Skulpturer av svenska regenter

Avtäckningen av Karl IX-statyn i Göteborg av John Börjeson, 1904
Gustav II Adolfs byst vid rådhuset i Umeå avtäckes av kronprins Gustaf Adolf 1924.

Skulpturer av svenska regenter har rests från 1600-talet och framåt.

Historik

Karl Knutsson i Gripsholms slott, 1480-talet

Under medeltiden snidades träskulpturer i Sverige, framför allt av madonnor, för placering i kyrkor. I samma tradition lät Sten Sture den äldre göra träskulpturen Sankt Göran och draken som ett äreminne över Slaget vid Brunkeberg 1471, med sig själv avbildad som Sankt Göran. Skulpturen placerades i Storkyrkan i Stockholm. Det är inte klarlagt vilka bildhuggare som är upphovsmän till verket, och inte heller var den har gjorts.[1] Sankt Göran och draken har senare, under 1910-talet, kopierats och gjutits i brons för att också placeras utomhus på Köpmantorget i Gamla stan i Stockholm.

Porträtt av svenska kungar såsom utomhusstatyer har diskuterats och rests sedan 1700-talet. Diskussionen är ungefär jämngammal med den senare fasen av uppförandet av Stockholms slott, vilket var det första storskaliga konstprojektet i Sverige efter de medeltida katedralbyggena och till vilket skulptörer och andra kontrakterades från Frankrike. Redan i början av 1700-talet planerades av Nikodemus Tessin den yngre en ryttarstaty av Karl XI som centralpunkt på borggården på det nya Stockholms slott. Vid denna tidpunkt hade Danmark redan sedan 1688 sin första ryttarstaty med Kristian VKongens Nytorv i Köpenhamn. En staty av Karl XI skissades också av den vid slottsbygget verksamme franske skulptören Bernard Foucquet d.ä., vilken dock ej realiserades.

Den första offentliga kungastatyn blev i stället en byst av Fredrik I, som placerade i Kungsträdgården i Stockholm 1767 och senare ersattes av en Karl XII-staty. Vid samma tid planerades en ryttarstaty av Gustav II AdolfGustav Adolfs torg i Stockholm av den också i Sverige verksamma franska skulptören Pierre Hubert L'Archevêque. Denna staty kom dock efter förseningar att invigas först 1796, och samma skulptör hann dessförinnan, på uppdrag av adelsståndet, färdigställa en staty av Gustav Vasa på torget framför Riddarhuset 1774. Gustav Vasa-statyn blev därmed den första regentskulpturen i helfigur som restes utomhus i Sverige. Redan 1644 hade i dock Warszawa rests en kolonn med en staty av Sigismund, vilken också var kung av Polen och storfurste av Litauen.

Flest kungastatyer restes i Sverige under 1800-talet vilket bland hade samband med nationalromantiken och tanken om att stärka nationalkänslan i landet. Under denna period tillkom också de första kungsstatyerna utanför Stockholm i Norrköping av Karl XIV Johan 1846 och i Göteborg bildhuggaren Bengt Erland Fogelbergs staty av Gustav II Adolf 1854.

Under de första decennierna av 1900-talet ebbade denna verksamhet i stort sett ut, men bland annat restes en ryttarstaty av Karl IX i Göteborg 1904. Under de senaste tre decennierna har dock enstaka nya projekt realiserats, nämligen en skulptur av Johan III av Per Nilsson-Öst i Hudiksvall 1982, en skulptur av Magnus Ladulås i Jönköping 1984 och en byst av drottning Kristina av Thomas Frisk i Halmstad 2000.

Lokalisering

Gustav II Adolf i Bremen av Bengt Erland Fogelberg, 1851-omkring 1942

Stockholm är, i sin roll som huvudstad, den stad som har i särklass flest skulpturer av svenska regenter. Flertalet av dessa finns i närhet av Stockholms slott: i Gamla stan, på Riddarholmen, i Kungsträdgården och på Stadshusterrassen. De senast tillkomna ryttarstatyerna i Stockholm, av Karl X Gustav och Karl XV, finns mer perifert lokaliserade på Kungliga Djurgården.

I Uppsala och i Rottneros skulpturpark finns vardera tre regentskulpturer. Göteborg, Karlskrona och Örebro har vardera två statyer och även Halmstad, om man inräknar Edvin Öhrströms skulptur Kungamötet med Gustav II Adolf och danske kungen Kristian IV. På ytterligare ett drygt tiotal platser i Sverige finns enstaka skulpturer.

Utanför nuvarande Sveriges gränser finns statyer och byster av Gustav II Adolf i Åbo i Finland, i Tyskland, i Estland och i Minnesota i USA. Dessutom finns kungastatyer av Karl IV Johan i Norge, av Margareta i Danmark och av Sigismund i Polen. Det finns också en staty i Viborg i Ryssland av de facto-regenten under Birger Magnussons omyndighet och tillika stadsgrundaren, marsken Torgils Knutsson.

Vanligen har kungastatyer placerats på centrala och prestigefulla platser i städerna, ofta på de största torgen (Stortorget i Malmö/Karl X Gustav, Gustaf Adolfs torg i Göteborg/Gustav II Adolf, Kungsportsplatsen i Göteborg/Karl IX, Stortorget i Karlskrona/Karl XI), centralt lokaliserade parker (Karl Johansparken i Norrköping/Karl XIV Johan) eller ortens största stråk (Storgatan i Örebro/Karl XIV Johan, Mora/Gustav Vasa).

Platser med mer än en regentskulptur

  • 17 skulpturer i Stockholm (samtliga avbildade regenter utom Magnus Ladulås och Johan III)
  • Tre skulpturer i Rottneros skulpturpark (Christian Erikssons två Engelbrektsskulpturer samt skiss till Carl Milles Engelbrektsmonument)
  • Tre skulpturer i Uppsala (Sten Sture den äldre, Gustav Vasa och Karl XIV Johan)
  • Tre skulpturer i Göteborg (Karl IX, Gustav II Adolf och Gustav III)
  • Två skulpturer i Örebro (Engelbrekt och Karl XIV Johan)
  • Två skulpturer i Karlskrona (Karl XI och Karl XIII)
  • Två skulpturer i Halmstad (Gustav II Adolf, Kristina)

Avporträtterade regenter

Från och med arvskungadömets införande med Gustav Vasa på 1500-talet till och med Gustav VI Adolf har alla regenter utom fem hedrats med minst en staty i Sverige (om man inräknar den begränsade period som Fredrik I:s byst fanns i Kungsträdgården i Stockholm). Över Sigismund finns en skulptur i Warszawa i hans egenskap av polsk kung under namnet Zygmunt III Waza. I Roskilde finns en ryttarstaty av drottning Margareta. Erik XIV, Adolf Fredrik och Gustav IV Adolf har inte hedrats med offentliga skulpturer. Av Gustav IV Adolf finns dock på Orangerimuseet en marmorbyst av honom som litet barn, skulpterad av Johan Tobias Sergel.

