Soyombo

Text skriven med soyombo intill en bild av Zanabazar.
Skylt med olika skriftsystem som historiskt används i Mongoliet. Soyombo återfinns på tredje raden.
De två varianterna av soyombo-symbolen.

Soyombo (mongoliska: Соёмбо бичиг, ᠰᠣᠶᠣᠮᠪᠣ ᠪᠢᠴᠢᠭ᠌, soyombo bičig) är ett skriftsystem som utvecklades år 1686 av Öndör Gegeen Zanabazar, Mongoliets förste andlige ledare inom tibetansk buddhism, för att skriva mongoliska, tibetanska och sanskrit.[1]

Ett särskilt tecken kallat Soyombo-symbolen har blivit en nationell symbol för Mongoliet. Den förekommer på landets flagga sedan 1921 och dess stadsvapen sedan 1960.

Historia

Skriftens namn skvallrar om hur den skapades. Det härstammar från sanskrit-ordet svayambhu (स्वयंभु) som betyder "egenhändigt skapad". Till sin struktur liknar den Syd- och Sydostasiens brāhmī-baserade abugidor och utseendemässigt ligger den närmast den nepalesiska skriften rañjanā. Enskilda bokstäver har drag som påminner om den klassiska mongoliska skriften eller orchonskriften.

Det är dock okänt om Zanabazar verkligen skapade soyombo på egen hand eller om den existerade redan tidigare. Enligt legender ska bokstäverna ha uppenbarat sig för honom i skyn.[1]

Zanabazar sägs även ha skapat den horisontella fyrkantskriften (xebtee dörböljin) som återupptäcktes först 1801 och som bygger på den tibetanska.

Användning

De östliga mongolerna använde skriften främst för ceremoniella och dekorativa syften. Zanabazar skapade soyombo för att i första hand översätta buddhistiska texter från sanskrit och tibetanska och både han och hans studenter använde det i stor utsträckning för detta syfte. Skriften är dock alltför komplicerad för att användas för vardagliga syften och den används numera i princip inte alls. Förutom historiska dokument kan den även hittas i tempelinskriptioner. Den har även en viktig roll i lingvistisk forskning då den återger förändringar i det mongoliska språket, exempelvis hos de långa vokalerna.

Beskrivning

Soyombo var den första av de mongoliska skriftsystemen att skrivas från vänster till höger. Tidigare skriftsystem skrevs uppifrån och ner. I likhet med de brāhmī-baserade skriftsystem det baserats på hänger bokstäverna från en horisontell huvudlinje.

Två varianter av Soyombo-symbolen används för att markera början och slutet av en text. Två av dess element, den övre triangeln och den högra vertikala stammen, används som en ram för varje enskild stavelse. Ramen finns i två varianter: en där triangeln och stammen sitter ihop och en där de skiljs åt av en liten glipa. Den senare används för bokstäverna ka, kha, ga, gha, ṅa, ha och kṣa.

Strukturen hos en stavelse beror på vilket språk som skrivs. Samtliga stavelser innehåller minst en konsonant eller stum vokalbärare som skrivs ut direkt under det triangelformade huvudet. De flesta vokaler skrivs ut ovanför huvudet. Undantaget är u och ü som skrivs under konsonanten i botten av ramen samt ai och au som skrivs med en sågtand- respektive vågformad linje till höger om stammen. En kort krok i nedre änden av stammen markerar lång vokal.

Soyombo är en abugida vilket innebär att varje stavelse underförstått uttalas med ett kort a om inget annat anges. Det finns även en separat bokstav a som kan betraktas som en vokalbärare eller en stum konsonant och som används för stavelser som inleds med en vokal.

Utöver Soyombo-symbolen finns det bara ett annat skiljetecken: ett vertikalt streck som motsvarar en punkt. Två sådana streck används för att avsluta ett stycke. I inskriptioner är det vanligt att ord separeras med en punkt som skrivs i höjd med huvudlinjen.

Mongoliska

Strukturen hos en stavelse på mongoliska.

En stavelse på mongoliska kan innehålla följande element: konsonant eller vokalbärare (Cb), vokal (V), längdmarkör (L), diftongmarkör (Vd) samt final konsonant (Cf).[1]

Vokaler

Mongoliska använder sju vokaler som alla finns i en kort och en lång variant. Utöver dessa används två tecken – som på sanskrit representerar diftongerna ai och au – för att markera andra vokalen i en diftong som slutar på i respektive u.

