Konungens kabinett för den utrikes brevväxlingen
Konungens kabinett för den utrikes brevväxlingen instiftades 1791 av Gustav III och är föregångaren till det moderna Utrikesdepartementet. Tidigare hade relationerna med utländska regenter hanterats inom kungens kansli, sedan 1713 genom dess utrikesexpedition. Utrikesexpeditionen fortsatte att existera till 1809, då det ersattes av Kabinettet.
Gustav III genomförde stora omorganisationer av statsförvaltningen, och skapade bland annat denna nya avdelning inom kansliet för utrikesfrågor, med en kabinettssekreterare som chef. Dess officiella namn var Konungens kabinett för den utrikes brevväxlingen. I och med departementsreformen 1840 bytte kabinettet namn till Utrikesdepartementet.
Se även
Källor
- Utrikesdepartementet - en historisk tillbakablick Utrikesdepartementets egen historik, läst 2007-08-02
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet
Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)
“ | 1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.
3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.
|
” |