Regenter med fler än två skulpturer

Modell till statyn över Engelbrekt Engelbrektsson i Örebro, från Svensk Familj-Journalen.
  • 14 skulpturer av Gustav II Adolf
  • Sju skulpturer av Gustav Vasa
  • Sex skulpturer av Engelbrekt
  • Fem skulpturer av Karl XIV Johan (inklusive ryttarstatyn i Oslo)
  • Tre skulpturer av Karl IX
  • Tre skulpturer av Karl X Gustav
  • Tre skulpturer av Gustav III

Initiativ till regentskulpturer

Motiven för att resa statyer är skiftande och initiativen har kommit från olika håll.

Initiativen har i några fall kommit från kungahåll. Den första statyn, Sankt Göran och draken, tillkom på initiativ av Sten Sture den äldre själv för att hylla sin seger över danskarna på Brunkeberg. Under mitten av 1700-talet initierade Gustav III vad som var tänkt att bli den första kungastatyn i helformat utomhus, den över Gustav II Adolf i Stockholm och också till statyn av Gustav II Adolf och Axel Oxenstierna, som är placerad under drottning Kristinas lind i Svartsjö slottspark. Han tog också senare initiativ till staty över sig själv. Karl XIV Johan tog initiativ till att få till stånd en staty över sin föregångare och adoptivfar Karl XIII i Kungsträdgården och han bekostade den också med egna medel.

I ett flertal fall har lokala grupper av borgare tagit initiativ att resa ett äreminne över stadens grundare. Under Vasa-kungarna Karl IX och Gustav II Adolf grundades ett stort antal städer och detta har lett till att dessa regenter fått särskilt många statyer resta till minne efter sig. Andra exempel är statyerna över Torgils Knutsson i Viborg, Magnus Ladulås i Jönköping, Johan III i Hudiksvall, Karl IX i Karlstad och Karl XI i Karlskrona är ett exempel på detta.

På liknande sätt har lokala grupper tagit initiativ med utgångspunkt i viktiga historiska händelser som varit knutna till regenter, till exempel valet av Jean Baptiste Bernadotte till tronarvinge (Örebro), ett historiskt kungamöte (Halmstad), början till Gustav Vasas uppror (Mora) och det första riksmötet (Engelbrekt/Arboga). I andra fall är sambandet mindre uppenbart. Norrköpings textilindustriägare önskade således hylla Karl XIV Johan för den protektionistiska politik han förde, vilket gynnade uppkomsten av en stark textilindustri i staden.

En av statyerna har tillkommit i opposition till en annan kungastaty, nämligen den av adelsståndet initierade och bekostade statyn över Gustav Vasa utanför Riddarhuset. Stockholm. Riddarskapet var angeläget om att Gustav Vasa-statyn skulle resas först och lyckades också fördröja arbetet med den av kungen favoriserade Gustav Adolfsstatyn.

Utformning

Genomgående har omsorg och medel lagts ned på att regentskulpturerna ska hålla en hög konstnärlig kvalitet. Skulptörer har sedan 1800-talet oftast valts i konkurrens efter tävlingar. I avsaknad av inhemska bildhuggare var de tidiga konstnärerna bakom skulpturer i Sverige, under medeltiden och fram till mitten av 1700-talet, utlänningar, oftast kontrakterade för att arbeta i Sverige. Johan Tobias Sergel var den förste utbildade svenske skulptören, och från hans tid har alla konstnärer av regentskulpturer i Sverige varit svenskar, utom beträffande Karl XIV-statyn i Norrköping 1846. Av kostnadsskäl valdes i det fallet Bayern-skulptören Ludwig Schwanthaler ut för detta uppdrag, med billigare gjutning lokalt i München.

Ryttarstatyer

Karl XI av Bernard Foucquet, maquette, omkring 1700.

Med tre undantag, Magnus Stenbocks staty i Helsingborg, Folke Filbyter som ryttare på Folkungabrunnen i Linköping och Husarmonumentet i Eksjö, är de klassiska tio ryttarstatyerna i Sverige porträtt av regenter. De sex kungar eller riksföreståndare till häst som finns i åtta statyer i fem städer är Sten Sture den äldre i Sten Sturemonumentet i Uppsala, Karl IX i Göteborg, Gustav II Adolf i Stockholm, Karl X Gustav i Malmö, Uddevalla och Stockholm samt Karl XIV Johan och Karl XV i Stockholm. Dessutom framställs Sten Sture i allegorisk form som ryttaren Sankt Göran i skulpturen Sankt Göran och draken i Stockholm.

Framför RO:s Torv i Roskilde finns sedan 1960 en ryttarstaty av unionsdrottningen Margareta, i Danmark benämnd Margarethe I. Utanför slottet i Oslo finns en ryttarstaty av unionskungen Karl Johan, som kung av Norge benämnd Karl III Johan, modellerad av Brynjulf Bergslien.

Ett ryttarprojekt för Stockholms slott har inte realiserats, nämligen av Karl XI med tänkt placering på inre borggården. John Börjeson gjorde en studie, som finns bevarad.

Skulptörer med mer än en regentskulptur

Förstörda skulpturer

Ingen av de skulpturer av svenska regenter, som uppförts i Sverige, har förstörts under åren. Däremot har flera verk utomlands drabbats i samband med krig och maktskiften.

