Way to Go
Närmast Sixten Ehrlings skor och Nils Poppes kängor | |
Konstnär | Åsa Maria Bengtsson |
---|---|
Basfakta | |
Tillkomstår | 2014, kompletterad 2018 |
Typ | Skulptur |
Material | Brons |
Motiv | Skor |
Plats | Davidhallsbron, Malmö |
Way to Go är en skulptur i brons på gångbron Davidshallsbron i Malmö av Åsa Maria Bengtsson. Den består av avgjutningar av skor som förknippas med kända artister från Malmö, vilka är placerade vid brons räcken mot Södra Förstadskanalen och är kompletterade med namnskyltar på räckena.[1]
Åsa Maria Bengtssons förslag vann 2012 en av Malmö stad utlyst jurybedömd tävling om ett minnesmärke över Malmöartister.[2] Konstverket invigdes 2014[3] och kompletterades 2018.[4] Sammanlagt finns 29 par skodon med anknytning till Malmöartister från olika tidsepoker, bland andra Nils Poppe, Anita Ekberg, Lasse Holmqvist och Gaby Stenberg. Skodonen står på en upphöjd sockel av granit på ömse sidor av bron.
Det engelska uttrycket "way to go!" används för att ge någon beröm för något som gjorts bra[5]. Det alluderar till "röda mattan", som ingår i konstverket i form av ett gångstråk med röda plattor, och som sträcker sig över Davidhallsbron. Plattorna har mönstrade marockanska kakelplattor som förlaga.[1] Utanför det röda gångstråket ligger plattor i ett uppförstorat mönster av en detalj av den röda mattans mönster.
Hedrade artister
- Harry Arnold
- Gudrun Brost
- Kal P Dal
- Sixten Ehrling
- Anita Ekberg
- Hector El Neco
- Git Gay
- Olav Gerthel
- Göran frau Hyllie
- Olga Hellquist
- Lasse Holmqvist
- Kristina Kamnert
- Jullan Kindahl
- Carl Gustaf Kruuse
- Ebba Lindqvist
- Maj Lindström
- Edvard Persson
- Nils Poppe
- Trolle Rhodin
- Eva Remaeus
- Gaby Stenberg
- Ing-Britt Stiber
- Emy Storm
- Leif Uvemark
- Östen Warnerbring
- Jacques Werup
- Bo Widerberg
- Naima Wifstrand
- Oscar Winge
Kontrovers om motivval och plats
Konstnären och konstskribenten Ida Thunström publicerade i april 2021 en artikel där hon uppmärksammade på likheten mellan Way to Go och den kända minnesmärket Skorna på Donaustranden i Budapest i Ungern samt ifrågasatte lämpligheten av placeringen på brokanten.[6][7][8] Skorna på Donaustranden är ett Förintelseminnesmärke, som hyllar tusentals offer, vilka sköts ihjäl på Donaukajen i november 1944–januari 1945 av milismän tillhörande Pilkorsrörelsen. Det består av 60 par skor i järn och installerades 2005. Det är förknippat med de judar i Ghettot i Budapest, som Raoul Wallenberg hösten 1944 arbetade för att rädda, med bland annat svenska skyddspass.[9]
Parallellerna mellan de bägge konstverken diskuterades 2014, men medan uppdragsgivaren Malmö stad såg inte då några problem i detta.[9] Åsikterna om skulpturens konnotationer går också isär.[10]
De som tagit upp frågan har främst inriktat sig mot att Malmö stad bör flytta skulpturen från Davidhallsbron till en annan plats.[11][6]
Källor
Noter
- ^ [a b] Way to go på Åsa Maria Bengtssons webbplats
- ^ Röd matta och kändisskor ska pryda bron på Sveriges Radios webbplats den 14 december 2012
- ^ Malmöbro förvandlas till konstverk på Sveriges Radios webbplats den 9 juni 2014
- ^ Avtäckning av 10 nya par skor på Davidhallsbron, pressmeddelande från Malmö kommun den 27 september 2018
- ^ Cambridge Dictionary
- ^ [a b] En konstskandal i offentligheten på ww.opulens.se den 28 april 2021
- ^ Var det ingen i Malmö som tänkte efter? i Aftonbladet den 10 maj 2021
- ^ [1]Linda Fagerström: Skorna på Davidshallsbron fortsätter att skämma ut Malmö i Sydsvenskan den 14 maj 2021
- ^ [a b] [2]Linda Fagerström: Skorna på Davidshallsbron fortsätter att skämma ut Malmö i Sydsvenskan den 14 maj 2021
- ^ [3]Thomas Millroth: Diskussionen om skorna på Davidshallsbron har spårat ur i Sydsvenskan den 22 maj 2021
- ^ [4]Channa Bankier: Bättre sent än aldrig – flytta skorna från Davidshallsbron i Sydsvenskan den 19 maj 2021
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Lokal_Profil, Licens: CC BY-SA 3.0
Det är oklart om den här bilden omfattas av panoramafrihet.
Detta är en avbildning av en byggnad eller ett konstverk i Sverige. Det avbildade verket är troligtvis upphovsrättsligt skyddat. 24 § Lagen om upphovsrätt säger att "konstverk får avbildas om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus" och "Byggnader får fritt avbildas." Det har allmänt tolkats som att spridning av avbildningar som denna är tillåten.
Den 4 april 2016 meddelade dock Högsta domstolen ett beslut att första stycket i § 24 inte omfattar publicering i databaser på Internet, och den 6 juli 2017 meddelade en lägre instans att länkning till avbildningar av upphovsrättsligt skyddade konstverk som tillhandahålls av Commons utgör upphovsrättsintrång. Se COM:CRT/Sweden#Freedom of panorama (på engelska) för mer information.
Paragrafens andra stycke, om byggnader, berördes inte i besluten.
Hur Commons möjligheter till fortsatt spridning av denna och andra avbildningar påverkas av dessa beslut analyseras för närvarande.
Att använda eller länka till denna fil kan få juridiska följder. Du är ensamt ansvarig för att försäkra dig om att du inte gör intrång på någon annans upphovsrätt. Se vidare allmänt förbehåll.
Författare/Upphovsman: Fred Romero from Paris, France, Licens: CC BY 2.0
The "Shoes on the Danube Bank" is a memorial in Budapest, Hungary. Conceived in 2005 by film director Can Togay, he created it on the east bank of the Danube River with sculptor Gyula Pauer to honor the people who were killed by fascist Arrow Cross militiamen in Budapest during World War II. They were ordered to take off their shoes, and were shot at the edge of the water so that their bodies fell into the river and were carried away. It represents their shoes left behind on the bank.