Sibyllegatan

Sibyllegatan norrut, 2015

Sibyllegatan är en gata i Stockholm och sträcker sig från Strandvägen i söder till Valhallavägen i norr. Trots att gatan är smal är den starkt trafikerad och utgör en viktig länk för trafik mellan city och Gärdet. Förr gick spårvagnstrafik genom hela gatans sträckning som idag är ersatt av bussar.

Historik

Gatan omnämns redan 1672 i en bouppteckning som Sijbillægatan. Namnet tycks härstamma från "gamla hustru Sibylla", änka och mor till en dotter, även hon med namnet Sibylla. På 1630-talet hade de en gård norr om Ladugårdslandstorg, nuvarande Östermalmstorg. Namnet har således inget med sierskor eller spåkvinnor att göra och inte heller med kungens mor prinsessan Sibylla.

Norr om Ladugårdslandstorg kallades gatan förut för Gropgatan, men nämns allt oftare på 1700-talet som Sibyllegatan. Söder om Ladugårdslandstorg ner till dåvarande Nybrohamnen kallades gatan för Kungsgårdsgatan efter Kungsgården, vilket avsåg Kronobageriet. Senare kallades den för Fyrverkargatan och även Artillerigatan efter Artillerigården, där numera Armémuseum är beläget. En namnändring till Banérgatan föreslogs år 1884 men vann inte gehör, istället gavs namnet till en ny parallellgata sex kvarter österut.

Bilder

Byggnader och verksamheter

Se även

Källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Sjökalven 14, 2019-05-14.jpg
Författare/Upphovsman: Mattias Ek, Licens: CC BY 4.0
FOTOGRAFIUtsikt från takaltan på Linnégatan 25A, söderut och korsningen Sibyllegatan Linnégatan. -FOTOGRAF: Ek, Mattias.BILDNUMMER:Stadsmuseet i Stockholm
Sibyllegatan 2008.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Sibyllegatan in Stockholm
Scenkonstmuseet, april 2021b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Scenkonstmuseet, Stockholm
Sibyllans Kaffe + The 2014a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Sibyllans Kaffe & Tehandel, Sibyllegatan 35
Fd Biograf Puck december 2012.jpg
Författare/Upphovsman: Arild Vågen, Licens: CC BY-SA 3.0
Före detta biograf Puck på Sibyllegatan, Östermalm.
Sibyllegatan, Stockholm, 2015.JPG
Författare/Upphovsman: I99pema, Licens: CC BY-SA 4.0
Sibyllegatan, Stockholm, 2015