Virgohamna

Andrées ballonghus i Virgohamna 1887

Virgohamna, tidigare Virgohavn, är en plats på Danskøya i den nordvästra delen av ögruppen Svalbard. Virgohamna har varit en nederländsk valfångststation och var utgångspunkt för Salomon August Andrées och Walter Wellmans försök att nå Nordpolen med luftfarkoster. År 1973 blev Virgohamna en del av Nordvest-Spitsbergen nationalpark. Namnet kommer från S/S Virgo, som fraktade Andrées ballong Örnen och annan utrustning till Spetsbergen 1896 och 1897.

Karta över Albert I Land med angivande av Virgohamn

Nederländsk valfångststation

Virgohamna var 1636 till omkring 1660-talet en nederländsk valfångststation med namnet Harlinger kokerij. Efter ett antal år var valarna nästan borta från fjordarna och valar kunde bara fångas långt ute till havs. Stationerna till lands förlorade då sin betydelse. År 1671 beskrivs landstationen som starkt förfallen. Idag är den ett kulturminnesmärke bestående av späckugnar, trävirke, deponier av järnfilsspån och metallskrot i Virgohamna.

Vätgasballongen Örnen på väg mot Nordpolen efter avfärd från Virgohamna 1897. Fotograferad från ångaren Virgo.
(c) Bundesarchiv, N 1572 Bild-1925-046 / Fleischhut, Richard / CC-BY-SA 3.0
Tyska turister från ångaren München går i land sommaren 1925.

Andrées ballongfärd

Huvudartikel: Andrées polarexpedition

Salomon August Andrée gjorde 1896 och 1897 försök att nå Nordpolen med en vätgasballong med Virgohamna som bas.

Andrées expedition har satt flera fysiska spår i Virgohamna. Där ligger fortfarande rester av ballonghuset och gasanläggningen i form av spikar, bultar, plankbitar och högar med rostat järnfilsspån.

Walter Wellmans tre luftskeppsförsök

Virgohamna var också bas för amerikanaren Walter Wellmans försök att nå Nordpolen med luftskepp 1906, 1907 och 1909. Wellman byggde luftskeppshangar, hus och gasproduktionsanläggning.

Längst västerut i Virgohamna ligger resterna efter Wellmans bas. Här finns resterna av den stora hangaren han byggde för luftskeppet America, bostadshus, tunnor med järnfilsspån till vätgasanläggningen, rostiga bensinfat, järnskrot i alla storlekar och former, verktyg och annat material.

Virgohamna idag

Slitageskadorna efter turism har varit stora under senare år, och sommaren 2000 infördes restriktioner genom att enbart mindre grupper på högst tolv personer med guide och skriftlig tillåtelse från Sysselmesteren på Svalbard får besöka området.[1]

Källor

Noter

  1. ^ Kulturminneplan for Svalbard 2013-2023 Arkiverad 23 februari 2018 hämtat från the Wayback Machine. på Sysselmannen på Svalbards webbplats, Rapport 1/2013, sidorna 48 och 65.

Media som används på denna webbplats

Prins-karls-forrland pho.jpg
Författare/Upphovsman: Per Harald Olsen – User Perhols on no.wikipedia, Licens: CC BY 2.5
Паўночная ўскраіна Прынца Карла Форланда, Шпіцберген.
Map of Albert I Land north.jpg
Författare/Upphovsman: Bjoertvedt, Licens: CC BY-SA 3.0
Map of the northern part of Albert I Land, northwestern Spitsbergen (Norway)
Bundesarchiv N 1572 Bild-1925-046, Polarfahrt Dampfer "München", Ausbooten.jpg
(c) Bundesarchiv, N 1572 Bild-1925-046 / Fleischhut, Richard / CC-BY-SA 3.0
Det tyska riksarkivet (Bundesarchiv) använder ofta originalbeskrivningen på sina bilder. Det kan förekomma att dessa texter är felaktiga, tendentiösa, föråldrade eller politiskt extrema. Info non-talk.svg
Polarfahrt mit dem Dampfer "München".- Ausbooten im Virgohafen
17. Juli - 12. August 1925
Andrees Station3.jpg
Salomon August Andrées polarstation på Danskön i Svalbard i Norge.