TT Nyhetsbyrån

TT Nyhetsbyrån
TTlogo stående b
Org.nr556564-5487
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerMats Johansson (styrelseordförande)
Per-Anders Broberg (vd, chefredaktör och ansvarig utgivare)
BranschNyheter Tekniska plattformar
ProdukterNyhetsförmedling, bildarkiv och fotografering, info- och nyhetsgrafik, videoproduktion- och arkiv samt featureproduktion.
TjänsterTT säljer även:

Via TT; pressreleasetjänst för PR och IR TT Bevakning; nyhetsbevakning ej för publicering Mediebank; en DAM-lösning som kan hantera stora mängder bilder

TT Insikt; verktyg för politisk bevakning av beslut från bla Riksdagen och EU
Antal anställda150
Historik
Grundat1921
Ekonomi
Omsättning665,673 miljoner SEK
Rörelseresultat48,227 miljoner SEK
Vinst efter skatt33,826 miljoner SEK
Tillgångar370,052 miljoner SEK
Eget kapital158,730 miljoner SEK
Struktur
ÄgareBonnier, Schibsted, NTM
DotterbolagRetriever
Övrigt
SloganVi gör andra bättre
Webbplatswww.tt.se
FotnoterSiffror från 2014 års bokslut[1]

TT Nyhetsbyrån - historiskt Tidningarnas Telegrambyrå AB eller i kortform fortfarande TT - är en nationell nyhetsbyrå i Sverige. TT bildades 1921 av en grupp storstadstidningar som tog över telegrambyrån De förenade byråerna (DFB), tidigare Svenska Telegrambyrån. År 1922 uppgick även Presstelegrambolaget i TT.

Historia

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) startade 1921, och sände sitt första telegram den 1 januari 1922[2]. Telegrammet lästes med hög röst in i en telefonlur med extra stor muntratt och togs emot av en stenograf på tidningen i andra änden. När stenografen på den andra tidningen hade uppfattat hela telegrammet ringdes nästa tidning upp. Ungefär tio år senare uppfanns teleprintern och tidningarna kunde föra TT:s texter rätt in i sina sättmaskiner. Under 1960-talet kom de första datorerna, och idag är en stor del av journalistiken och nyhetsrapporteringen och förmedlingen beroende av modern informations- och kommunikationsteknologi. Under 1999 blev även TT Spektra en del av TT-Gruppen som är namnet på dagens TT-koncern. De levererade nöjesnyheter, tv-information och annat feature-material. TT-Gruppen har under senare år även börjat arbeta med nyhetsgrafik, och man äger sedan Svenska Grafikbyrån, som förser både massmedier och andra kunder med till exempel kartor och webbanpassade animationer. Året innan (2007) köpte TT-Gruppen den stora bildbyrån Scanpix[2].

I en stor omorganisation 2013 blev Tidningarnas Telegrambyrå, Scanpix, TT Spektra och Svenska Grafikbyrån tillsammans TT Nyhetsbyrån. TT Nyhetsbyrån äger även 66 procent av omvärldsbevakningsföretaget Retriever.

Våren 2015 startade TT Nyhetsbyrån pressmeddelandetjänsten Via TT.[3]Under 2024 lanserade man tjänsten TT Insikt som är ett verktyg för politik- och samhällsbevakning, i samarbete med den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Radio

Radiotjänst inledde sina sändningar nyårsdagen 1925 fick det nybildade radiobolaget inte producera egna nyhetssändningar. Tidningarna fruktade att de skulle konkurreras ut om nyhetsförmedlingen släpptes fri i ett snabbare medium med stor genomslagskraft. Därför fick TT, som ägdes av pressen, ansvar för att sammanställa och sända nyheter i det nya massmediet. Den första sändningen av "Senaste nyheter från Tidningarnas Telegrambyrå" skedde den 5 mars 1924[4]. De båda företagen Tidningarnas Telegrambyrå och Radiotjänst hade inledningsvis mycket starka kopplingar. TT-chefen Gustaf Reuterswärd blev Radiotjänsts förste vd, samtidigt som han hade samma tjänst hos TT. Med tiden uppluckrades TT:s nyhetsmonopol, men TT fortsatte att sända radionyheter i SR/Radiotjänst även långt efter det att Sveriges Radio började bygga en egen nyhetsverksamhet. Bland annat låg under många år TT-nyheterna som en inledande nyhetssammanfattning till de längre SR-producerade sändningarna från Dagens Eko.

