Skärva herrgård
Skärva herrgård är det lantställe, som skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman[1] lät uppföra på fastlandet, strax nordväst om Karlskrona och öster om Nättraby.[2] Bakom projektet stod Gustav III som beordrat Chapman att flytta till Karlskrona för att utveckla en uppbyggnad av rikets flotta. Skärva var således också en betydelsefull arbetsplats och i parken fanns en bassäng där hydrodynamiska experiment kunde utprovas inom skeppsbyggnadskonsten.
Skärva herrgård är idag privatägd och ett byggnadsminne sedan 1975.[1] Herrgården ingår också i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona och ligger inom Skärva naturreservat.
Huvudbyggnaden
När skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapman var 64 år gammal beslöt han att bygga sig en lantgård strax utanför staden. Detta var vanligt i de högre stånden på den här tiden och runt Karlskrona ligger flera sådana herrgårdar. År 1785 köpte han delar av byn Skärva och för ritningar till bygget tog han hjälp av sin nära vän Carl August Ehrensvärd, överamiral, konstnär och arkitekt. Ehrensvärd medförde inspiration från sin italienresa medan kronan bidrog med material och arbetskraft. Byggnaden stod klar 1786 som en så kallad "bondestuga" eller sydsvensk ryggåsstuga med rödtjärade väggar och torvtak. Senare[när?] lät Chapman bygga om stugan till dess nuvarande originella utseende med klassicistiska stildrag. För ingången restes en stram portik med fyra doriska kolonner som bär upp en fronton och huset har beskrivits som "en korsning av grekiskt tempel, italiensk kupolkyrka och blekingsk ryggåsstuga"[källa behövs]. Huset består av fem mindre sammanbyggda längor som bildar ett H. Den centrala byggnadskroppen är krönt med en lanternin.
Interiör
Söder om huvudentrén låg Chapmans privata bostad och längst i söder inrymdes ett kinesiskt kabinett där det fram till 2013 hängde ett hundratal akvareller på kinesiska djonker. Ovanpå finns ett mindre rum som nås via en smal trappa. Det är Chapmans arbetskammare vars inredningen är inspirerat av havet och liknar en liten kajuta och härifrån kunde han se ända in till örlogsstaden på andra sidan Danmarksfjärden. Mitt i huset är den oktava kupolsalen som är en variant av Phanteon i Rom. Ljus strömmar in från de bågformade sidofönstren och takets inglasade lanternin, som på Chapmans tid lyste upp hans stora arbetsbord med olika fartygsmodeller. Med på ett hörn är också Sergels byst av Gustav III som en finansiär påminnelse. I husets norra del har det funnits bostäder för tjänstefolket och här låg också ekonomiutrymmen, medan själva köket låg i husets mitt. Under 1860-talets ombyggnad gjordes hela östra- samt mittersta delen om till bostad.
Övriga byggnader
Lusthuset, kallat Dianatemplet, är inspirerat av antikens tempel. Ritningarna finns bevarade på Nationalmuseum. Klocktornet i gotisk stil uppfördes 1790. Det är ett av de första exemplen på svensk nygotik [3]. Nere vid stranden står ett badhus och i parken har en eremitgrotta för enskilt tänkande tidigare funnits, men den så kallade "Mossgrottan" är nu sen länge borta.
Närmast huvudbyggnaden är en engelsk park och bakom i en lummig backe på havssidan, finns Chapmans tilltänkta gravkammare, en murad krypta som han dock aldrig vilade i eftersom han sålde Skärva två år före sin död. Utrymmet bakom de grova stenblocken har nu istället blivit en fredad bostad för svarta snokar.
Fredrik Henrik af Chapmans grav
I början av 1790-talet lät Chapman ta fram olika förslag på en gravkammare och 1795 hade han bestämt sig för att uppföra en enkel sådan i sluttningen ned mot havet. Härifrån syntes Karlskrona bortom fjärdens horisont. Chapman sålde sedermera Skärva 1806 och kom att begravas på Augerums kyrkogård.
Skärvas ägare
Fredrik Henrik af Chapman bodde på Skärva fram till 1806 då han sålde fastigheten. Näste ägare blev köpmannen Johan Humble och därefter familjen Christersson. År 1863 köptes godset av Hans Hansson Wachtmeister, varefter herrgården fick bli bostad åt hans mor Agathe. Huset förseddes nu med gulmålad panel, fönsterluckorna målades vita och taket fick tegelpannor.
Gården ägs sedan 2014 av tysken Henry Nold.[4][5]
Ägarlängd
- Fredrik Henrik af Chapman 1784-1806
- Köpman Johan Humble 1806-1830
- Familjen Christiersson sedermera Christiernin 1830-1863
- Familjen Wachtmeister 1863-1999
- Cecilia Skröder, f Wachtmeister, g. m. Thomas Skröder 1999-2013.
- Henry Nold från Darmstadt i Tyskland 2013.
Galleri
Dianatemplet
Klocktornet
Skärvas ladugårdar
Badhuset vid stranden
Hamnen
Från hamnen utskeppades förr gårdens produkter till försäljning i staden.
Källor
- Karta, Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet. Läst 10 januari 2021.
- ”Skärva”. Länsstyrelsen Blekinge. https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/naturreservat/skarva.html. Läst 18 februari 2020.
- ”Skärva herrgård, Karlskrona”. Länsstyrelsen i Blekinge län. Arkiverad från originalet den 2 februari 2016. https://web.archive.org/web/20160202063434/http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/skyddad-bebyggelse/Pages/skarvaherrgard.aspx. Läst 10 januari 2010.
- Sveriges Radio 27 november 2014
- Schwerin, Hans Hugold Julius von (1934). Skånska herrgårdar under svensk tid: en konsthistorisk undersökning av den skånska herrgårdsarkitekturens utveckling efter provinsens övergång till Sverige och fram till det nittonde seklets inbrott ([2. uppl.]). Stockholm: Ardor. sid. 336-339, figur 244, 346-347. Libris 1367499
- Swahn, Jan-Öjvind; Liljeroth, Erik, red (1965). En bildbok om Blekinge. Malmö: Allhem. Libris 1492282
- Thaning Olof, red (1960). Tusen sevärdheter i Sverige. Stockholm. Libris 897390
Noter
- ^ [a b] ”Skärva”. Länsstyrelsen Blekinge. https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/naturreservat/skarva.html. Läst 18 februari 2020.
- ^ Karta, Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet.
- ^ ”Skärva herrgård, Karlskrona”. Länsstyrelsen i Blekinge län. Arkiverad från originalet den 2 februari 2016. https://web.archive.org/web/20160202063434/http://www.lansstyrelsen.se/blekinge/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/skyddad-bebyggelse/Pages/skarvaherrgard.aspx. Läst 10 januari 2010.
- ^ Fredrik von Feilitzen: Inte en skärv till Skärva i Dagens Nyheter Kultur 3 december 2014, sidan 30
- ^ Sveriges Radio 27 november 2014
Externa länkar
- Skärva herrgård
- Länsstyrelsen Blekinge län - Skärva herrgård
- galatea.nu - F H af Chapman
- af Chapman
- Navalcity.org - Skärva
- Skärfva
Media som används på denna webbplats
(c) Henrik Sendelbach, CC BY-SA 3.0
Henrik af Chapmans grav vid Skärva herrgård.
Författare/Upphovsman: Henrik Reinholdson, Licens: CC BY-SA 2.5
Skärva - Bell tower