Ville Vallgrens statyn i Viborg över stadens grundläggare Torgils Knutsson restes 1908, när staden var en del av storfurstendömet Finland, under den ryske tsaren. Statyn lemlästades under den kommunistiska epoken, men reparerades och restes på nytt år 1993.[2]

Det första exemplaret av Bengt Erland Fogelbergs staty av Gustav II Adolf för Göteborg göts 1851 i München. Under transporten till Göteborg förliste fartyget utanför Helgoland och ett nytt exemplar beställdes. Det första exemplaret bärgades och hamnande efter reparation i Bremen utanför domkyrkan, där det fanns fram till några år in på andra världskriget. Det togs då ned och statyn smältes för att ge råvara till den tyska krigsindustrin.[3]

I Tartu hade år 1928 rests en av Otto Strandman modellerad staty över Gustav II Adolf på Kungstorget vid Tartu universitets huvudbyggnad, vilken togs bort av de sovjetiska myndigheterna 1950 och möjligen blev nedsmält för att ge material till en staty av Vladimir Lenin.[4] Denna staty ersattes 1992 av ett nygjutet exemplar av Bengt Erland Fogelbergs Göteborgsstaty.[5]

Ej genomförda statyprojekt

Sten Sture den äldre, maquette till ej utförd staty på Brunkebergstorg i Stockholm av John Börjeson, 1870-talet

Vid 1700-talets början gjorde den till slottsbygget i Stockholm knutne franske skulptören Bernard Foucquet på Nikodemius Tessin den yngres uppdrag ett förslag till en ryttarstaty av Karl XI att placeras som centralpunkt på borggården. Förslaget föll i och med att slottsbygget lades i malpåse som en följd av landets ekonomiska problem under de långvariga krigen i slutet av den karolinska epoken. Foucquets maquette i brons förvaras i Kungliga husgerådskammaren.

Under 1870-talet diskuterades en ryttarstaty av Sten Sture den äldre på Brunkebergstorg som ett äreminne över den svenska segern över den danska armén i Slaget vid Brunkeberg år 1471. John Börjeson gjorde ett förslag och också en maquette i brons, vilken finns på Orangerimuseet. Något sådant skulpturprojekt realiserades inte, men ett halvt sekel senare tillkom genom ett annat initiativ Sten Sturemonumentet i Uppsala av Carl Milles.

Kontroverser kring regentskulpturer

Adeln motarbetade Gustav III:s förslag till staty över Gustav II Adolf i Stockholm med anledning av att denne var en arvkung och kunde åstadkomma en fördröjning, så att adelns alternativa Gustav Vasastaty blev färdig först. För att inte reta kungen genomfördes dock invigningen tidigt i gryningen utan ceremonier.[6]

Den staty av Karl XIII, som hans efterträdare Karl XIV lät uppföra i Kungsträdgården, var tidigare impopulär, delvis därför att Karl XIII ansågs ha varit passiv som regent. Den vaktades i början mot vandalisering under lång tid och så sent som 1909 anordnade Dagens Nyheter en tävling om bästa förslag om vad man borde göra med statyn.

Även i nutid förekommer dispyter om regentskulpturer. I april 2010 utbröt en mindre kontrovers om Karl X Gustavstatyn i Malmö. I samband med ärendebehandling om Stortorgets omformning krävde Folkpartiet i tekniska nämnden att den skulle tas bort från torget. En av ledamöterna anförde som argument att Karl X Gustav kunde beskrivas "närmast som en Skånehatare".[7]

Förteckning över skulpturer

Förteckningen tar upp fler än 60 skulpturer av svenska regenter och de facto-regenter placerade utomhus, samt i ett fåtal fall inomhus, till exempel den stora skulpturen av Gustav Vasa av Carl Milles inomhus i Nordiska Museet och en byst av Gustav II Adolf i rådhuset i Stralsund. Byster i övrigt, och reliefer, inomhus är inte inkluderade.

Skulpturerna finns i Sverige, Finland, Estland, Tyskland, Norge, Polen, Ryssland och USA. Utöver kungar och drottningar, tas i förteckningen upp skulpturer av tre personer som var regenter, men inte varit av kunglig börd, nämligen riksföreståndaren Sten Sture den äldre, samt Birger jarl och Torgils Knutsson, de facto-regent under minderåriga kungars uppväxt. Aven rikshövitsmannen Engelbrekt Engelbrektsson är med i förteckningen.

I Skåneland, som före 1658 var danskt, finns utanför förteckningen Bertel Thorvaldsens skulptur av den danske kungen och stadsgrundaren Kristian IV i en väggnisch på rådhuset Kristianstad och en av samma kung i HalmstadEdvin Öhrströms Kungamötet tillsammans med Gustav II Adolf.

Exteriöra skulpturer i Sverige

Regent


(inklusive de facto-regenter under kungars omyndigheter)

BildInvigd årSkulptörOrtPlatsAnmärkningKoordinater
Birger jarl1854Bengt Erland FogelbergStockholmBirger Jarls Torg,
Riddarholmen
59°19′30.38″N 18°3′49.87″Ö / 59.3251056°N 18.0638528°Ö / 59.3251056; 18.0638528 (Birger Jarl av Bengt Erland Fogelberg)
Magnus Ladulås1984Rune KarlzonJönköpingSkolgatan
Engelbrekt
(c) Pål-Nils Nilsson / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5
1865Carl Gustaf QvarnströmÖrebroStortorget59°16′19.3″N 15°12′45″Ö / 59.272028°N 15.21250°Ö / 59.272028; 15.21250 (Engelbrekt Engelbrektsson av Carl Gustaf Qvarnström)
Engelbrekt1916Christian ErikssonStockholm
Sunne kommun
Kornhamnstorg i Gamla stan
Rottneros skulpturpark
Se: Bågspännaren59°19′22″N 18°04′17″Ö / 59.32278°N 18.07139°Ö / 59.32278; 18.07139


59°48′06.31″N 13°07′19.52″Ö / 59.8017528°N 13.1220889°Ö / 59.8017528; 13.1220889 (Engelbrekt Engelbrektsson av Christian Eriksson)