TT hade en viktig funktion och samlade svenska folket kring radioapparaterna under andra världskriget och dess dramatiska slutskede. Sändningarna skedde från TT:s egna lokaler på Klara Västra Kyrkogata. År 1959 flyttade redaktionen och studion till de översta våningarna i Sveavägen 17, det nordligaste höghuset vid Hötorget. Nästa flytt skedde 1984 då TT flyttade till Pressens hus i före detta S:t Eriks BryggeriKungsholmstorg. År 2006 flyttade nyhetsbyrån till nya redaktionslokaler vid Slussen[2]. I november 2024 flyttar nyhetsbyrån till nyrenoverade lokaler i glashuset på Östgötagatan 100.

Några kända TT-röster var Uno Stenholm, Staffan Rosén, Berndt Aulin och Kaj Karlholm. Astrid Kindstrand orsakade en lyssnarstorm som den första kvinnliga nyhetsläsaren 1938. Bland de journalister som har arbetat på TT:s radioredaktion finns även Staffan Dopping. TT-sändningarna i Sveriges Radio upphörde 1995, men telegrambyrån fortsatte att sända radionyheter i de kommersiella radiostationerna i Sverige och i Ålands Radio till årsskiftet 2006–2007, då även de sändningarna upphörde.

Arbetsmetod

TT Nyhetsbyrån fungerar idag som en stor dagstidning; reportrar och fotografer samlar information som redigeras till artiklar. Därefter sprids materialet till TT Nyhetsbyråns abonnenter inom svensk dagspress, radio och television och även till andra kunder. På TT arbetar cirka 100 journalister. Byrån har redaktioner i Stockholm, Göteborg, Malmö, Bryssel och Sydney. I Sydney sitter TT:s nattredaktion. TT Nyhetsbyråns reportrar befinner sig också ofta utanför redaktionen, särskilt för att kunna bevaka utrikeshändelser eller rapportera om sportnyheter. Utlandsnyheterna grundas på TT Nyhetsbyråns egna korrespondenter, internationella nyhetsbyråer (exempelvis Reuters och AFP) samt de nordiska ländernas nyhetsbyråer.

Produkter

Nyhetstjänster

TT Nyhetsbyrån förmedlar nyheter i text, bild, video och grafik och produkterna styckvis eller som abonnemang. TT erbjuder också bevakningstjänster, så som PM och Löp, där abonnenter kan få förhandsinformation om vad som kommer på nyhetsagendan samt nyhetsarkiv, som innehåller alla TT:s nyheter sedan 1984.

Via TT

Via TT är en svensk tjänst för publicering och distribution av pressmeddelanden som ägs av TT Nyhetsbyrån. På den svenska marknaden konkurrerar den i huvudsak med Mynewsdesk och Cision.

Tjänsten lanserades i januari 2015.[5][6] Den hade utvecklats i samarbete med de nordiska nyhetsbyråerna NTB, Ritzau och STT.

Via TT vill bygga sin verksamhet på att låta företag utnyttja TT:s förmåga att nå ut till journalister och redaktioner.[6] Det har lett till kritik från både journalister och kommunikatörer som menar att användandet av TT:s varumärke blandar journalistik och PR.[7][8] Tjänsten fick också uppmärksamhet när det framkom att Via TT distribuerade pressmeddelanden för scientologer.[9][10] I slutet av 2019 lanserade Via TT en översikt där man bland annat kan se genomslaget av sitt pressutskick i media med hjälp av en tjänst från Retriever.[11]

TT-Kalendern

TT-kalendern är TT Nyhetsbyråns planeringsverktyg som innehåller evenemang som är relevanta ur nyhetsperspektiv; allt från festivaler, presskonferenser till årsstämmor, årsdagar och sporthändelser.

Omvärldsbevakning

Företag, myndigheter och organisationer abonnerar på TT:s nyheter som en del av sin omvärldsbevakning.

Bildarkiv

TT Nyhetsbyråns bildarkiv innehåller mer än 46 miljoner bilder från fotografins födelse till i dag. I arkivet finns redaktionella bilder men också kreativa bilder och illustrations - och genrebilder. TT Nyhetsbyråns kollektion Bildhuset består av livsstilsbilder med skandinavisk känsla, och många svenska namnkunniga fotografer bidrar regelbundet till kollektionen. På TT arbetar nio heltidsanställda fotografer med nyhets- och uppdragsfotografering, men TT har även ett stort internationellt nätverk med byråer och fotografer som bidrar till arkivet. TT representerar även fotografen Lennart Nilssons bilder. [12] 2017 förvärvade TT Nyhetsbyrån bildbyrån IBL.

