Satu Mare

Satu Mare
Szatmárnémeti
Stad
Vy över Satu Mare.
Vy över Satu Mare.
Stadsvapen
LandRumänien Rumänien
JudețSatu Mare
Koordinater47°47′30″N 22°53′30″Ö / 47.79167°N 22.89167°Ö / 47.79167; 22.89167
Folkmängd102 411 (2011)[1]
Geonames667873
Lägeskarta.
Lägeskarta.
Lägeskarta.

Satu Mare (ungerska: Szatmárnémeti, allmänt känd som Szatmár) är en stad i Rumänien, vid floden Szamos, cirka en mil från gränsen mot Ungern och två mil från gränsen mot Ukraina. Staden är huvudort i länet med samma namn och har 102 411 invånare (2011).[2]

Satu Mare är en järnvägsknutpunkt och ett handelscentrum med maskin-, textil- och livsmedelsindustri. Staden har en teater och en symfoniorkester samt en nyklassicistisk romersk-katolsk katedral byggd mellan 1786 och 1789. 59 % av stadens invånare är rumäner, 35 % ungrare och 4 % tyskar (2002).

Staden nämns först i skriftliga källor 1213. Den var ungersk fram till 1920 och mellan 1940 och 1945.

Vänorter

Satu Mare har följande vänorter:[3]

Galleri

Referenser

Noter

Webbkällor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

ROU SM Satu Mare CoA.jpg

Stema municipiului Satu Mare se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite. În interiorul scutului, dintr-un bastion format dintr-un zid de cetate crenelat argintiu se ridică un turn de argint cu trei ferestre deschise negre, având la bază o poartă cu grilajul ridicat, apărată de un leu şezând, de aur, văzut din profil spre dreapta, cu coada ridicată pe spate şi cu limba roşie scoasă. Din crenelurile bastionului se ridică un turn conic central roşu, flancat de câte un turnuleţ argintiu, cu fereastra neagră deschisă, cu acoperişul ascuţit, roşu. Din metereze iese, în dreapta-stânga bastionului, o terasă verde pe care sunt plasaţi câte un chiparos cu trunchiul negru şi coronamentul verde; la extremităţile fiecărui chiparos se află câte un oştean de argint, privind spre chiparos, îmbrăcat în armură completă cu coiful cu viziera trasă, având în mâna dreaptă/stângă o spadă ridicată. Bastionul este aşezat pe o terasă verde, iar vârful scutului de argint este undat. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu şapte turnuri crenelate. Semnificaţiile elementelor însumate Bastionul se referă la rolul cetăţii în apărarea localităţii. Leul reprezintă o imagine simbolică pentru ideea de putere şi curaj în luptă. Chiparosul face referire la bogăţia pomicolă din zonă. Grilajul reprezintă statutul privilegiat de cetate al oraşului în Evul Mediu. Întreaga compoziţie a fost inspirată de tradiţia heraldică folosită în perioada interbelică. Coroana murală cu şapte turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.

Semnificația culorilor: albastrul semnifică blândețe, noblețe, încredere; roșu înseamnă curaj și îndrăzneală; albul semnifică puritate, compasiune, optimism fiind un simbol al păcii.
SM4.jpg
Författare/Upphovsman: The original uploader was Pixirumänska Wikipedia., Licens: CC BY 2.5
SM8.jpg
Författare/Upphovsman: The original uploader was Pixirumänska Wikipedia., Licens: CC BY 2.5
This is a photo of a historic monument in județul Satu Mare, classified with number SM-II-a-B-05207.
SM5.jpg
Författare/Upphovsman: The original uploader was Pixirumänska Wikipedia., Licens: CC BY 2.5

Piața Libertății, Satu Mare

This is a photo of a historic monument in județul Satu Mare, classified with number SM-II-a-A-05220.
Biserica SM.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY 2.5
Satu Mare in Romania.png
Författare/Upphovsman: Musichistory2009, Licens: CC BY-SA 3.0
Location of Satu Mare in Romania.
Satu Mare Firemans Tower 1.JPG
the Firemans Tower in Satu Mare, Romania
Hotel Dacia, Satu Mare Romania 1.JPG
Dacia Hotel, Satu Mare, Romania