Engelbrekt1932Christian ErikssonStockholm
Sunne kommun
utanför Stockholms stadshus,
Rottneros skulpturpark
Engelbrekt1919Karl HultströmFalunvid Kristine kyrka60°36′28″N 15°37′52″Ö / 60.60778°N 15.63111°Ö / 60.60778; 15.63111 (Engelbrekt Engelbrektsson av Karl Hultström)
Engelbrekt1935Carl EldhArbogaframför Heliga Trefaldighetskyrkan
Engelbrekt(1926)Carl MillesSunne kommunRottneros skulpturparkskiss59°48′06.31″N 13°07′19.52″Ö / 59.8017528°N 13.1220889°Ö / 59.8017528; 13.1220889 (Engelbrekt Engelbrektsson av Carl Milles)
Sten Sture den äldre1925Carl MillesUppsalaKronåsenSe Sten Sturemonumentet
ryttarstaty
59°50′45.3″N 17°38′41.7″Ö / 59.845917°N 17.644917°Ö / 59.845917; 17.644917 (Sten Sture den äldre av Carl Milles)
Sten Sture den äldre1912okända konstnärerStockholmKöpmantorget vid Österlånggatanavgjutning i brons av träskulpturen59°19′30.39″N 18°4′24.87″Ö / 59.3251083°N 18.0735750°Ö / 59.3251083; 18.0735750 (Sten Sture den äldre)
Sten Sture den yngre1973Olle ”Kello” Karlsson[8]UlricehamnSanatorievägen 1Ryttarstaty i trä och metall
Sten Sture den yngre2003okända konstnärer[8]UlricehamnSten SturerondellenKopparbeslagen plåt, pendang till Kellos originalverk[9]
Gustav Vasa1774Pierre Hubert L'ArchevêqueStockholmframför RiddarhusetSveriges första regentskulptur i helfigur59°19′32.59″N 18°3′57.76″Ö / 59.3257194°N 18.0660444°Ö / 59.3257194; 18.0660444 (Gustav Vasa av Pierre Hubert L'Archevêque)
Gustav Vasa1864Carl Gustaf QvarnströmVästeråsVasaparkenbyst
Västerås första offentliga konstverk
Gustav Vasa1827Bengt Erland FogelbergUppsalaBorggården på Uppsala slottbyst59°51′12″N 17°38′09″Ö / 59.85333°N 17.63583°Ö / 59.85333; 17.63583 (Gustav Vasa av Bengt Erland Fogelberg)
Gustav Vasa1903Anders ZornMoraMorastrand
Gustav Vasa1924Ida MattonGävleKvarnparken
Gustav Vasa1851Johan Tobias SergelTidigare Stensö, numera KalmarStadsparken vid Kalmar slottbyst56°39′37,35″N 16°21′21,03″Ö / 56.65000°N 16.35000°Ö / 56.65000; 16.35000 (Gustav Vasa av Johan Tobias Sergel)
Johan III1982Per Nilsson-ÖstHudiksvallHamnen
Karl IX1904John BörjesonGöteborgKungsportsplatsenSe"Kopparmärra"
ryttarstaty
57°42′16.21″N 11°58′10.69″Ö / 57.7045028°N 11.9696361°Ö / 57.7045028; 11.9696361 (Karl IX av John Börjeson)
Karl IX1926Christian ErikssonKarlstad
Karl IX1998Anna LaaksonenNyköpingUtanför Sörmlands museumbyst
Gustav II Adolf1796Pierre Hubert L'ArchevêqueStockholmGustav Adolfs torgryttarstaty, göts efter 1788, restes 1791
Se: Gustav II Adolfs staty, Stockholm
59°19′45.94″N 18°4′7.69″Ö / 59.3294278°N 18.0688028°Ö / 59.3294278; 18.0688028 (Gustav II Adolf av Pierre Hubert L'Archevêque)
Gustav II Adolfslutet av 1700-taletJohan Tobias SergelSvartsjö slott, Ekerö kommunvid Drottning Kristinas lind i slottsparkenmarmor, beställd av Gustav III59°21′46″N 17°43′40″Ö / 59.36278°N 17.72778°Ö / 59.36278; 17.72778 (Gustav II Adolf av Johan Tobias Sergel)
Gustav II Adolf1854Bengt Erland FogelbergGöteborgGustaf Adolfs torgandra exemplaret
Göteborgs första offentliga skulptur
Se: Gustav II Adolfs staty, Göteborg
57°42′25.56″N 11°58′0.57″Ö / 57.7071000°N 11.9668250°Ö / 57.7071000; 11.9668250 (Gustav II Adolf av Bengt Erland Fogelberg)
Gustav II Adolf
(c) Henrik Sendelbach, CC BY-SA 3.0
1911Harald Sörensen-RingiSundsvallStora torgethelfigur
Gustav II Adolf
och Kristian IV av Danmark
1952Edvin ÖhrströmHalmstadframför Stadshusetnamn Kungamötet
Gustav II Adolf1952Axel WallenbergBoråsStora Torgetbyst
Gustav II Adolf1921Gösta AlmgrenLuleåStadsparkenbyst
Gustav II Adolf1924Otto StrandmanUmeåUtanför Umeå rådhusbyst
Kristina1923Aron SandbergStockholmpå Stockholms stadshus fasad, nordvästra hörnet
Kristina2000Thomas FriskHalmstadDrottning Kristina-passagenbyst
Karl X Gustav1896John BörjesonMalmöStortorgetryttarstaty55°36′22.08″N 13°0′0.88″Ö / 55.6061333°N 13.0002444°Ö / 55.6061333; 13.0002444 (Karl X Gustav av John Börjeson)
Karl X Gustav1915Theodor LundbergUddevallaKungstorgetryttarstaty
Karl X Gustav
(c) Leszek Szleg, CC BY 3.0
1917Gustaf MalmquistStockholmframför Nordiska museetryttarstaty59°19′45″N 18°05′37″Ö / 59.32917°N 18.09361°Ö / 59.32917; 18.09361 (Karl X Gustav av Gustaf Malmquist)
Karl XI1897John BörjesonKarlskronaStortorget56°9′38″N 15°35′9″Ö / 56.16056°N 15.58583°Ö / 56.16056; 15.58583 (Karl XI av John Börjeson)
Karl XII
(c) Сергей Марцынюк, CC BY-SA 3.0
1868Johan Peter MolinStockholmKungsträdgården59°19′48.08″N 18°4′19.93″Ö / 59.3300222°N 18.0722028°Ö / 59.3300222; 18.0722028 (Karl XII av Johan Peter Molin)
Gustav III1808Johan Tobias SergelStockholmSkeppsbronmodellerad 1793, gjuten 179959°19′36.29″N 18°4′29.9″Ö / 59.3267472°N 18.074972°Ö / 59.3267472; 18.074972
Gustav III1923Johan Tobias SergelGöteborg
Hällefors
Näckrosdammen, Göteborg
Mästarnas Park
byst, avgjutning av marmorbyst från 179257°41′42.31″N 11°58′58.7″Ö / 57.6950861°N 11.982972°Ö / 57.6950861; 11.982972 (Gustav III av Johan Tobias Sergel)
59°47′2,36″N 14°31′3,69″Ö / 59.78333°N 14.51667°Ö / 59.78333; 14.51667 (Gustav III av Johan Tobias Sergel)
Karl XIII1821Erik Gustaf GötheStockholmKungsträdgården59°19′53″N 18°4′17″Ö / 59.33139°N 18.07139°Ö / 59.33139; 18.07139 (Karl XIII av Erik Gustaf Göthe)
Karl XIII1902Johan Niklas ByströmKarlskronaHoglands parkmarmor
Karl XIV Johan1846Ludwig SchwanthalerNorrköpingKarl Johans park58°35′40″N 16°11′4″Ö / 58.59444°N 16.18444°Ö / 58.59444; 16.18444 (Karl XIV Johan av Ludwig Schwanthaler)
Karl XIV Johan1854Bengt Erland FogelbergStockholmSlottsbackenryttarstaty, tidigare vid Slussplan. Nyinvigd 2018.59°19′19.01″N 18°4′23.89″Ö / 59.3219472°N 18.0733028°Ö / 59.3219472; 18.0733028 (Karl XIV Johan av Bengt Erland Fogelberg)
Karl XIV Johan1919Alfred OhlsonÖrebroStorgatan
Karl XIV Johan1854Bengt Erland FogelbergUppsalaEngelska parkenbyst59°51′16″N 17°37′44″Ö / 59.85444°N 17.62889°Ö / 59.85444; 17.62889
Karl XV1909Charles FribergStockholmLejonslätten, Djurgårdenryttarstaty59°19′40″N 18°5′50″Ö / 59.32778°N 18.09722°Ö / 59.32778; 18.09722 (Karl XV av Charles Friberg)
Oscar II1897Edvard BrambeckMarstrandUtanför Societetshusetbyst57°53′18″N 11°34′46″Ö / 57.88833°N 11.57944°Ö / 57.88833; 11.57944 (Oscar II av Edvard Brambeck)
Gustaf V1935Anders JönssonStockholmStockholms stadionbyst
Gustaf VI Adolf1973Peter LindeStockholmStockholms stadionbyst

