Vasagatan, Stockholm

Vasagatan, vy mot syd från Klarabergsviadukten.

Vasagatan är en huvudgata i stadsdelen Norrmalm i Stockholm som sträcker sig nord-sydriktning mellan Tegelbacken i söder (där den övergår i Vasabron) och Norra Bantorget i norr. Vasagatan är ca 730 meter lång. Vid Vasagatan ligger bland annat Centralplan och Stockholms centralstation. Vasagatan övergår efter Norra Bantorget i Upplandsgatan.

Historik

Etymologi

Ferdinand Bobergs illustration från 1905, Centralposthuset och Vasagatan mot norr.

Vasagatan fick sitt nuvarande namn vid den stora namnrevisionen 1885, där många av Stockholms gator döptes om. Innan dess hette gatan Clara Strandgatan. Stora delar av Vasagatan har anlagds på utfyllnad av Klara Sjös strand. På 1640-talet var Vasagatans föregångare en kort gatstump på ca 150 meter längd från dagens Klarabergsgatan och söderut, sedan vidtog Norrströms vattnet. 1654 kallas gatan Siögrenden, därefter fanns namn som Oxenstiernegränden och Mejsters Gränd, efter handelsmannen Wilhelm Meister som på 1750 ägde mark vid nuvarande centralstation. Från mitten av 1800-talet kallas gatan Clara Strandgata, då beskrivs gatan som en smal och smutsig gränd med förfallna hus och sjöbodar.

Planering

Vasagatan planlades på 1870-talet i samband med att Stockholms centralstation (invigd 1871) hade uppförts och skulle fungera som Stockholms entré för de resenärer som kom ut från centralstationen. Många pampiga byggnader uppfördes, bland andra Kungsbropalatset, Hotel Continental, SWB-huset, Centralposthuset (invigd 1903), ritat av Ferdinand Boberg och flera andra hotell. På 1930-talet uppfördes mitt emot Centralstationen Ivar Tengboms Esselte-huset som ersatte det äldre Centraltryckeriet. Gatan var under hundra år ansedd som lika storslagen som StrandvägenÖstermalm. Men i samband med Norrmalmsregleringen revs många historiska byggnader och delar av Vasagatan fick en helt annan karaktär då byggnader som Vasahuset, Sheraton och Pennfäktaren 11 restes.

I korsningen Vasagatan/Kungsgatan togs i januari 1925 Stockholms och Sveriges första trafiksignal i drift. En nyfiken skara människor hade samlats vid korsningen för att beskåda nyheten.[1] Anläggningen, som bestod av fyra elektriska 2-skenslyktor (rött och grönt), styrdes av en polisman i gatukorsningen (läs mer: Stockholms trafiksignaler).

Bilder då och nu

Framtid

Daniel Helldén och Gunilla Glantz inviger trädplanteringen i december 2019.

Vasagatan är ett av Citys mest högtrafikerade gångstråk med 50 000 gående per dygn bara vid Mäster Samuelsgatan. Gatan har haft stor betydelse för staden ända sedan den byggdes och är lika aktuell och betydelsefull idag. Den utgör dessutom den första anblicken av Stockholm för alla ankommande resenärer via järnvägen, tillika många ankommande flygresenärer via buss och tåg.

Projekt Nya Vasagatan

Stockholms stad har beslutat att bygga om Vasagatan från 2018 fram till 2022, plantera fler träd, och omvandla delar av körbanan till trottoarer och cykelbanor.[2] De första 67 träden och nya sittplatserna som ska kanta Vasagatan och göra den mer välkomnande, grönare och tryggare invigdes av Trafikborgarrådet Daniel Helldén och trafikdirektören Gunilla Glantz den 4 december 2019.[3] Den 3 juli 2020 skrevs ett kontrakt med Peab Anläggning som skulle bli ansvariga för de återstående projekten på Nya Vasagatan.

Byggnader och platser längs Vasagatan i urval

I byggnadernas husnummerordning:

