1 Richtung Westen
Penzing (Wien) - Kirche am Steinhof (5).JPG
Författare/Upphovsman: C.Stadler/Bwag, Licens: CC BY-SA 4.0
Hauptfassade bzw. Südansicht der Kirche am Steinhof, auch Leopoldskirche bezeichnet, auf dem Gelände des „Sozialmedizinischen Zentrums Baumgartner Höhe“ im 14. Wiener Gemeindebezirk Penzing.
Die Kirche wurde von 1904 bis 1907 über dem traditionellen Grundriss eines griechischen Kreuzes nach Plänen des Architekten Otto Wagner als Anstaltskirche errichtet. Sie ist der bedeutendste Sakralbau der Wiener Moderne in Wien.
Flag of Oberösterreich.svg
White-red. Colours of the state of Tyrol.
Tramwien schwedenplatz.jpg
Författare/Upphovsman: Martin Ortner, Vienna, Austria, Licens: CC BY 2.5

ULF tramcar type B on line "1" and tramcar type E1 on line "21" meeting at Schwedenplatz - ULF-Triebwagen Type B auf Linie 1 und E1 auf Linie 21 am Schwedenplatz

 • own image, 25 March 2005
 • Photographer: Martin Ortner, Vienna, Austria
Hofpavillon Hietzing Otto Wagner3.JPG
Författare/Upphovsman: Welleschik, Licens: CC BY-SA 3.0
Wien Stadtbahn (U-Bahn), Hofpavillon Hietzing; Otto Wagner
Wien - Mozartdenkmal (2).JPG
Författare/Upphovsman: C.Stadler/Bwag, Licens: CC BY-SA 4.0
Das Mozartdenkmal im Burggarten im 1. Wiener Gemeindebezirk Innere Stadt.
Das 7,5 Meter hohe Monument wurde von dem Architekten Karl König und dem Bildhauer Viktor Tilgner geschaffen und am 21. April 1896 auf dem Albrechtsplatz (heute Albertinaplatz) enthüllt. Nach dem II. Weltkrieg und Wiederinstandsetzung wurde es 1953 im Burggarten aufgestellt.
Dargestellt ist der Komponist mit Notenpult auf einem Sockel, der mit Ornamenten, Masken und Kränzen geschmückt ist und von einer halbkreisförmigen Balustrade aus grobem Sterzinger Marmor (Südtirol) umrahmt wird. Auf dem vorderen Flachrelief ist die Einladung und das Erscheinen des Steinernen Gastes aus der Oper „Don Giovanni“ dargestellt und auf dem rückseitigen Hochrelief der sechsjährige Komponist am Klavier, sein Vater mit der Geige und seine Schwester Nannerl.
Wien - Schloss Belvedere, oberes (1).JPG
Författare/Upphovsman: C.Stadler/Bwag, Licens: CC BY-SA 4.0
Südansicht des oberen Belvederes im 3. Wiener Gemeindebezirk Landstraße.
Die barocke Schlossanlage ließ Prinz Eugen von Savoyen nach Plänen von Johann Lukas von Hildebrandt errichten. Das obere Belvedere diente ihm als Repräsentations- und Festschloss und wurde von 1717 bis 1723 gebaut. Zuvor ließ er von 1712 bis 1716 das untere Belvedere als Sommerwohnsitz errichten. Aktuell (2018) wird das untere Belvedere als auch das obere von der Österreichischen Galerie Belvedere genutzt.
Vienna 20021024.JPG
NASA photography of Vienna, Austria
Stadtteile von Wien entlang der Donau (gesehen von Nordwesten).jpg
Författare/Upphovsman: Extrawurst, Licens: CC BY-SA 3.0
Panoramic image of Vienna
Rathaus Vienna June 2006 165.jpg
Författare/Upphovsman: Gryffindor, Licens: CC BY 2.5
Rathaus (Town hall) in Vienna, Austria
Vienna International Centre.jpg
Författare/Upphovsman: Herbert Ortner, Vienna, Austria, Licens: CC BY 2.5
The Vienna International Centre and the Austria Center Vienna (the low hexagonal structure to left of tallest building) are the two parts of the UNO-City. The Donaucity Church (the cubical building in the lower left-hand corner) is part of the Donau City. In the foreground Vienna U-Bahn, Line U1 with station Kaisermühlen – Vienna International Centre.
Donau City Vienna from Reichsbruecke on 2013-09-24.png
Författare/Upphovsman: Robert F. Tobler, Licens: CC BY-SA 3.0
The Donau City in Vienna, with the nearly completed DC Tower 1 in September 2013.
Mariahilferstrasse1.jpg
Författare/Upphovsman: Ingen maskinläsbar skapare angavs. Herbert Ortner antaget (baserat på upphovsrättsanspråk)., Licens: CC BY 2.5

Description: The Mariahilferstraße in Vienna - Die Wiener Mariahilferstraße

 • own image, taken in Nov. 26, 2002
 • Photographer: Herbert Ortner, Vienna, Austria
Ludwig v. Beerhoven 1190.jpg
Författare/Upphovsman: HeinzLW, Licens: CC BY-SA 3.0 at
This is a photo of public art indexed in a public art catalogue of Vienna (Austria) under the number: 46854 (commons, de) .
Panorama vienna.jpg
Författare/Upphovsman: Fskking, Licens: CC BY-SA 3.0
Night view panorama from Donau Tower
Stephansdom Vienna July 2008 (27)-Stephansdom Vienna July 2008 (31).jpg
Författare/Upphovsman: Of the individual pictures, Gryffindor, of the panorama, Roland Geider (Ogre), Licens: CC BY 3.0
View from the north tower of St. Stephen's Cathedral, Vienna.