Samåkning

En jämförelse av 73 pendlare i Atlanta, Georgia som kör egna bilar, eller åker buss och i bilpool.

Samåkning innebär att två eller flera personer reser delar av eller hel sträcka i samma fordon. Samåkning ger minskad bränsleåtgång och mindre CO2-utsläpp per person samt mindre trängsel på vägar. Begreppet samåkning syftar främst på resor med personbilar[1], men även resande tillsammans med andra i kollektivtrafik, exempelvis buss, kan medföra minskade utsläpp och bidra till mindre trängsel på vägarna.

Organiserad form av samåkning finns i många länder och har funnits i Sverige åtminstone sedan 1980-talet. Med internet och olika mobilappar har samåkning blivit enklare att administrera.

Lagar i Sverige

Den statliga utredningen SOU 2016:86 “Taxi och samåkning – i dag, i morgon och i övermorgon” fastslår att samåkning är och bör vara något som sker mellan personer i deras egenskap av privatpersoner och utan möjlighet att göra ekonomisk vinst [2].

Samåkningsdagen

Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen har instiftat "samåkningsdagen" som uppmärksammas varje år[3]. Dagen heter "The International Ridesharing Day" på engelska [3]. Syftet med samåkningsdagen är att lyfta fram tre faktorer med samåkning – miljöaspekten, ekonomin och gemenskapen[4].

Se även

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Commute Comparison.jpg
Författare/Upphovsman: Cookerly, Licens: CC BY-SA 3.0
Traffic with 73 solo drivers vs. traffic with 73 commuters using commute alternatives including bus, carpool and vanpool.