BildArtikelnamnVasagatan nrTypKort beskrivning
Järnvägsparken-ParkUrsprungligen en grönskande park, anlagd på 1870-talet, idag består den av stenlagda ytor med enstaka träd och några bänkar i en bullrig miljö. En kakelmosaik, "Idealiserad park" av Olle Nyman, med trädmotiv skall påminna om den forna grönskan. Ombyggnad pågår (2012).
Sheraton, Stockholm2-6HotellHotellet vid Tegelbacken ritades av AOS Arkitekter och uppfördes 1969-1971. Det var på sin tid det första Sheratonhotellet utanför USA. Hotellet har nio våningar plus takvåning. Fasaderna mot Vasagatan och Tegelbacken är klädda med brunröd, glaserat fasadchamotte.
Stockholms centralstation-JärnvägsstationStationshuset byggdes 1867-1871 och invigdes 15 juli 1871 samtidigt med sammanbindningsbanan, arkitekt var Järnvägsstyrelsens chefsarkitekt Adolf W. Edelsvärd. Byggnaden är uppförd i italiensk renässansstil.
Esselte-huset14-18KontorshusEsselte-huset byggdes åren 1928-34 efter arkitekt Ivar Tengboms ritningar. Beställare var förlaget Esselte. Esselte-huset räknas till ett av funktionalismens huvudverk i Stockholm.
Hotel Continental22HotellI samband med Norrmalmsregleringen och tunnelbanans utbyggnad revs den äldre hotellbyggnaden och en ny uppfördes 1962, inredd av Carl-Axel Acking. Även denna revs (2013) i samband med bygget av Citybanan. Ett nytt hotell med entré till tunnelbane- och pendeltågsstation har uppförts på platsen.
(c) Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0
Royal Viking1HotellHotellet invigdes den 5 november 1984. Ursprungligen ägdes och drevs det av AB Trafikrestauranger som var ett dotterbolag till SJ. Idag ingår hotellet och dess 459 rum i kedjan Radisson Blu.
Centralposthuset28-34KontorCentralposthuset uppfördes 1898-1903 efter ritningar av Ferdinand Boberg (exteriör och posthallen) och Frans Gustaf Abraham Dahl (planlösning). Byggnaden invigdes under högtidliga former av konung Oscar II den 27 oktober 1903.
Pennfäktaren 117KontorDen åtta våningar höga kontors- och affärshuset restes 1976. Som byggherre stod Byggnadsstyrelsen. 2009 genomgick byggnaden en omfattande ombyggnad projekterad av Reflex Arkitekter. Den tidigare bärande betongfasaden ersattes med en öppnare i ett system av glaslådor och partier av sträckmetall.
Vasahuset, Stockholm11-13Hotell, kontorVasahuset uppfördes 1957-1960 med Lars-Erik Lallerstedt som arkitekt. Byggnaden kallas även i folkmun för Mercedes-Benzhuset beroende på den stora Mercedes-Benzskylten som satt på båda sidor av husets takpåbyggnad. Idag nyttjas större delen av Vasahuset av Nordic Light Hotel.
Kungsbropalatset15-17KontorKungsbropalatset uppfördes tillsammans med Oscarsteatern 1905-07 för grosshandlaren Isaac Hirsch efter ritningar av teaterarkitekten Axel Anderberg. Byggnaden är byggnadsminnesmärkt.
Vasateatern/Lundbergska huset19-21TeaterVasateatern är en anrik privatteater som invigdes 1886 i det Lundbergska huset. Under Per Gerhards och Karl Gerhards tid nådde Vasan sina allra största framgångar. Sedan 2016 inryms även Scandic Grand Central i huset.

Referenser

Noter

Tryckta källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Hall, Stockholm Central Station.jpg
Författare/Upphovsman: michell zappa from São Paulo, Brazil, Licens: CC BY-SA 2.0
Stockholms centralstation
Vasateatern 2009a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Vasateatern i Stockholm
Järnvägsparken 2010a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Järnvägsparken i Stockholm: "Idealiserad park" av Olle Nyman
Vasahuset 2010a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Vasahuset vid Vasagatan, Stockholm
Vasagatan mot syd 2012.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Vasagatan mot syd (från Norra Bantorget)
Vasagatan 1963.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Vasagatan i Stockholm sommaren 1963, på vänstertrafikens och trådbussarnas tid. I bakgrunden Riddarholmskyrkan.
Vasagatan, Stockholm.jpg
Vasagatan runt förra sekelskiftet
Centralplan 2010.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Centralplan med Stockholms central och Esselte-huset
Royal Viking Hotel01.jpg
(c) Johan Fredriksson, CC BY-SA 3.0
Royal Viking Hotel, Stockholm.
Boberg, Centralposthuset.jpg
Bobergs illustration av Centralposthuset och Vasagatan
Sheraton hotel 2009.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Hotel Sheraton i Stockholm
Stockholm, Uppland, Sweden (6052718404) (2).jpg
Författare/Upphovsman: Riksantikvarieämbetet , Licens: No restrictions

Vasagatan street towards Tegelbacken in Stockholm city. In the background is Riddarholmen and Riddarholmen church.

Vasagatan mot Tegelbacken i Stockholms city. I bakgrunden syns Riddarholmen och Riddarholmskyrkan.

Parish (socken): Stockholm Province (landskap): Uppland Municipality (kommun): Stockholm County (län): Stockholm

Photograph by: Fredrik Bruno Date: c. 1943 Format: Colour slide

See a recent photo of the same view: kmb.raa.se/cocoon/bild/show-image.html?id=16001000307644

Persistent URL: kmb.raa.se/cocoon/bild/show-image.html?id=16001000221564

Read more about the photo database (in english): www.kms.raa.se/cocoon/bild/about.html
Scandic Continental Stockholm april 2016.jpg
Författare/Upphovsman: Frankie Fouganthin, Licens: CC BY-SA 4.0
Scandic Continental Stockholm den 12 april 2016.
Kungsbropalatset september 2011.jpg
Författare/Upphovsman: ArildV, Licens: CC BY-SA 3.0
i RAÄ:s bebyggelseregister (BBR).
Vasagatan 7.JPG
Författare/Upphovsman: I99pema, Licens: CC BY-SA 3.0
Centralposthuset i Stockholm speglas i motstående fasad
Trafikborgarrådet Daniel Helldén, trafikdirektören Gunilla Glantz in 2019-2.jpg
Författare/Upphovsman: Frankie Fouganthin, Licens: CC BY-SA 4.0
Trafikborgarrådet Daniel Helldén och trafikdirektören Gunilla Glantz inviger trädplanteringen på Vasagatan i Stockholm den 4 december 2019.
Esselte huset 2009.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Esselte-huset vid Vasagatan på Norrmalm, Stockholm