Svavelsyrlighet

Svavelsyrlighet
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namnSvavelsyrlighet
Kemisk formelH2SO3
Molmassa82,07 g/mol
UtseendeFärglös vattenlösning med lukt av svaveldioxid
CAS-nummer7782-99-2
SMILESOS(=O)O
Egenskaper
Densitet1,03 g/cm³
Löslighet (vatten)Blandbar
Faror
Huvudfara
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Svavelsyrlighet är en kemisk förening med summaformeln H2SO3. Det finns inget bevis för att ämnet existerar i vattenlösning, men molekylen har påvisats i gasform.

Egenskaper

[1]

Vid vanligt tryck och temperatur är svavelsyrlighet en färglös gas, som har den bekanta stickande lukten som bränt svavel utvecklar. Den har en obehaglig och mycket kvardröjande smak och inverkar kraftigt på andningsorganen. Ämnet kan orsaka andnöd vid inandning, och astmatiker bör undvika kontakt med det.

Genom avkylning till något under fryspunkten eller genom användning av ett tryck på 200 – 400 kPa vid vanlig temperatur kan svavelsyrligheten kondenseras till en lättflytande, färglös vätska, som vid vanligt tryck kokar vid – 10 °C, och som vid avdunstning i vakuum stelnar till en vit kristallinsk massa, som smälter vid – 75, 2 °C.

Svavelsyrlighet utmärker sig i kemiskt avseende genom att den har förmåga att ta upp syre från andra ämnen, varigenom den verkar som ett kraftigt reduktionsmedel.

Framställning

Teknisk framställning av svavelsyrlighet kan ske genom förbränning av svavel med sulfider såsom svavelkis, kopparkis och zinkblände. [1]

Salter av svavelsyrlighet kallas för sulfiter.

Användning

Svavelsyrlighet används bland annat som ett mildare blekmedel än klor, genom att den kan ta bort syre från färgämnena och omvandla dem till färglösa föreningar.

Förutom användning som blekmedel kan svavelsyrlighet även komma till användning som desinfektionsmedel.

Svavelsyra och svavelsyrlighet

Skillnaden mellan svavelsyrlighet och svavelsyra, H2SO4, är att svavelatomen har ett lägre oxidationstal (+4) i svavelsyrlighet än i svavelsyra (+6). Svavelsyrlighet är en svagare syra än svavelsyra.

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sulfurous acid, 27 augusti 2010.
  1. ^ [a b] Meyers varulexikon, Forum, 1952

Media som används på denna webbplats

Hazard C.svg
The hazard symbol for corrosive substances according to directive 67/548/EWG by the European Chemicals Bureau, now known as the Consumer Products Safety and Quality (CPS&Q) Unit.