Runstensstilar

Runstensstilarna ingick i den allmänna konstutvecklingen. Här ser vi delar av dekoren på en portal i Urnes stavkyrka i samma stil som många sena uppländska runstenar.

Runstensstilar byttes flera gånger under stenresandets blomstringsperiod, således från tidig vikingatid till äldre medeltid. Till en början var stenarna enkelt utformade, men blev snart alltmer förfinade och utfördes av kringresande runristare som Öpir och Visäte. Termen "runstensstil" användes ofta som en synonym för Urnesstil, medan den plurala varianten "runstensstilar" i stort sett inkluderar alla de övriga stilbegreppen som förekommer på nordiska, engelska och iriska runstenar, liksom i minnesinskrifter från samma tid i fasta stenblock och berghällar. Några av de vanligaste är Jellingestil, Ringerikestil, Mammenstil, Vendelstil, Gotländsk runstensstil, Fågelperspektiv och Rak stil. Därtill kan ett runstensmotiv vara en blandning av flera stilbegrepp.

Anne-Sofie Gräslund etablerade och daterade en stilistisk typologi för runstenarnas ornamentik under 1990-talet.[1] Hennes system blev ett genombrott och har nu blivit allmänt accepterat. Stilarna har i tur och ordning förkortningar som Rak, Fp, Pr1, Pr2, Pr3, Pr4 och Pr5, och de täcker perioden 980-1130. Under denna tid restes nästan alla existerande runstenar.

Stilarna Pr1 och Pr2 motsvarar Ringerikestilen, medan Pr3, Pr4 och Pr5 är tre faser i Urnesstilens utveckling.[2]

Nedan följer en kortfattad presentation av de olika stilbegreppen med exempel hämtade från databasen Rundata.

Rak, 980-1015

Rak är den första stilen och täcker åren 980-1015. Rundata räknar dock även in ett mindre antal äldre stenar i gruppen, till exempel Rökstenen från omkring 800, och enstaka eftersläntrare. Definitionen på Rak är att orm- och drakhuvuden saknas och att skriftbandens ändslut är raka. De kan vara avslutade med en rak linje eller vara öppna. Stenar vars skriftband avslutas med små krusiduller, som kan påminna om andra stenars ormstjärtar, men på vilka det saknas inslag som är definitivt zoomorfa, det vill säga reptilhuvuden, förs även de till denna kategori.

Fågelperspektiv: Fp, 1010/1015-1040/1050

Fp betyder ”fågelperspektiv”: här har skriftbanden drakhuvuden sedda från ovan med två ögon synliga.

Profilstil: Pr 1010-1130

I profilstilarna (Pr) har skriftbanden drakhuvuden sedda från sidan med högst ett öga synligt.

Ringerikestil, äldre: Pr1 1010-1050

Denna stil tillkom parallellt med Fp tills båda avlöstes av Pr3.

A-S. Gräslund definierar[3]:

"Huvudet är normalt mycket trubbnosigt med tjock överläpp och mycket kraftig, tvärt avslutad nosflik. Runt öga. Öronen, i många fall två, är högt ansatta, rundade och upprättstående. Ofta bildas en 'krona' av öronen och en eller flera flikar med upprullade ändar. Munnen normalt öppen med ganska kort underläpp. Fötter förekommer inte. Svansen upprullad, ibland med en tumliknande flik ett stycke ner. Den kan också bestå av flera jämnlånga utskott med upprullade ändar."

Ringerikestil, yngre: Pr2 1020-1050

Denna stil har bara en något senare kronologisk tyngdpunkt än Pr1 och avlöstes likaledes av Pr3.

A-S. Gräslund definierar[4]:

"Huvudet domineras av att linjen från öra till nosspets är konkav. Ögat runt eller droppformigt, ibland med en prick i. Örat är högt ansatt, upprättstående eller något framåtlutande. Munnen normalt öppen, någon gång försedd med gadd, med en kraftigt uppböjd överläpp och nosspets. Ofta finns en balans mellan den uppåtböjda linjen för öra respektive nos. Väl utformad nosflik. Markerad underläpp i en halvcirkelformad båge. Fötter förekommer i undantagsfall, då på korta ben lätt rundade. Svansen upprullad, gärna med förtjockning och ett tumliknande utskott ett stycke ner. Upprullningen och utskottet motsvarar ofta huvudets kontur."

Urnesstil, äldre: Pr3 1050-1080

Denna stil avlöste FP, Pr1 och Pr2 och representerar ett viktigt skifte i den vikingatida konsthistorien.

A-S. Gräslund definierar[5]:

"Huvudet domineras av att linjen från öra till nosspets är konvex. Ögat mandelformigt, inte onormalt stort i förhållande till huvudet. Örat lågt ansatt, rundat, lätt bakåtlutande. Ibland förekommer en nacktofs förlängd tille n flik som slingrar sig mjukt runt halsen. Munnen oftast öppen, underläppen, som vanligen är mindre än i pr 2, lätt neråtböjd. Nosfliken beskriver en S-formig linje som börjar redan vid den lätt uppböjda nosspetsen. Även i Pr 3 finns ofta en balans mellan örats och nosens böjning. Huvudet ej avsatt i förhållande till halsen. Fötter förekommer ibland, oftast lätt rundade tvåtåiga på relativt korta ben. Svansen upprullad, gärna med förtjockning och ett tumliknande utskott ett stycke ner. Någon gång avslutas rundjuret istället av en fot."