Soyombo a.svgSoyombo ā.svgSoyombo i.svgSoyombo ī.svgSoyombo e.svgSoyombo ē.svgSoyombo ü.svgSoyombo ǖ.svg
aāiīeēüǖ
Soyombo u.svgSoyombo ū.svgSoyombo o.svgSoyombo ō.svgSoyombo ö.svgSoyombo ȫ.svgSoyombo ai.svgSoyombo au.svg
uūoōöȫ-i-u

Konsonanter

Soyombo ka.svgSoyombo kha.svgSoyombo ṅa.svgSoyombo ca.svgSoyombo cha.svgSoyombo ña.svg
ga/ɣaka/qaŋaǰačaña
Soyombo ta.svgSoyombo tha.svgSoyombo na.svgSoyombo pa.svgSoyombo pha.svgSoyombo ma.svg
datanabapama
Soyombo ya.svgSoyombo ra.svgSoyombo va.svgSoyombo la.svgSoyombo śa.svgSoyombo sa.svg
yaravalašasa
Soyombo ha.svgSoyombo kṣa.svg
haksa

Finala konsonant skrivs med en förminskad och förenklad variant av grundbokstaven i botten av ramen. I de fall där de krockar med vokalerna u eller ü skrivs de senare till vänster om konsonanten.

Soyombo ag.svgSoyombo ak.svgSoyombo aṅ.svgSoyombo ad.svgSoyombo an.svgSoyombo ab.svg
ag/aɣak/aqad/atanab/ap
Soyombo am.svgSoyombo ar.svgSoyombo al.svgSoyombo aš.svgSoyombo as.svgSoyombo ah.svg
amaralasah

Sanskrit och tibetanska

Strukturen hos en stavelse på Sanskrit.
Strukturen hos en stavelse på Tibetanska.

En stavelse på sanskrit eller tibetanska kan innehålla följande element: konsonant i prefix-form (Cp), konsonant eller vokalbärare (Cb), en stapel av mediala konsonanter (C2…Cn), vokal (V) samt längdmarkör (L). För sanskrit tillkommer de två diakriterna anusvāra (Sa) och visarga (Sv). På tibetanska kan stavelser skiljas åt av tsheg (T), ett litet triangelformat tecken som närmast kan jämföras med ett mellanslag.[1]

Vokaler

För sanskrit tillkommer vokalerna ṛ, ṝ, ḷ och ḹ. Diakriten för den mongoliska vokalen ü får här representera u.

Soyombo a.svgSoyombo ā.svgSoyombo i.svgSoyombo ī.svgSoyombo ü.svgSoyombo ǖ.svgSoyombo ṛ.svgSoyombo ṝ.svg
aāiīuū
Soyombo ḷ.svgSoyombo ḹ.svgSoyombo e.svgSoyombo ai.svgSoyombo o.svgSoyombo au.svgSoyombo aṃ.svgSoyombo aḥ.svg
eaioauaṃaḥ

Konsonanter

Soyombo innehåller en full uppsättning bokstäver för att återge sanskrit och tibetanska. Lägg märke till att vissa av bokstäverna representerar olika ljud på mongoliska respektive sanskrit/tibetanska. Bokstäverna som på sanskrit står för tonlösa klusiler används för tonande klusiler på mongoliska och de som står för tonlösa aspirerade klusiler på sanskrit används för tonlösa klusiler på mongoliska. På mongoliska används termen galig för att referera till bokstäver som inte används för mongoliska. Sanskritvarianten av ga kallas exempelvis galig ga.

Konsonantkluster på sanskrit och tibetanska skrivs vanligtvis genom att flera konsonanter staplas vertikalt inuti samma ram. I existerande källor förekommer kluster med upp till tre konsonanter men i teorin skulle de kunna innehålla hur många som helst. Fyra konsonanter, ra, la, śa och sa, går även att skriva i en speciell prefixform bestående av ett litet tecken som skrivs till vänster om huvudtriangeln. De uttalas då innan övriga konsonanter.

