Sleipner

En ryttare rider in i Valhall på Sleipner. Till vänster skymtar en valkyria som tar emot med dryckeshorn. Detalj från Tjängvidestenen, funnen på Gotland.
Del av hjälm, tunn, pressad bronsplåt från vendeltiden. Funnen i Vendel. Figuren har tolkats som Oden på Sleipner beväpnad med spjutet Gungner samt korparna Hugin och Munin.

Sleipner, (isländska Sleipnir, "hal", "halkig", svenska dialekter Släppner) är i nordisk mytologi Odens grå, starka, åttafotade häst.[1] Sleipner kan galoppera snabbare än någon annan häst, till och med snabbare än vinden. Han kan färdas fram på marken, i luften och till havs. Han är mycket älskad av sin ägare Oden och bär enligt sägnerna krigare som stupat i krig till Odens borg, Valhall. Enligt sierskan i Sigrdrífumál har Oden ristat runor på Sleipners tänder.

Sleipners far Svadilfare är en enorm, svart hingst som tillhör en jätte. Denna jätte erbjuder sig att bygga en fästning som skydd runt Asgård, de nordiska gudarnas hem. Om han lyckas bygga fästningen på en säsong vill han ha solen, månen och gudinnan Freja som sin hustru. Gudarna tror aldrig att han ska klara av det och går med på hans krav. Men Svadilfare är stark och med hans hjälp ser det ut som om jätten ska lyckas. Gudarna blir oroliga och skickar den sluge Loke för att få jätten att arbeta långsammare. Loke förvandlar sig till ett vackert, grått sto, lockar bort Svadilfare från sin herre och låter sig betäckas av hingsten. Loke föder snart det magiska fölet Sleipner. Jätten misslyckas med sin uppgift och Loke förvandlar sig åter till människa. Han ger senare Sleipner till Oden.

Sleipner är inte Lokes enda barn utan är även syskon med Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel. Under Ragnarök kommer Fenrisulven döda Sleipner genom att svälja både honom och Oden.

Jätten Hrungner slår vad med Oden om att han och hans häst rider snabbare än vad Oden och Sleipner gör. Hrungner förlorar vadet och dör senare i kampen mot Tor.

Efter Balders död rider Hermod och Sleipner ner i underjorden för att återge honom livet.

Det påstås att bönderna alltid lämnade sin sista kärve säd till Sleipner i hopp om att Oden skulle passera och inte skada dem. Västgöta-Bengtsson intervjuade i mitten av 1900-talet en västgötsk bonde som ännu kunde berätta sägner om Oden och hans häst Släppner. På några gotländska bildstenar finns en åttabent häst med en välrustad ryttare avbildad. Det antas att dessa bilder föreställer Sleipner. Sleipners åtta ben har uppfattats som en metafor för snabbhet. Emellertid finns det förebilder hos de sibiriska shamanerna som sades ha hästar med åtta ben som kunde ta dem till både himlen och underjorden.

Oden rider Sleipner över himlen. Illustration av Arthur Rackham till Richard Wagners Rhenguldet.

Referenser

  1. ^ Observera att originaltexten till Snorres Edda använder ordet fætr ("fötter") både i Gylfaginning kapitel 15 och i kapitel 42. Se Gylfaginning - heimskringla.no.
  • Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 86. Libris 7236542. ISBN 9129593956 
  • Snorre Sturlason, Prosaiska Eddan

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Thor's hammer, Skåne.svg
An amulet, "silver strongly gilt", representing the hammer of Thor. Found in 1877 in Skåne, Sweden.
Ring31.jpg
Illustration of Odin by: Arthur Rackham, for: Richard Wagner's opera "Die Walküre"
Del av hjälm vendel vendeltid möjligen oden.jpg
Del av hjälm, tunn, pressad bronsplåt. Funnen i Vendel. Vendeltid. Figuren föreställer möjligen Oden.
Ardre Odin Sleipnir.jpg
The Norse god Odin on his horse Sleipnir, featured on the Tjängvide image stone in Vallhalla. It also can depict a killed warrior on his way to Vallhalla greeted by Valkyries with horn goblet in their hands.