Stadshagens IP

Stadshagens IP
Match mellan romer och Kungsholmsbor 1953.
SmeknamnHagen
PlaceringStadshagen, västra Kungsholmen, Stockholm, Sverige Sverige
TypIdrottsplats
ÄgareStockholm stad
UnderlagKonstgräs
HemmalagKarlbergs BK, Westermalms IF
Datum
Invigd1931

Stadshagens IP är en idrottsplats vid Sankt Göransgatan 130 i Stadshagen på västra Kungsholmen i centrala Stockholm.

Historik

Idrottsplatsen började anläggas i slutet av 1920-talet på en äng nedanför Stadshagens vattenreservoar. Nuvarande anläggning invigdes 1931. Då tillkom även en servicebyggnad innehållande servering och omklädningsrum för damer och herrar. Anläggningen vid Stadshagens IP ritades av arkitekten Paul Hedqvist (1931). Paul Hedqvist var även arkitekt till några andra idrottsanläggningar i Stockholm såsom Stora mossens IP (1933), Kristinebergs IP (1933) och Zinkensdamms IP (1937).[1]

Idrottsplatsen hade sin storhetstid på 1930- och 1940-talen med allsvensk bandy och friidrott. Tidigare fanns även en skidhopparbacke i kanten ned mot Hornsberg, vars rester av den lilla backen fortfarande kan skymtas i slänten. Publikrekordet sattes på en träningsmatch i fotboll på 1930-talet mellan Djurgården och Sandvikens IF som åsågs av 6 500 åskådare.

7 000 åskådare kom det i bandy när Hammarby mötte Edsbyns IF 1952, dock betalade bara 5 720. [2]

Idrottsanläggningen idag

Idag finns två planer, varav den ena sedan år 2006 har uppvärmt konstgräs, som möjliggör att spela fotbollsmatcher även vintertid.[3]

Idag används anläggningen enbart för fotboll och har två konstgräsplaner för elvaspelsmatcher, det vill säga en målvakt och tio utespelare i vardera laget, samt en grusplan för lag med sjumannalag. Den största föreningen som är verksam på Stadshagen idag är Karlbergs BK med drygt 1000 ungdomsspelare och herrlag i division 2 i fotboll. Vidare spelar Mariebergs SK och Karlberg BK:s damlag i division 3 på anläggningen. Därutöver spelar ett stort antal mindre föreningar från Stockholms innerstad tävlingsmatcher i lägre divisioner på anläggningen, bland annat forna allsvenska laget Westermalms IF. Utöver fotboll finns vissa anläggningar för friidrott. En av konstgräsplanerna spolas till isbana på vintern och upplåts för allmänhetens åkning.

Det fanns planer att uppföra 400 bostäder där Stadshagens IP ligger idag, men efter protester skrinlades dessa idéer.[4] Byggstart har skjutits upp flera gånger i väntan på att en ersättningsanläggning ska projekteras och byggas. Under tiden har anläggningen delvis tillåtits förfalla av Stockholms Stad.

Bilder

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Stadshagens IP 2012a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Stadshagens IP (Idrotts Plats)
Stadshagens IP 2012b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Stadshagens IP (Idrotts Plats)
Stora Bryggeriet 2008.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Stora Bryggeriet i Stockholm
Stadshagens IP 2012c.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Stadshagens IP (Idrotts Plats), servering och omklädnad
Stadshagens IP 1953.JPG
Stadshagens Idrottsplats. Fotbollsmatch mellan Kungsholmsbor och romer.