Soyombo ka.svgSoyombo kha.svgSoyombo ga.svgSoyombo gha.svgSoyombo ṅa.svg
kakhagaghaṅa
Soyombo ca.svgSoyombo cha.svgSoyombo ja.svgSoyombo jha.svgSoyombo ña.svg
cachajajhaña
Soyombo ṭa.svgSoyombo ṭha.svgSoyombo ḍa.svgSoyombo ḍha.svgSoyombo ṇa.svg
ṭaṭhaḍaḍhaṇa
Soyombo ta.svgSoyombo tha.svgSoyombo da.svgSoyombo dha.svgSoyombo na.svg
tathadadhana
Soyombo pa.svgSoyombo pha.svgSoyombo ba.svgSoyombo bha.svgSoyombo ma.svg
paphababhama
Soyombo tsa.svgSoyombo tsha.svgSoyombo dza.svgSoyombo zha.svgSoyombo za.svg
tsatshadzazhaza
Soyombo 'a.svgSoyombo ya.svgSoyombo ra.svgSoyombo va.svgSoyombo la.svg
'ayaravala
Soyombo śa.svgSoyombo ṣa.svgSoyombo sa.svgSoyombo ha.svgSoyombo kṣa.svg
śaṣasahakṣa

Unicode

Soyombo har formellt antagits av UTC (Unicodes tekniska kommitté) och planeras att införas i en framtida version av Unicode. Skriften har tilldelats kodpunkterna U+11A50 till U+11AAF.[2]

Soyombo bjuder på flera tekniska utmaningar att lösa. Det antagna förslaget använder virama-modellen för konsonantkluster, där ett osynligt diakritiskt tecken markerar att två konsonanter ska skrivas samman, snarare än den tibetanska där kluster skapas med speciella konsonantdiakriter med egna kodpunkter. De stavelsefinala konsonanter som används för mongoliska beter sig däremot just precis som diakritiska tecken. Också de fyra stavelseinitiala konsonanttecknen tilldelas egna kodpunkter.[1]

Den största utmaningen är dock att staplarna av konsonanter kan bli så höga att de spiller utanför ramen. Vilket som är det bästa sättet att lösa det är fortfarande en öppen fråga. Ska ramen förlängas så att konsonanterna ryms? Ska alla ramar i den aktuella texten i så fall förlängas? Är det en språkspecifik sak där sanskrit och tibetanska behöver högra ramar än mongoliska? Är det bättre att istället förminska och tränga ihop konsonanterna så att de ryms i den aktuella ramen?