Interiöra skulpturer i Sverige (urval)

Regent


(inklusive de facto-regenter under kungars omyndigheter)

BildInvigd årSkulptörOrtPlatsAnmärkningKoordinater
Engelbrekt1936Stig BlombergÖrebroVapensalen i Örebro slottStayett i väggnisch59°16′26″N 15°12′55″Ö / 59.27389°N 15.21528°Ö / 59.27389; 15.21528 (Rngelbrekt Engelbrektsson av Stig Blomberg)
Karl Knutsson1480-taletokänd konstnärMariefredGripsholms slott,
Svenska statens porträttsamling
träskulptur59°15′22″N 17°13′09″Ö / 59.25611°N 17.21917°Ö / 59.25611; 17.21917 (Karl Knutsson)
Sten Sture den äldre1489okända konstnärerStockholmStorkyrkanträskulptur
Se: Sankt Göran och draken
59°19′33″N 18°04′13″Ö / 59.32583°N 18.07028°Ö / 59.32583; 18.07028
Gustav Vasa
(c) ariannesmidt, CC BY-SA 3.0
1925Carl MillesStockholmNordiska Museetek, också tidigare i gips59°19′44.8″N 18°5′37.2″Ö / 59.329111°N 18.093667°Ö / 59.329111; 18.093667 (Gustav Vasa av Carl Milles)
Gustav II Adolf1782Johan Tobias SergelSolnaOrangerimuseet|
Gustav II Adolf1840-taletJohan Niclas ByströmStockholmRikssalen, Stockholms slott59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Gustav II Adolf av Johan Niclas Byström)
Karl X Gustav1830-taletJohan Niclas ByströmStockholmvästra valvet, Stockholms slottiklädd romersk dräkt59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Karl X Gustav av Johan Niclas Byström)
Karl XI1830-taletJohan Niclas ByströmStockholmöstra valvet, Stockholms slottiklädd romersk dräkt59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Karl XI av Johan Niclas Byström)
Karl XII1830-taletJohan Niclas ByströmStockholmvästra valvet, Stockholms slott59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Karl XII av Johan Niclas Byström)
Karl XII1747, gjuten 1749Jacques-Philippe BouchardonStockholmStockholms slottbyst59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Karl XII av Jacques-Philippe Bouchardon)
Gustav IV Adolf1780Johan Tobias SergelSolnaOrangerimuseetGustav IV Adolf som barn
Karl XIII1830-taletJohan Niclas ByströmStockholmvästra valvet, Stockholms slottiklädd romersk dräkt59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Karl XIII av Johan Niclas Byström)
Karl XIII1781Johan Tobias SergelSolnaOrangerimuseetKarl XIII som hertig
Karl XIV Johan1840-taletJohan Niclas ByströmStockholmRikssalen, Stockholms slott59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Karl XIV Johan av Johan Niclas Byström)
Oscar I1850-taletGöteborgBörsenmarmor
Oscar II1900-taletHelsingborgOscarsalen, Sofiero slottbyst
Carl XVI Gustaf2006StockholmVictoriasalen, Bernadottevåningen, Stockholms slottbyst i marmor, gåva från Svenskt näringsliv på kungens födelsedag59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167 (Carl XVI Gustaf)

Andra länder

Regent


(inklusive de facto-regenter under kungars omyndigheter)