Mediebank

TT:s mediebank är ett Digital Asset Management-system (DAM) för att lagra och hantera mediefiler. Med hjälp av avancerad AI får man hjälp med automatiskt bildtaggning. Med till exempel ansiktsigenkänning effektiviseras arbetet med bilder. Det är även lättare att arbeta i enlighet med GDPR då man exempelvis kan hantera modellavtal direkt i appen.

TT Insikt

TT:s tjänst Insikt följer utvecklingen av ny lagstiftning och offentliga beslut. Bevakningen hämtas från öppna offentliga källor, till exempel från riksdagen, EU, Regeringskansliet, regioner, länsstyrelser, departement och myndigheter.

Grafik

TT Nyhetsbyrån har egna grafiker och illustratörer som arbetar med nyhets- eller informationsgrafik för medier och andra uppdragsgivare. Infografiken produceras både för webb och print och man tar även fram filmer.[13]

Övriga produkter

Färdiga sidor och feature

Tv- och radiotablåer. TT Nyhetsbyrån producerar i stort sett samtliga Tv- och radiotablåer- och tidningar i Sverige

Trav- och tips

Börs och fonder

Väderprognoser

Marknad

Texter från TT Nyhetsbyrån utgör en viktig källa i många stora svenska redaktioners nyhetsbevakning. Viktigare nyheter når även nyhetsbyråer i övriga Norden, och Reuters och andra byråjättars kontor i Stockholm som för dessa vidare ut i världen. Hösten 2005 förlorade TT Dagens Nyheter som kund, men de återvände ett år senare.

Ägarstruktur

TT Nyhetsbyrån ägs av Bonnier, Schibsted och NTM (2024)

TT bildades 1921 av en grupp storstadstidningar som tog över Svenska Telegrambyrån och från 1922 Presstelegrambolaget.

Fram till 1999 var TT ett kooperativ där de svenska medierna både var ägare och kunder till nyhetsbyrån.[2]

Verkställande direktör och chefredaktör fram till 2003 var Ebba Lindsö. Hon efterträddes i april 2003 av Raoul Grünthal, vilken 2006 slutade för att bli verkställande direktör för Svenska Dagbladet men kvarstår som styrelseordförande[14]. Han efterträddes av Thomas Peterssohn, som fram till 2006 var chefredaktör för Affärsvärlden. Jonas Eriksson tillträde 2012 som VD och chefredaktör[15], han slutade 2020 efter 8 år på posten[16].

Fram till 2014

Fram till 2014 ägdes TT av följande tidningar:

ÄgareAndel[14]
Aftonbladet20 %
Svenska Dagbladet10 %
Stampen10 %
Expressen10 %
Dagens Nyheter10 %
Sydsvenska Dagbladet10 %
NT Media10 %
VLT AB5 %
Upsala Nya Tidning5 %
Pres(s)gruppen5 %
MittMedia Förvaltnings AB5 %

Från 2015

I december 2014 sålde Stampen sin andel i TT till Gota Media.[17] Gota Media sålde dock snart vidare aktierna till TT:s övriga ägare.[18] Därefter ägde Schibsted och Bonniers 33,4 procent var, NT Media 17,4 procent, Mittmedia 13,2 procent och övriga ägare 2,6 procent.[19]

Från 2020

TT Nyhetsbyrån ägdes 2020 av tre stora mediehusen. Bonnier cirka 40%, Schibsted cirka 40% och NTM ägde cirka 20% enligt egna webbsidan. [20]

Uppgift

I en debattartikel i Aftonbladet har den förre ordföranden i TT Anders H Pers beskrivit TT:s främsta uppgift som ”att skriva så opartiskt och klargörande, att nattredaktörer från Norrbotten till Skåne kan lita på texterna, och med gott journalistiskt samvete skicka dem vidare till läsarna”. Enligt Anders H Pers, så är TT för många av de mindre tidningarna den viktigaste nyhetskällan. Dessa har oftast inte råd att hålla sig med egna specialister som kan komplettera TT-texter med egen sakkunskap och egna kontakter.[21]

Dominerande ställning

Liksom många andra internationella nyhetsbyråer har TT Nyhetsbyrån en dominerande ställning på den inhemska nyhetsmarknaden, vilket kan få som konsekvens att eventuella fel och brister i rapporteringen får stort genomslag i inhemska media (jämför med Australian Associated Press). Dessutom kan det resultera i en ensidig och onyanserad mediebevakning.[22] Ett exempel är ett misstag i ett TT-telegram som fick till följd att fyra dagstidningar blev stämda för grovt förtal, sedan TT felaktigt offentliggjort namnet på en man som friats i en mordrättegång.