Urnesstil, mellersta: Pr4 1060/1070-1100

A-S. Gräslund definierar[6]:

"Huvudet är utpräglat långsträckt, gärna mjukt böjt och avsatt i förhållande till halsen. Örat mycket lågt ansatt, bakåtstruket, ibland utformat som en svagt böjd spetsig flik. Nacktofs förekommer gärna, lång, smal, lagd i stora öglor, ibland utbyggda till åttaformer. Ögat är utdraget mandelformigt, mycket stort i förhållande till huvudet; det fyller nästan hela huvudytan och följer med i huvudets böjning. Parallellitet eftersträvas uppenbart mellan ögats och huvudets konturlinjer. Enstaka Pr 4-huvuden saknar dock öga. Nosspetsen är rak eller svagt upprullad, nosflik endast neråt. Munnen är vanligen sluten. Underläppen är kort och rak med lätt nerrullad ände som motsvarar nosfliken. Rundjuret avslutas antingen av en upprullad svans eller en fot. Den upprullade änden är inte symmetrisk utan består av en stor tjock rundel och en smal svans. Svansen har ofta en för Urnesstilen karakteristisk has. Svansen splittras gärna ett stycke nedanför upprullningen, så att en nedåtgående flik förlängs till en graciös slinga. Foten är normalt ganska stram, rakt tvåtåig med en oftast rundad sporre och avsatt från ett långt ben, gärna böjt i spetsig vinkel och försett med tydlig has. Avsättningen bildar en spiskroksfigur."

Urnesstil, senare: Pr5 1080/1100-1130

A-S. Gräslund definierar[7]:

"Huvuden förekommer i två typer, ett triangulärt med klara rötter i Pr 4, Pr 3 och så vidare, och ett med rundad skalle och pannavsats av samma typ som förekommer i irländsk metallkonst från 1100-talets början. Det rundade huvudet har ett runt eller bakvänt mandelformigt öga, nedtill inrullad överläpp, gärna halvöppen mun med förtjockad underläpp. Öra saknas eller är bakåtlutande. Nacktofs kan förekomma. Det triangulära huvudet har en rak underlinje, rak stängd mun med en liten nosflik neråt. Huvudets överlinje är närmast vinkelböjd och har aningen uppböjd nosspets. Ögat kan vara smalt mandelformat men saknas vanligen. Örat är lågt ansatt, bakåtstruket, oftast endast antytt. Baktill avslutas huvudet av den karakteristiska spiskroksfiguren, som samtidigt bildar avslutningen mot halsen. Den återfinns också ofta vid avsättningen mellan det vanligen långa, knäförsedda benet och fotens översida. Foten är oftast rakt tvåtåig med spetsig sporre, som någon gång fortsätter i en öglelagd slinga. Rundjuret avslutas vanligen av en sådan fot."

Korsbandssten: KB

KB står för korsbandssten. På en sådan runsten förenas skriftbandets båda ändslut med ett inom runbandet stående stavkors. Kategorin fanns ej med i Gräslunds system, utan har lagts till senare.

Se även

Källor

  • Runriket Täby-Vallentuna – en handledning, av Rune Edberg
  • Fuglesang, S.H. Swedish runestones of the eleventh century: ornament and dating. Runeninschriften als Quellen interdisziplinärer Forschung. Red. K. Düwel. Göttingen 1998. S. 197-218.
  • Gräslund, A-S. 1990. Runstenar -- om ornamentik och datering. Tor 23. Uppsala.
  • Sawyer, P. (1997). The Oxford Illustrated History of the Vikings. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978 019 285 434 6
  • Karlsson, Lennart, Nordisk form, om djurornamentik, Statens Historiska Museum, studies 3, Nordisk Form, 1983, ISBN 91-7192-572-4

Referenser

  1. ^ Gräslund, Anne-Sofie (2006), ”Dating the Swedish Viking-Age rune stones on stylistic grounds”, Runes and their secrets : studies in runology, ISBN 978-87-635-0627-4 
  2. ^ Sawyer 2000:32
  3. ^ Gräslund, A-S. 1992. Runstenar -- om ornamentik och datering II. Tor 24. Uppsala. S. 178-179
  4. ^ Gräslund, A-S. 1992. Runstenar -- om ornamentik och datering II. Tor 24. Uppsala. S. 179
  5. ^ Gräslund, A-S. 1992. Runstenar -- om ornamentik och datering II. Tor 24. Uppsala. S. 183-184
  6. ^ Gräslund, A-S. 1992. Runstenar -- om ornamentik och datering II. Tor 24. Uppsala. S. 184
  7. ^ Gräslund, A-S. 1992. Runstenar -- om ornamentik och datering II. Tor 24. Uppsala. S. 185

