Röd växjögranit

Röd växjögranit
Geologisk karta

Röd växjögranit är en variant av smålandsgranit. Den bryts framförallt i trakten av Växjö och är Smålands landskapssten.[1]

Den jämnkorniga växjögraniten kan variera i utseende. Den kan vara grå till röd och finkornig till grovkornig. Den har fått sitt namn på grund av att den har förekomster och bryts som byggnadssten i trakten runt Växjö. Den stelnade på stora djup i jordskorpan för cirka 1.800 miljoner år sedan, under den tid som den Svekofenniska bergskedjan bildades. Smålandsgraniten återfinns i det Transskandinaviska magmatiska bältet, som sträcker sig från norra Blekinge till Värmland och västra Dalarna.

Källor

Noter

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Red Vaxjo granite.jpg
Författare/Upphovsman: Anders Damberg, Geological Survey of Sweden SGU from Sweden, Licens: CC BY 2.0

Smålands landskapssten, den röda växjögraniten, är en särskilt vacker variant av smålandsgranit. Dess utseende kan växla – från grå till röd, från finkornig till grovkornig.

Den magmatiska bergarten stelnade på stora djup i jordskorpan för ca 1800 (1760–1810) miljoner år sedan, alltså sent under den Svekofenniska bergskedjebildningen. Enligt en teori trängde graniterna upp i samband med nybildandet längre västerut av en subduktionszon (där två av jordskorpans plattor kolliderar varpå den ena tvingas ner under den andra och ner i manteln). Graniterna kan också ha koppling till ett avbrutet uppsprickande av den befintliga jordskorpan.

Smålandsgraniten bryts som byggnadssten i trakten runt Växjö.
Overview Baltic shield.png
Författare/Upphovsman: Jonas Börje Lundin, Licens: CC BY-SA 4.0
Baltic shield (.png version of File:Overview Baltic shield.tiff; name of author removed)