Vapensköld

Exempel på former hos en vapensköld:
1. Gammal fransk
2. Modern fransk
3. Oval
4. Rombisk
5. Kvadratisk
6. Italiensk
7. Schweizisk
8. Engelsk
9. Tysk
10. Polsk
11. Spansk

Vapenskölden är inom heraldiken den yta på vilken ett eller flera sköldemärken avbildas. Sköldemärket är den centrala komponenten i ett heraldiskt vapen. Vapenskölden är endast en ram. Vilken form den ska ha skiftar från framställning till framställning. Det som är viktigt är att vapenmärket, själva innehållet i skölden, är detsamma vid varje framställning.

Den ursprungliga skölden, som en släkt fört ifrån sitt första framträdande, med sitt märke kallas stamvapen.[1]

En mindre sköld placerad på en större kallas för hjärtsköld och kan innehålla ett separat sköldemärke. I de fall adelssläkters vapensköldar utformas med en hjärtsköld brukar denna i regel återge släktens stamvapen. Om tre sköldar placeras på varandra kallas den mittersta för mittsköld.[2]

Många statsvapen brukar bestå av en vapensköld eller innehålla en sådan.

Se även

Referenser

  1. ^ Vapen i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1921)
  2. ^ Andersson, Per (1993). Heraldik : Läran om vapenmärken. Mjölby: Bokförlaget Draking. sid. 18. ISBN 91-87784-06-8 

Media som används på denna webbplats

Formes des Blasons Ecus Coats of Arms.svg
Författare/Upphovsman: Wiki-MG**** @@@-fr, Licens: CC BY-SA 3.0
Formes des Blasons Ecus Coats et Armes Version Couleurs: 1 Écu français: ancien 2 Écu français: moderne 3 Écu des Dames 4 Écu des Damoiselles 5 Écu de tournoi ou bannière 6 Italien 7 Suisse 8 Anglais 9 Allemand 10 Polonais 11 Espagnol, Portugais et Flamand
Coat of arms of Cyprus (2006).svg
Författare/Upphovsman: Borb, modified by User:Di (they-them), Licens: CC BY-SA 4.0
Coat of arms of Cyprus since 2006
Great coat of arms of Sweden.svg
Stora riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.