BildInvigd årSkulptörOrtPlatsAnmärkningKoordinater
Torgils Knutssonomkring 1907
Ville VallgrenViborg i Rysslandframför gamla rådhusetnedtagen, efter reparation åter rest 199360°42′33″N 28°44′39″Ö / 60.70917°N 28.74417°Ö / 60.70917; 28.74417 (Torgils Knutsson av Ville Vallgren)
Margareta2006Anne Marie Carl-NielsenRoskilde i Danmarkframför RO:s Torvryttarstaty
skisserad omkring 1897
Sigismund1644Clemente MolliWarszawa i PolenSlottsplatsen
Gustav II Adolf1856Bengt Erland FogelbergBremen i Tysklandutanför domkyrkan i Bremenförsta exemplaret
nedsmält omkring 1942
53°04′31″N 8°48′32″Ö / 53.07528°N 8.80889°Ö / 53.07528; 8.80889 (Gustav II Adolf av Bengt Erland Fogelberg)
Gustav II Adolf1992Bengt Erland FogelbergÅbo i Finlandframför Åbo hovrättden enda staty i helfigur av svensk regent i Finland
Gustav II Adolf1992Bengt Erland FogelbergTartu i EstlandKungstorget vid Tartu universitets huvudbyggnadersatt Otto Strandmans staty, som tagits bort 195058°22′53.28″N 26°43′13.27″Ö / 58.3814667°N 26.7203528°Ö / 58.3814667; 26.7203528 (Gustav II Adolf av Bengt Erland Fogelberg)
Gustav II Adolf1886Ludwig Brunow och Franz LangeLützen i TysklandRådhusets fasad
Gustav II AdolfStralsund, TysklandRådhusetbyst
Gustav II Adolf1932St. Peter, Minnesota, USAGustavus Adolphus Collegebyst44°19′25″N 93°58′18″V / 44.3235555°N 93.971738°V / 44.3235555; -93.971738 (Gustav II Adolf)
Karl XIV Johan1875Brynjulf BergslienOslo i Norgeframför slottetryttarstatyslottet59°55′01″N 10°43′39″Ö / 59.91694°N 10.72750°Ö / 59.91694; 10.72750 (Karl XIV Johan av Brynjulf Bergslien)

Tidigare skulpturer

Regent


(inklusive de facto-regenter under kungars omyndigheter)

Invigd årSkulptörOrtPlatsAnmärkningKoordinater
Gustav II Adolf1928Otto StrandmanTartu i EstlandKungstorget vid Tartu universitets huvudbyggnadborttagen 1950,
ersatt 1992 av nygjutet exemplar av Fogelbergs Göteborgsstaty
58°22′53.28″N 26°43′13.27″Ö / 58.3814667°N 26.7203528°Ö / 58.3814667; 26.7203528
Karl XI1800-taletJohn BörjesonStockholmStockholms slotts borggårdryttarstaty, ej realiserat projekt59°19′37″N 18°04′18″Ö / 59.32694°N 18.07167°Ö / 59.32694; 18.07167
Fredrik I1767Jacques-Philippe Bouchardon (?)StockholmKungsträdgården, sedan flyttad därifrånbyst

Källor

Noter

  1. ^ Skulpturen attribuerades av Johnny Roosval i början på 1900-talet Bernt Notke från Lübeck, och detta har länge varit den förhärskande uppfattningen. Medeltidskonstkännaren Peter Tångeberg har i sin bok Wahrheit und Mythos - Bernt Notke und die Stockholmer St.-Georgs-Gruppe : Studien zu einem Hauptwerk niederländischer Bildschnitzerei, 2009, ISBN 978-3-7995-8405-0, påvisat att detta inte kan vara fallet utan att konstverket snarast har tillkommit i Burgund i södra delen av dåvarande Nederländerna på Scienceblog 2009-12-03, läst 2011-03-03
  2. ^ ”Staffan Skott: Den sjunkna staden i Dagens Nyheter, odaterat”. http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/den-sjunkna-staden. , läst 2011-03-03. Skott refererar till Anders Mård: Tillbaka till Viborg, Söderströms, Helsingfors 2005
  3. ^ Bo Grandien i förordet Häst och karl i luften till Stockholms statyer av Bengt Järbe och Gösta Glase
  4. ^ Lepp: Hans Lepp: Gustav II Adolfsstatyn i Tartu, läst 2011-03-03
  5. ^ ”Universitet i Tartu: Facts about the history of the University of Tartu. Arkiverad från originalet den 10 juni 2011. https://web.archive.org/web/20110610005604/http://www.ut.ee/en/university/general/history. ,läst 2011-3-03, "Gustav II Adolfstatyn, som åter sattes upp på sin ursprungliga plats... (skapad av Elisabeth Tebelius-Myren 1991 från en gipsmodell av Fogelberg)"
  6. ^ Bengt Järbe och Gösta Glase: Stockholms statyer, sidan 52
  7. ^ ”Sydsvenskan 2010-04-07”. Arkiverad från originalet den 11 april 2010. https://web.archive.org/web/20100411041302/http://sydsvenskan.se/malmo/article644486/Politiker-kraver-att-kungen-flyttas.html. , läst 2011-03-02
  8. ^ [a b] Emtervall, Ulrika. ”Skulpturer”. www.ulricehamn.se. https://www.ulricehamn.se/uppleva/offentlig-konst/skulpturer/. Läst 29 november 2020. 
  9. ^ Max Moritz (18 juni 2017). ”Hugget i sten?”. Jönköping University. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1111327/FULLTEXT01.pdf. Läst 29 november 2020. 