Byråns dominerande ställning har också medfört att dess skrivregler TT-språket har fått stort genomslag.

Konkurrens

Konkurrensverket har i ett beslut meddelat att verket inte anser att TT:s dominerande ställning är ett hot mot konkurrensen på den fria marknaden eller ett missbruk av densamma.[23] Inte heller omstruktureringen, varunder ägarna bytte namn från Grundstenen till TT Intressenter AB, ansågs erfordra ett ingripande ifrån myndigheten.[24]

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ ”Bolagsöversikt; TT Nyhetsbyrån AB”. allabolag.se. 20 december 2015. http://www.allabolag.se/5565645487/TT_Nyhetsbyran_AB. 
  2. ^ [a b c d] "TT:s historia". Arkiverad 30 januari 2012 hämtat från the Wayback Machine. TT.se, 24 oktober 2011. Läst 2012-03-14.
  3. ^ ”TT Nyhetsbyrån börjar med pressmeddelandetjänst”. resume.se. 9 december 2014. http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2014/12/09/tt-nyhetsbyran-borjar-med-pressmeddelandetjanst/. Läst 17 november 2015. 
  4. ^ Hört och sett : radio och television 1925-1974, Nils-Olof Franzén, Per-Martin Hamberg, Philip von Krusenstierna, Sveriges radio, Stockholm 1974 ISBN 91-522-1333-1, s. 316
  5. ^ TT Nyhetsbyrån börjar med pressmeddelandetjänst, Resumé, 9 december 2014
  6. ^ [a b] Via TT - Sveriges nya plattform för digital PR och marknadsföring, Via TT, 28 januari 2015
  7. ^ TT:s ”finrum” för pressmeddelanden kritiseras – formuleringar ses över, Dagens Media, 20 januari 2016
  8. ^ TT-kampanjen: ”Högst tveksamma formuleringar”, Journalisten, 22 januari 2016
  9. ^ TT bryter med scientologerna, Dagens Media, 29 augusti 2017
  10. ^ Hård kritik mot Nyhetsbyrån TT:s förmedling av scientolog-pr, SVT Medier, 15 augusti 2017
  11. ^ ”TT och Retriever i nytt samarbete”. www.dagensmedia.se. https://www.dagensmedia.se/medier/dagspress/tt-och-retriever-i-nytt-samarbete/. Läst 29 januari 2020. 
  12. ^ ”Bildbyrå - TT Bild, Hitta ditt innehåll i Nordens största bildbank”. tt.se. http://tt.se/bild/. Läst 31 januari 2020. 
  13. ^ ”Infografik, animerad grafik & illustrationer | TT Nyhetsbyrån”. tt.se. http://tt.se/infografik/. Läst 31 januari 2020. 
  14. ^ [a b] "Styrelse och ägare." Arkiverad 27 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine. TT.se. Läst 2014-04-07.
  15. ^ ”Jonas Eriksson blir ny TT-chef”. Svenska Dagbladet. 8 juni 2011. https://www.svd.se/a/0d8af142-6286-3749-aa63-305946144449/jonas-eriksson-blir-ny-tt-chef. Läst 11 november 2024. 
  16. ^ ”TT Nyhetsbyrån byter vd (pressmeddelande)”. TT. 18 februari 2020. Arkiverad från originalet den 11 november 2024. https://web.archive.org/web/20241111155013/https://via.tt.se/pressmeddelande/3270441/tt-nyhetsbyran-byter-vd. Läst 11 november 2024. 
  17. ^ Stampen säljer sin andel i TT, Medievärlden, 18 december 2014
  18. ^ Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01 - 2014-12-31 Arkiverad 22 februari 2019 hämtat från the Wayback Machine., Gota Media AB
  19. ^ "Styrelse och ägare." Arkiverad 18 augusti 2015 hämtat från the Wayback Machine. TT.se. Läst 2015-08-18.
  20. ^ ”Organisation | TT Nyhetsbyrån”. tt.se. http://tt.se/om-oss/organisation/. Läst 31 januari 2020. 
  21. ^ Svärdkrona, Zendry (14 augusti 2005). ”Gaza – eldprov för medierna”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/debatt/article10645043.ab. Läst 11 oktober 2011. 
  22. ^ Stroehlein, Andrew (14 januari 2000). ”Weaknesses of the Czech Media – An over-reliance on a single news source” (på engelska). Central Europe Review. Arkiverad från originalet den 24 september 2011. https://web.archive.org/web/20110924015758/http://www.ce-review.org/00/2/stroehlein2.html#too_much_ctk. Läst 11 oktober 2011. 
  23. ^ ”Icke-ingripandebesked – allmän nyhetstjänst (BESLUT, Dnr 822/1999)”. Konkurrensverket. 8 mars 2000. Arkiverad från originalet den 7 december 2010. https://web.archive.org/web/20101207202902/http://www.kkv.se/beslut/99-0822.htm. Läst 11 oktober 2011. 
  24. ^ ”Företagsförvärv – allmän nyhetstjänst (BESLUT, Dnr 282/1999)”. Konkurrensverket. 15 april 1999. Arkiverad från originalet den 27 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100827024307/http://www.kkv.se/beslut/99-0282.htm. Läst 11 oktober 2011. 

