Vintergatan 5b

Vintergatan 5b
GenreAction
Spänning
Äventyr
MedverkandeAnders Linder
Wilson D. Michaels
Ingela Schale
Pelle Hanæus
Philomène Grandin
m. fl.
Antal avsnitt45
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagAnagram AB
ProducentPetter Bragée
InspelningsplatsVäxjö
Kanarieöarna
Sändning
OriginalkanalSVT1
Originalvisning2001
Bildformat4:3
LjudformatStereo
StatusAvslutad
Kronologi
FöregångareVintergatan 5a
UppföljareTillbaka till Vintergatan

Vintergatan 5b var ett sommarlovsprogram med regi av Petter Bragée som visades mellan 11 juni10 augusti 2001 i SVT i Sveriges Television.[1] Serien är en uppföljare till Vintergatan 5a, som sändes som sommarlovsprogram året innan. 2003 sändes en omarbetad version av programmet och dess föregångare i SVT under namnet Tillbaka till Vintergatan.

Handling och innehåll

Peos fru Ulla har mystiskt försvunnit och desperat kontaktar han sina medresenärer Mira, Glen och Henrik för att be dem följa med honom ut i rymden för att hitta henne. När de besöker den så kallade lavaplaneten försvinner även Mira och lämnar ett kryptiskt meddelande efter sig. Under seriens gång stöter de på flera nya karaktärer, bland andra Irina Teresjkova, Gaia och Garsson. Besättningen får ledtrådar och information under programmets gång. Till slut hittar de Mira som har blivit tillfångatagen av bleka rymdvarelser med "lampskärmar" på huvudet, kallade Fifuner. Ulla finns dock inte bland dem tillfångatagna varelserna utan hittas istället nerfryst i skeppets maskinrum av Femman. De planeter de besökte var Tjårny, Filione, Bely, Poolplaneten (riktiga namnet okänt) och Karichnivi.

Besättningen tittade även på en film varje dag och de filmer som visades var Snobben, Historiska Tippen, Flickan vid stenbänken och Styva linan.

Rollista

Produktion

Efter att ha sett hur många som ringde in under Vintergatan 5a och ville titta på rymdskeppet bestämde produktionsteamet att två barn skulle få följa med i varje fredagsavsnitt och visa upp en viss färdighet.[2]

Inspelningarna inleddes i början av april 2001 och pågick till augusti.[3] Scenerna i rymdskeppet spelades in i studio i Växjö medan andra scener spelades in i fjärrvärmeverket och Nydalavägen i Växjö, vid Volcán El CuervoLanzarote, Skäftekärrs Järnåldersby på norra Öland, en klippstrand på Lanzarote, Fuerteventura norra spets, Öjaby och det gamla slakteriet i Alvesta.[4]

Mottagande

Serien sågs av drygt 380 000 tittare vilket motsvarar runt 20 procent av svenska barn.[5] Tittare skickade in runt 3000 teckningar i veckan till produktionsteamet.[5]

Malena Janson på Svenska Dagbladet tyckte serien var en "härligt utflippad serie, utan välmenande pedagogiska syften, skönt befriad från allt vad nutidsorientering, konsumentupplysning och fysiklektioner heter".[6]

Källor

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=%22Vintergatan+5b%22+typ%3Atv&sort=OLDEST. Läst 1 april 2011. 
  2. ^ Mikael Jansson (2 mars 2001). ”Barnen får följa med kapten Zoom ut i rymden”. Aftonbladet. Läst 27 augusti 2023. 
  3. ^ Malin Ankarhem (12 april 2001). ”Ny sommarlovsbesättning - med rymden som mål”. Göteborgs-Posten. Läst 28 augusti 2023. 
  4. ^ ”SLUT FÖR DEN HÄR GÅNGEN!”. svt.se. Arkiverad från originalet den 24 april 2008. https://web.archive.org/web/20080424001516/http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2102. Läst 29 augusti 2023. 
  5. ^ [a b] Kalle Malmstedt (21 juli 2001). ”Vintergatan når rekordhöjder”. Göteborgs-Posten. Läst 28 augusti 2023. 
  6. ^ Malena Janson (13 juni 2001). ”TV-KRÖNIKA Spännande för en tokvanlig”. Svenska Dagbladet. Läst 28 augusti 2023. 

Media som används på denna webbplats