Se även

Källor

  1. ^ [a b c d e] Pandey, Anshuman (26 januari 2015). ”Proposal to Encode the Soyombo Script in ISO/IEC 10646” (på engelska) (PDF). http://www.unicode.org/L2/L2015/15004-soyombo.pdf. Läst 16 oktober 2015. 
  2. ^ ”Proposed New Characters: Pipeline Table” (på engelska). Unicode, Inc. http://www.unicode.org/alloc/Pipeline.html. Läst 16 oktober 2015. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Soyombo ta.svg
Soyombo letter ta. (Mongolian da.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ḍha.svg
Soyombo letter ḍha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo kha.svg
Soyombo letter kha. (Mongolian ka/qa.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ah.svg
Soyombo letter a and final consonant h. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo i.svg
Soyombo vowel i consisting of the letter a and the vowel diacritic i. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo cha.svg
Soyombo letter cha. (Mongolian ča.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo 'a.svg
Soyombo letter 'a. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ad.svg
Soyombo letter a and final consonant d. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo u.svg
Soyombo vowel u consisting of the letter a and the vowel diacritic u. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo e.svg
Soyombo vowel e consisting of the letter a and the vowel diacritic e. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo aḥ.svg
Soyombo letter a and visarga (). Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ab.svg
Soyombo letter a and final consonant b. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ī.svg
Soyombo vowel ī consisting of the letter a and the vowel diacritic i plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ra.svg
Soyombo letter ra. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ya.svg
Soyombo letter ya. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo na.svg
Soyombo letter na. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ha.svg
Soyombo letter ha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ā.svg
Soyombo vowel ā consisting of the letter a plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo as.svg
Soyombo letter a and final consonant s. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo aṃ.svg
Soyombo letter a and anusvāra (). Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ü.svg
Soyombo vowel ü consisting of the letter a and the vowel diacritic ü (Sanskrit u). Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ña.svg
Soyombo letter ña. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo gha.svg
Soyombo letter gha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo an.svg
Soyombo letter a and final consonant n. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ǖ.svg
Soyombo vowel ǖ consisting of the letter a and the vowel diacritic ü (Sanskrit u) plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ba.svg
Soyombo letter ba. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ḍa.svg
Soyombo letter ḍa. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ṅa.svg
Soyombo letter ṅa. (Mongolian ŋa.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo pa.svg
Soyombo letter pa. (Mongolian ba.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Zanabazar2.jpg
Författare/Upphovsman: Yastanovog, Licens: CC BY-SA 3.0
Zanabazar (1635-1723) next to the Soyombo script he created in 1686.
Soyombo ar.svg
Soyombo letter a and final consonant r. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ṛ.svg
Soyombo vowel consisting of the letter a and the vowel diacritic . Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo jha.svg
Soyombo letter jha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ū.svg
Soyombo vowel ū consisting of the letter a and the vowel diacritic u plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ak.svg
Soyombo letter a and final consonant k. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ca.svg
Soyombo letter ca. (Mongolian ǰa.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo a.svg
Soyombo letter a. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ē.svg
Soyombo vowel ē consisting of the letter a and the vowel diacritic e plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo dha.svg
Soyombo letter dha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ag.svg
Soyombo letter a and final consonant g. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo al.svg
Soyombo letter a and final consonant l. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ai.svg
Soyombo vowel ai consisting of the letter a and the vowel diacritic ai (Mongolian -i). Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo structure mongolian.svg
Structure of a Mongolian syllable in Soyombo. Cb: initial consonant, V: vowel, L: vowel length, Vd: diphthong, Cf: final consonant. Based on a drawing in a 2011 Unicode proposal by Anshuman Pandey.
Soyombo śa.svg
Soyombo letter śa. (Mongolian ša.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo tsha.svg
Soyombo letter tsha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo dza.svg
Soyombo letter dza. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo aš.svg
Soyombo letter a and final consonant š. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo structure sanskrit.svg
Structure of a Sanskrit syllable in Soyombo. Cp: prefix consonant, Cb: base consonant, C1..Cn: vertical stack of medial consonants, V: vowel, L: vowel length, Sa: anusvāra, Sv: visarga. Not depicted: gemination mark (two overlapping triangular heads). Based on a drawing in a 2011 Unicode proposal by Anshuman Pandey.
Soyombo za.svg
Soyombo letter za. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo am.svg
Soyombo letter a and final consonant m. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo da.svg
Soyombo letter da. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ma.svg
Soyombo letter ma. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ṭa.svg
Soyombo letter ṭa. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo la.svg
Soyombo letter la. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
MongolianScripts.JPG
Table at the entrance of a Red Hats Temple dedicated to G. Zanabazar. Scripts historically used in Mongolia: Ranjana (1st horizontal line), Zanabazar (horizontal square script), Soyombo (3rd horizontal line), Tibetan (4th horizontal line), Phagspa (vertical square form, on both sides), Todo bitchig (traditional vertical Mongolian script, at bottom). . Photographer Gantuya
Soyombo ga.svg
Soyombo letter ga. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ḷ.svg
Soyombo vowel consisting of the letter a and the vowel diacritic . Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo tha.svg
Soyombo letter tha. (Mongolian ta.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ka.svg
Soyombo letter ka. (Mongolian ga/ɣa.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo sa.svg
Soyombo letter sa. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ö.svg
Soyombo vowel ö consisting of the letter a and the vowel diacritic ö. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo pha.svg
Soyombo letter pha. (Mongolian pa.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ȫ.svg
Soyombo vowel ȫ consisting of the letter a and the vowel diacritic ö plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ō.svg
Soyombo vowel ō consisting of the letter a and the vowel diacritic o plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo kṣa.svg
Soyombo letter kṣa. (Mongolian ksa.) Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ṝ.svg
Soyombo vowel consisting of the letter a and the vowel diacritic plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ṇa.svg
Soyombo letter ṇa. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ḹ.svg
Soyombo vowel consisting of the letter a and the vowel diacritic plus length mark. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo structure tibetan.svg
Structure of a Tibetan syllable in Soyombo. Cp: prefix consonant, Cb: base consonant, C1..Cn: vertical stack of medial consonants, V: vowel, L: vowel length, T: tsheg.
Soyombo ja.svg
Soyombo letter ja. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ṣa.svg
Soyombo letter ṣa. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo aṅ.svg
Soyombo letter a and final consonant ŋ. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo o.svg
Soyombo vowel o consisting of the letter a and the vowel diacritic o. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo va.svg
Soyombo letter va/wa. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo bha.svg
Soyombo letter bha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo symbol.png
Författare/Upphovsman: User:Latebird, Licens: CC BY-SA 3.0
The two variants of the Soyombo symbol
Soyombo zha.svg
Soyombo letter zha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo tsa.svg
Soyombo letter tsa. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.
Soyombo ṭha.svg
Soyombo letter ṭha. Based on the JG Soyombo font by Jason Glavy.