Tuna bergslag
Tuna bergslag, ursprungligen Näveberg, är ett geografiskt område med historisk bergsbruk och hyttverksamhet beläget mellan Nyköping och Nävekvarn i Tunabergs socken och delar av Tuna och Bergshammars socknar.
I Tuna bergslag finns ett stort antal äldre gruvhål. De äldsta finns omnämnda i Erik av Pommerns stadfästelse från 1420, men har troligen varit brutna innan dess.
I området finns även ett fyrtiotal lämningar efter medeltida hyttor. De flesta är kopparhyttor och cirka en tredjedel hyttor för järnframställning. De flesta hyttorna övergavs i slutet av medeltiden. Kopparmalmen kommer i huvudsak från gruvorna vid Koppartorp, där det brutits malm sedan 1400-talet. Koppartorp var också centralort i Tuna bergslag med bland annat ett gruvmuseum. Förutom koppar- och järnmalm har det brutits malm med silver, kobolt, zink, bly och mangan. Den senast aktiva gruvan är Stora Uttervik mangangruva, där gruvdrift upphörde år 1956. [1]
I området har funnits styckebruk i Nävekvarn, Fada, Ekeby och Grishyttan.
Sörmlandsleden har flera sträckor inom Tuna bergslag som passerar gruvor, hyttor och andra intressanta lämningar från den tidigare bergshanteringen.
Bilder
Källor
- Sörmlandsbygden 2001. ”Sörmlands medeltida kopparberg” av Eva Skyllberg.
- ”Välkommen till Gruvmuséet i Koppartorp och Tuna Bergslag”. https://www.youtube.com/watch?v=9IQ1hcTLX9E.
Noter
- ^ ”Innovationskritiska metaller och mineral i Bergslagen”. sid. 37. http://resource.sgu.se/produkter/regeringsrapporter/2020/RR2002.pdf. Läst 3 februari 2021.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: TS Eriksson, Licens: CC BY-SA 4.0
Storgruvan, senare benämnd de Beschegruvan, i Koppartorp söder om Nyköping. Dagens stora dagöppning tillkom genom ett ras 1818. Vid mitten av 1800-talet minskade lönsamheten och 1889 upphörde gruvdriften.
Författare/Upphovsman: TS Eriksson, Licens: CC BY-SA 4.0
Tuna bergslag i Nyköpings kommun. Lämningar efter hyttor inom Tunabergs, Tuna och Bergshammars socknar.
Författare/Upphovsman: TS Eriksson, Licens: CC BY-SA 4.0
Koppartorps gruvby Tunabergs socken var centrum i Tuna bergslag.