Taggagam

Taggagam
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningÖdlor
Lacertilia
FamiljAgamer
Agamidae
SläkteMoloch
Gray, 1841
ArtTaggagam
M. horridus
Vetenskapligt namn
§ Moloch horridus
AuktorGray, 1841
Utbredning
Synonymer
  • Molok
  • Taggig djävul
Hitta fler artiklar om djur med

Taggagam (Moloch horridus) är en ödleart i familjen agamer som placeras i det egna släktet Moloch. Arten beskrevs av John Edward Gray 1841 och förekommer i stäpp- och ökenregioner i Australien.[1]

Utseende

Den kan bli upp till 20 cm lång[2] och leva i 20 år. Honorna är större än hanarna. Djuret har större och mindre koniska taggar över hela kroppen. Taggarna påminner i formen om rosenbuskens. På nacken har ödlan en knöl med två horn på. Djurets kropp är formad så att vatten som hamnar på kroppen rinner ner i små rännor till munnen. Ödlan är sandfärgad med vit undersida. Den kan ändra sig till mörkare färg om det till exempel är mörkare sand på något ställe. Den kan även blåsa upp sig så att den ser större ut.

Ekologi

Djuret är ofarligt för människor och den livnär sig främst av myror[2] och växtdelar. Moloken har stor nytta av sitt taggiga kroppsförsvar eftersom den olikt andra ödlearter länge letar föda på ett ställe och kan då vara sårbar för angrepp medan den äter. I likhet med paddleguanen söker taggagamen föda under dagen när myrorna är aktiva och den kan äta upp till 2 500 myror under en måltid. Myrorna fångas med utskjuten tunga. Honorna lägger 3 till 10 ägg i underjordiska hålor på sommaren.[3]. Den är aktiv på dagen och lever mest i små grupper.

Hot

För beståndet är inga hot kända. Hela populationen anses vara stabil. IUCN kategoriserar arten globalt som livskraftig.[1]

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Agamidæ, 1904–1926.

Noter

  1. ^ [a b c] Doughty, P., Melville, J., Craig, M. & Sanderson, C. 2017 Moloch horridus . Från: IUCN 2017. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.1. Läst 28 augusti 2023.
  2. ^ [a b] Jenny Sich, red (2016). Moloch horridus. Knowledge Encyclopedia Animal. Dorling Kindersley. sid. 108 
  3. ^ Djur-illustrerat uppslagsverk (2007). Sid 404. ISBN 978-91-7166-036-7.

Media som används på denna webbplats