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Kungamöte-1.JPG
Författare/Upphovsman: Jonas Ericsson, Licens: CC BY 3.0
Kungamötet av Edvin Öhrström är placerad på det sydöstra hörnet av Stora torg framför Rådhuset. Statyn placerades 1952 och skall visa kungamötet 1619 på Halmstads Slott mellan Gustav II Adolf och den danske kungen Christian IV.
Turun hovioikeus.jpg
Författare/Upphovsman: Markus Koljonen (Dilaudid) with thanks to Jontts, Licens: CC BY-SA 3.0
Akademihuset i Åbo sett från Tavastgatan. I förgrunden en staty av Gustav II Adolf, som grundade Åbo hovrätt, verksam i huset sedan 1830. I bakgrunden Åbo domkyrkas torn.
Avtäckningen av Carl IX-statyn.jpg
Avtäckningen av Carl IX:s staty i Göteborg 1904.
Karl Johan full.jpg
Författare/Upphovsman: GAD, Licens: CC BY-SA 3.0
Monument of king Karl Johan in front of the Royal Palace in Oslo. Artist: Brynjulf Bergslien
Monument to Charles XII in Stockholm - panoramio.jpg
(c) Сергей Марцынюк, CC BY-SA 3.0
Monument to Charles XII in Stockholm
Gustav II Adolf Sundsvall.JPG
(c) Henrik Sendelbach, CC BY-SA 3.0
Bronsstatyn Gustav II Adolf på Stora Torget i Sundsvall
Vasaparken Västerås Vasakullen.JPG
Författare/Upphovsman: Sniper Zeta, Licens: CC BY-SA 4.0
Byst föreställande Gustav Vasa (1863) av Carl Gustaf Qvarnström enligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Vasaparken,_V%C3%A4ster%C3%A5s
Gustav II Adolph of Sweden bust 2007 St. Peter MN.jpg
Bust of King Gustav II Adolph of Sweden produced by Herman Bergman in 1932
Place: Gustavus Adolphus Campus, St. Peter, Minnesota
Kolumna Zygmunta statua 2006.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Karl X Gustav 13062009 1021.jpg
Författare/Upphovsman: Jan Swinnen, Licens: CC BY-SA 3.0
Statue of King Karl X Gustav of Sweden on the town square in Malmö
Carl II of Sweden 15th century by Bernt Notke 1982 .jpg
King Carl II (VIII[sic] Knutsson Bonde) of Sweden as sculpted in the 1480’s by Bernt Notke
Place: Gripsholm, Sweden
Hertig Karl av Johan Tobias Sergel.jpg
Författare/Upphovsman: Artifex, Licens: CC BY-SA 4.0
Staty över hertig Karl (sedermera Karl XIII) 1781 av Johan Tobias Sergel (1740-1814) på Orangerimuseet, Ulriksdals slott.
Engelbrekt Örebro slott.JPG
Författare/Upphovsman: Einarspetz, Licens: CC BY-SA 3.0
Statue at Örebro castle, depicting Engelbrekt Engelbrektsson
Karl XIII Stockholms slott.jpg
Författare/Upphovsman: Artifex, Licens: CC BY-SA 4.0
Staty över Karl XIII i romersk dräkt av Johan Niclas Byström i västra valvet på Stockholms slott.
Stockholm-Storkyrkan (St.Georg).jpg
Författare/Upphovsman: Jürgen Howaldt, Licens: CC BY-SA 2.0 de
St.Georg und der Drache (Entwurf Bernt Notke) in Stockholm (Storkyrkan)
Die Gartenlaube (1858) b 180.jpg
Die Gustav-Adolph-Statue in Bremen
Rune Karlzon Magnus Ladulås.JPG
Författare/Upphovsman: Bengt Oberger, Licens: CC BY-SA 3.0
Rune Karlzons Magnus Ladulås, brons, 1984, Skolgatan i Jönköping. Inskription: "Magnus Ladulås vilade sig här 1284"
Engelbrekt1.JPG
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Throne Room Stockholm Palace 2015.JPG
Throne Room as shown to public on National Day
Place: Stockholm Palace, Sweden
Hoglands park Karl XIII.jpg
(c) Henrik Sendelbach, CC BY-SA 3.0
Kung Karl XIII som staty i Hoglands Park, Karlskrona.
Bremen Gustav Adolf.jpg
Gustav Adolf-Denkmal in Bremen
Göteborg.jpg
i RAÄ:s bebyggelseregister (BBR).
Gustav IV Adolf som barn av Johan Tobias Sergel.jpg
Författare/Upphovsman: Artifex, Licens: CC BY-SA 4.0
Skulptur av Gustav IV Adolf som barn, utförd 1780 av Johan Tobias Sergel (1740-1814). Idag på Orangerimuseet, Ulriksdals slott.
Gustav III staty Göteborg.jpg
Författare/Upphovsman: Mkallgren, Licens: CC BY-SA 4.0
Gustav III:s byst vid Näckrosdammen i Göteborg.
Oscar II byst framför Socitetshuset.jpg
Författare/Upphovsman: Averater, Licens: CC BY-SA 3.0
Oscar II byst framför Socitetshuset på Marstrand
Выборг (18).JPG
Författare/Upphovsman: AleAlexander, Licens: CC BY-SA 3.0
Carl XII of Sweden statue 2013 Stockholm Palace.jpg
Statue of King Carl XII
Place: Stockholm Palace, Sweden
G3staty2010.JPG
Författare/Upphovsman: Ankara, Licens: CC BY-SA 3.0
Sergels staty av Gustaf III på Skeppsbron.
DrottningKristinaStadshuset20150704.JPG
Författare/Upphovsman: Patrik Nylin, Licens: CC BY-SA 4.0
Staty på Drottning Kristina på Stadshusets nordvästra hörn 4 juli 2015. Konstnär Aron Sandberg
Biologiska Museet Stockholm.jpg
Författare/Upphovsman: Derbeth, Licens: CC BY-SA 3.0
Biologiska Museet (Biology Museum) in Djurgården, Stockholm, Sweden.
Monument - panoramio (14).jpg
(c) Leszek Szleg, CC BY 3.0
monument
Carl XIV John of Sweden statue 2009 Örebro.jpg
Statue of King Carl XIV John
Place: Örebro Castle, Sweden
Karl IX equestrian statue, Gothenburg 2.jpg
Författare/Upphovsman: W.carter, Licens: CC BY-SA 4.0
Karl IX equestrian statue, "Kopparmärra", on the first day of spring in central Gothenburg, Sweden.
Carl X Gustav of Sweden statue 2013 Stockholm Palace.jpg
Statue of King Carl X Gustav
Place: Stockholm Palace, Sweden
Kristina-1.JPG
Författare/Upphovsman: Jonas Ericsson, Licens: CC BY 3.0
Drottning Kristina av Tomas Frisk, 2000, i Drottning Kristina Passagen i Halmstad.
Örebro - KMB - 16001000011498.jpg
(c) Pål-Nils Nilsson / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5
Notera Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen från Riksantikvarieämbetet behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Felaktigheter kan även anmälas till denna sida.
Engelbrektstatyn. Bilden troligen från mitten av 1970-talet.