Webbkällor

Vidare läsning

  • Tidningarnas telegrambyrå: [in officio veritatis] : en bilderbok 1922-2002. Stockholm: Tidningarnas telegrambyrå. 2002. Libris 8866152 
  • Karlholm, Kaj, red (1967). Tidningarnas telegrambyrå. [Stockholm]. Libris 11940734 
  • Ragnarsson, Björn (1954). Tidningarnas telegrambyrå: utveckling, organisation och ställning i samhället. Stockholm. Libris 2445174 
  • Winqvist, Timus F. (1961). En skrift om TT och dess föregångare: [svensk nyhetsbyråverksamhet 95 år - 40 år i pressens händer] : utgiven till TT:s 40-årsdag 1 januari 1962. Stockholm: TT. Libris 880766 
  • TT:s övergång till singularisformerna. Stockholm: Tidningarnas telegrambyrå. 1945. Libris 11487165 
  • Hadenius, Stig (1971). Nyheter från TT: studier i 50 års nyhetsförmedling. Ekonomi och samhälle, 99-0119059-2. Stockholm: Bonnier. Libris 20939 
  • Den centrala nyhetsförmedlingen i Sverige 100 år. TT-nytt ; 1966: extranr. Stockholm: [Tidningarnas telegrambyrå]. 1966. Libris 11487062 
  • 100 bilder: livet på TT 1921-1970. Stockholm: Tidningarnas telegrambyrå. 1989. Libris 897487 
  • Vedin, John-Bertil; Pall, Arne, red (1972). När TT fyllde 50 år: jubileumskrönika i ord och bild. Stockholm: TT. Libris 2145856 
  • Killander-Braun, Lisa (1992). TT:s bild av USA:s invasion i Panama i december 1989. Skriftserien - Journalistik, medier och kommunikation, Stockholms universitet, 1100-9896 ; 1992:3. Stockholm: Univ., JMK. Libris 1306611 
  • Czarniawska, Barbara (2009). Den tysta fabriken: om tillverkning av nyheter på TT (1. uppl.). Malmö: Liber. Libris 11369567. ISBN 978-91-47-09055-6 
  • Elgemyr, Göran (1984). ”"Skall rundradion få parasitera på pressen eller ej?": relationerna mellan pressen, TT och ljudradion 1922-1970”. Presshistorisk årsbok (Stockholm : Föreningen Pressarkivets vänner, 1984-) 1984 (1),: sid. 51-83 : ill.. ISSN 0282-020X. ISSN 0282-020X ISSN 0282-020X.  Libris 2883362
  • Erixon, Dick; Pandolfi, Anne (1994). Med nej på dagordningen. Rapport från Näringslivets mediainstitut, 1100-570X ; [19]94:15. Stockholm: Näringslivets mediainstitut. Libris 1908522 
  • Winqvist, Timus Fredric (nnnn). En skrift om TT och dess föregångare: svensk nyhetsbyråverksamhet 95 år : 40 år i pressens händer. [Stockholm]. Libris 11634044 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

TTlogo stående b.png
TT News Agencys Swedish logo since 2013