Utmärkt Svensk Form

"Utmärkt Svensk Form" för A&E Design.

Utmärkt Svensk Form var en utmärkelse för yrkesorganisationer inom formgivningsområdet och deras producenter utdelad av Svensk Form 1983-2002.

I början av 1980-talet var arbetsmöjligheterna för formgivare små i Sverige. Få företag tyckte det var mödan värt att kontakta en designer. Ordföranden i Svensk Forms formgivarsektion Hans-Christer Ericson lanserade i början av 1980-talet därför idén om en utmärkelse, som skulle kunna delas ut till samtliga yrkesorganisationer inom formområdet och deras producenter. 1983 skedde den första jurygenomgången. Därefter ägde årliga urval rum, fram till 2002. De grafiska formgivarna (ABCD, nu Sveriges Reklamförbund), industridesignerna (SID), inredningsarkitekterna (SIR), konsthantverkarna (KIF), illustratörerna (FST) och textil- och klädformgivarna (STOK) valde varje gång var sin representant till juryn. Med tiden utökades de olika produktkategorierna med web-design och profilprogram. Utmärkt Svensk Form, med sin logotyp ritat av Hans-Christer Ericson, blev en stor massmedial framgång.

Från 2005 har denna utmärkelse ersatts av de nationella designutmärkelserna Design S[1] och Ung Svensk Form [2]. Vartannat år delar Swedish Design Awards [3] ut Design S och Ung Svensk Form i samband med Designdagen. Swedish Design Awards drivs av Svensk Form. Från början skapades Swedish Design Award av Svensk Form, Sveriges Reklamförbund och Stiftelsen Svensk Industridesign för att belöna Sveriges bästa design med utmärkelsen Design S.

Jonas Bohlins betongstol Concrete", Nationalmuseum, Stockholm

Exempel på mottagare av utmärkelsen Utmärkt svensk form

Källor

Noter

Media som används på denna webbplats

SVForm.jpg
Författare/Upphovsman: Ulf Dahlström, Licens: CC BY-SA 3.0
Logo till "Utmärkt Svensk Form"
A&E Utmärkt Svensk Form.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
A&E Utmärkt Svensk Form Diplom
Jonas Bohlins betongstol.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Jonas Bohlins betongstol på Nationalmuseum i Stockholm