Motiv: Örebro
Nyckelord: Riksintressen

Kategori: Stadsmiljö, Skulpturer
StenStureMonument.jpg
Sten Sture monument in Uppsala Sweden
XLM.U11029 Skulptur av Ida Matton. Gustaf Eriksson Vasa. Gävle 1924.jpg
Författare/Upphovsman: Ida Matton, Licens: CC0
Troligen invigningen
Karl XIV Johans staty 2011b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Karl XIV Johans staty på Slussplan i Stockholm.
Gustav Vasa-Memorial-Kalmar.jpg
Författare/Upphovsman: Jürgen Howaldt, Licens: CC BY-SA 2.0 de
Gustav Vasa Memorial in Kalmar (Schlosspark)
Umeå stadsarkiv-1924-Gustav II adolf byst avtäckes.jpg
Gustav II Adolf byst vid rådhuset avtäckes av kronprins Gustaf Adolf.
Uppsala36.JPG
Författare/Upphovsman: Vysotsky, Licens: CC BY-SA 4.0
Carl XIV Johan, King of Sweden. Statue in Engelska parken, Uppsala (Sweden), by Bengt Erland Fogelberg, 1854
Bågspännaren 2006.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
"Bågspännaren" av Christian Eriksson, Kornhamns torg, Stockholm
Inside the Museum - panoramio.jpg
(c) ariannesmidt, CC BY-SA 3.0
Inside the Museum
Statue, Royal Palace, Stockholm.jpg
Författare/Upphovsman: Cha già José from Vienna, Austria, Licens: CC BY-SA 2.0
Stockholm Palace
Sergel Gustav Adolf och Oxenstrierna 02.JPG
Författare/Upphovsman: Boberger. Photo: Bengt Oberger, Licens: CC BY-SA 3.0
Gustav II Adolf and Axel Oxenstierna, marmorstaty utförd i Italien av okänd konstnär (möjligen i Carrara). Statyn beställdes av Gustav III efter hans resa till Italien 1783-84. Statyn är uppställd i Svartsjö slotts slottspark under "Drottning Kristinas lind".
Karl IX.Nyköping.JPG
Foto av byst av Karl IX i Nyköping
Great coat of arms of Sweden.svg
Stora riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Engelbrekt, Carl Eldh 1935.jpg
Engelbrekt Engelbrektsson skulpterad av Carl Eldh. Rest utanför Heliga Trefaldighets kyrka i Arboga vid Riksdagens 500-årsjubileum 1935.
Karl XI staty i Karlskrona.jpg
(c) Henrik Sendelbach, CC BY-SA 3.0
Staty över Sveriges Konung Karl XI, Karlskronas grundare, rest 1897.
Gustav Vasa Monument, Uppsala Castle.jpg
Författare/Upphovsman: James Shuttleworth (digehode) from Coseley, England, Licens: CC BY-SA 2.0
Gustav Vasa Monument, in courtyard of Uppsala Castle, Uppsala.
dscn1083.jpg
Saint George and the Dragon 2012.jpg
Författare/Upphovsman: Arild Vågen, Licens: CC BY-SA 3.0
Saint George and the Dragon at Köpmantorget in Gamla stan, Stockholm, Sweden, is a 1912 bronze replica of the wooden Saint George and the Dragon statue in Storkyrkan.
Carl XVI Gustaf of Sweden and Queen Silvia busts in Stockholm Palace.jpg
Författare/Upphovsman: Kigsz, Licens: CC BY-SA 4.0
Byster av Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i Stockholms slott.
Stralsund, Germany, Büste Gustav Adolf im Rathaus (2006-09-15).JPG
Författare/Upphovsman: de:Benutzer:Klugschnacker, Licens: CC BY-SA 2.5
Stralsund, Germany, Büste von Gustav Adolf im Rathausdurchgang
Sofiero (Helsingborg), the palace, bust.JPG
Författare/Upphovsman: Dguendel, Licens: CC BY 4.0
Sofiero (Helsingborg), the palace, bust
Roskilde Drottning Margareta Anne-Marie Carl-Nielsen 02.JPG
Författare/Upphovsman: Bengt Oberger, Licens: CC BY-SA 3.0
Danish, Norwegian and Swedish queen Margareta, sculpture by Anne-Marie Carl-Nielsen, ROV Center, Roskilde, Denmark
Statue of Gustav II Adolf in Tartu 2007 1.jpg
Statue of Gustav II Adolf in Tartu, Estonia
Stockholm-Royal Palace DSC6716.jpg
Författare/Upphovsman: Rainer Halama, Licens: CC BY-SA 4.0
Stockholm, Royal Palace, Interior
Engelbrekt Stadshuset 2012.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Engelbrektstatyn vid Stadshuset
Gustav II Adolf-byst-2015-07-08.jpg
Författare/Upphovsman: MikaelLindmark, Licens: CC BY-SA 3.0
Byst av Gustav II Adolf i Umeå
Gustav Vasa stature Riddarholmstorget March 2007.jpg
Författare/Upphovsman: Mats Halldin 15:57, 3 March 2007 (UTC), Licens: CC BY-SA 3.0
Statue of Gustav Vasa standing in front of w:Riddarhuset, Stockholm.
Gustav II Adolf av Johan Tobias Sergel.jpg
Författare/Upphovsman: Artifex, Licens: CC BY-SA 4.0
Staty över Gustav II Adolf 1782 av Johan Tobias Sergel (1740-1814) på Orangerimuseet, Ulriksdals slott.
Ryttarstatyn Gustav Adolfs torg.jpg
Författare/Upphovsman: I99pema, Licens: CC BY 3.0
Gustav II Adolf som ryttarstaty på Gustav Adolfs Torg, Stockholm. Gustav II Adolfs staty i Stockholm är en ryttarstaty skapad av Pierre Hubert L'Archevêque och Johan Tobias Sergel, som står på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Statyn invigdes den 17 november 1796, sockelskulpturerna kom på plats 1906. Åren 1904–06 genomfördes ett projekt med nytt postament av granit, en mindre flyttning av statyn och gjutning efter Sergels modeller av sockelgrupperna på Meyers konstgjuteri (Gerhard Meyer).
Birger Jarl Riddarholmen Stockholm.jpg
Författare/Upphovsman: Tage Olsin, Licens: CC BY-SA 2.0
Birger jarl, Riddarholmen, Stockholm, Sweden (a fantasy image from recent times)
Karl IX Staty Karlstad.JPG
Författare/Upphovsman: Jan Ainali, Licens: CC BY 2.5
Staty av Karl IX i Karlstad.
Borås Gustav II Adolf.jpg
Författare/Upphovsman: Boberger, Licens: CC BY-SA 3.0
Bust of Gustav II Adolf, by Axel Wallenberg, at Borås Main Square