Solna station

Solna
Norra ingången till stationen 2020.
Stationsinformation
KommunSolna kommun
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1911
Kapacitet
Antal plattformar1 st
Antal passagerare11 000 (2021)
Förbindelser
Anslutande linjerBussar, Tvärbanan, MTRX
StationssignaturSo
Föregående stationStockholm Odenplan
Efterföljande stationUlriksdal
Linjekarta

Solna station är en järnvägsstation i stadsdelen Hagalund inom Solna kommun[1] som ligger 5,1 kilometer norr om Stockholms centralstationOstkustbanan vid norra mynningen av de 500 meter långa Solnatunnlarna. Stationen trafikeras huvudsakligen av Stockholms pendeltåg men även vissa av SJ:s och MTRX snabbtåg till Göteborg. I anslutning till stationen finns också en spårvagnshållplats som hör till Tvärbanan samt busshållplatser. I närheten ligger även Arenastaden med Friends Arena och Mall of Scandinavia.

Järnvägsstationen

Stationen har en mittplattform med två utgångar: Den södra mot Råsundavägen och den norra mot Målbron som förbinder Frösunda med Arenastaden. Den norra uppgången togs i bruk den 9 oktober 2013 inför landskampen Sverige-Österrike dagen efter. Den ersatte en tidigare stängd entré för att minska gångavståndet till Friends Arena.

Det var år 2021 cirka 11 000 påstigande och ungefär lika många avstigande på pendeltågen en vanlig vintervardag. Dessutom har spårvagnshållplatsen cirka 3 100 och busshållplatsen cirka 1 800 påstigande per vardag.[2]

Den 2 mars 2020 började MTRX köra fjärrtåg från Solna via Stockholm till Göteborg, dock endast fåtal avgångar per dag.[3] Året efter började även SJ att köra enstaka avgångar med X 2000 mellan Solna och Göteborg.

Spårvagnshållplatsen

Spårvagnshållplatsen Solna station ligger vid Frösundaleden, på cirka 150 meters gångavstånd sydväst om pendeltågsstationen. Den är ändhållplats för Tvärbanan.

Busshållplatsen

Busshållplatsen ligger på Frösundaleden något öster om dess bro över järnvägsstationen.

Historia och utveckling

Stationen öppnades år 1911, då med namnet Hagalund, och ersatte då en tidigare station med det namnet i samband med en linjeomläggning. Namnändring till ”Solna” skedde år 1955.

I samband med byggandet av Friends Arena med omkringliggande stadsområden, Arenastaden, flyttades den norra stationsentrén ett hundratal meter norrut för att minska gångavståndet till arenan (till cirka 600 meter) och dess omgivning. Spårvägen Tvärbanan från Alvik och södra Stockholm går sedan augusti 2014 hit. Därifrån är det runt 900 meter att gå till Friends Arena[4].

Galleri

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Solna station August 2012.jpg
Författare/Upphovsman: Arild Vågen, Licens: CC BY-SA 3.0
Solna station. View towards the new Friends Arena
Solna station entrance.jpg
Författare/Upphovsman: EPIC, Licens: CC BY-SA 4.0
Solna station entrance
Solna station 2009a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Solna station
Skulptur av Olle Brand (1922). Solna station 01.jpg
Författare/Upphovsman: Lokal_Profil, Licens: CC BY-SA 3.0
Det är oklart om den här bilden omfattas av panoramafrihet.

Detta är en avbildning av en byggnad eller ett konstverk i Sverige. Det avbildade verket är troligtvis upphovsrättsligt skyddat. 24 § Lagen om upphovsrätt säger att "konstverk får avbildas om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus" och "Byggnader får fritt avbildas." Det har allmänt tolkats som att spridning av avbildningar som denna är tillåten.

Den 4 april 2016 meddelade dock Högsta domstolen ett beslut att första stycket i § 24 inte omfattar publicering i databaser på Internet, och den 6 juli 2017 meddelade en lägre instans att länkning till avbildningar av upphovsrättsligt skyddade konstverk som tillhandahålls av Commons utgör upphovsrättsintrång. Se COM:CRT/Sweden#Freedom of panorama (på engelska) för mer information.

Paragrafens andra stycke, om byggnader, berördes inte i besluten.

Hur Commons möjligheter till fortsatt spridning av denna och andra avbildningar påverkas av dessa beslut analyseras för närvarande.


Att använda eller länka till denna fil kan få juridiska följder. Du är ensamt ansvarig för att försäkra dig om att du inte gör intrång på någon annans upphovsrätt. Se vidare allmänt förbehåll.
Stockholm commuter rail symbol.svg
Symbol för Stockholms pendeltåg
Solna station September 2014 02.jpg
Författare/Upphovsman: Arild Vågen, Licens: CC BY-SA 4.0
The new north entrance/exit to Solna station (a commuter train station in Solna, Stockholm), connecting the station to Arenastaden and the new Friends Arena.
Solna station 2009b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Solna station
Solna station 12.JPG
Författare/Upphovsman: Tomiwoj, Licens: CC BY-SA 3.0
Commuter train station Solna, north of Stockholm