Media som används på denna webbplats

Öl1, karlevi.JPG
(c) I, Berig, CC BY-SA 3.0
The Karlevi runestone in Vickleby Parish, Mörbylånga Municipality, Öland, Sweden.
U 216, Vallentuna.jpg
Författare/Upphovsman: Berig, Licens: CC BY 3.0
runestone
Sö 84, Tumbo.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5
Runestone Sö 84 by Tumbo church, Södermanland.
U 240, Lingsberg.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 240, Vallentuna.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Vallentuna 257:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 335, Orkesta.jpg
(c) I, Berig, CC BY 2.5
Runestone U 335 at the church of Orkesta, Vallentuna municipality.
Urnesportalen.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
Ög165 Runsten vid Vårfrukyrkan, Skänninge.jpg
Författare/Upphovsman: User:Thuresson, Licens: CC BY-SA 2.5
Runsten Ög165 utanför Vårfrukyrkan i Skänninge, Östergötland, Sverige
Runestone Uppland 1975 II.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
U 161, Risbyle.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 161, Uppland, Sweden.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Täby 2:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

Upplands Runinskrift 871.jpg
Upplands Runinskrift 871
Rune stone exhibited in the Terminal 2 of the Arlanda Airport (Stockhoml, Sweden).jpg
Författare/Upphovsman: Mr. Tickle, Licens: CC BY 2.5
Rune stone exhibited in the Terminal 2 of the Arlanda Airport (Stockholm, Sweden)

It says:

Guenar and Björn and Thorgrim set up this stone in memory of Thorsten, their brother. He died in the east with Ingvar. And made (this bridge?).
Sö279 strängnäs dom.jpg

Sö279 strängnäs

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Strängnäs 125:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 104, Ed.jpg
(c) I, Berig, CC BY 2.5
A copy of runestone U 104, located inside the external gate of Ed church, in Uppland, Sweden. Location.
So194 Brosicke 06.gif

So194 Brosicke

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Ytterselö 16:2 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 148, Hagby.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 148 in Täby.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Täby 113:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 165, Vallentuna.jpg
(c) I, Berig, CC BY 2.5

runestone U 165

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Täby 4:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 137, Broby bro.jpg
(c) I, Berig, CC BY 2.5

runestone at Broby bro, Uppland, Sweden

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Täby 42:5 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 778, Svinnegarn.jpg
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U778

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer e24ba704-84e9-414b-9a9a-dde57f3ed96c i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

It translates:

"Þjalfi and Holmlaug had all of these stones raised in memory of Banki/Baggi, their son, who alone owned a ship and steered to the east in Ingvarr's retinue. May God help Banki's/Baggi's spirit. Áskell carved."
SÖ179 Gripsholm Runestone.jpg
Författare/Upphovsman: Photo by sv:user:Tåggas. GFDL, Licens: CC BY-SA 3.0

The Gripsholm Runestone

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Kärnbo 33:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

Sö 85, Västerby.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone Sö 85 in the garden of the farm Västerby near Tumbo church, in Södermanland, Sweden.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Tumbo 42:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 336, Orkesta.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5
Runestone U 336 at the Church of Orkesta in Vallentuna municipality.
U 212 (side A), Vallentuna.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 212 in Vallentuna.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Vallentuna 15:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 152, Hagby.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 152 in Täby.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Täby 74:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 1014, Ärentuna.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5
Runestone, Uppland, Sweden
Sö 363, Tumbo.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5
Runestone Sö 363
U 324, Tjusta.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 324.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Skånela 271 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

Sö 362, Tumbo.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5
Runestone Sö 362 by Tumbo church.
Sö 242, Stav.jpg
Författare/Upphovsman: kenny_lex from Handen, Sweden, Licens: CC BY 2.0
Lite gömd i en häck i byn Stav så står det en runsten med en enkel slinga som börjar och slutar i ett kors. Runraden lyder "+ auþa + raisti + stain : at : haralt . buata . sin : auk . fastlauk . at + faþur sin"

Det finns ingen skylt på platsen och min översättning lyder, "Autha reste stenen efter Harald, buata? sin och Fastlauk efter sin fader".

Buata sägs betyda bonde eller husbonde, en annan sak som man skall notera är hur ofta runristaren har bytt avskiljningstecken mellan orden och att runraden delar ett avskiljningstecken där runraden börjar. Korset påminner om Amundes men det är sannolikt inte han som ristat denna sten.
Rökstenen2.JPG
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
U 201, Angarn.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 201 which is inserted into the outer wall of Angarn church in Uppland, Sweden.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Angarn 24:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U 256, Fresta.jpg
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 256 at Fresta kyrka.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Fresta 1:10 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).

U541 Husby-Sjuhundra kyrka runestone.jpg
Författare/Upphovsman: Håkan Svensson Xauxa, Licens: CC BY 2.5
Husby-Sjuhundra kyrka, Norrtälje kommun, Diocese of Uppsala, Sweden. Runestone U541
U 194, Väsby.JPG
(c) I, Berig, CC BY 2.5

Runestone U 194 at Väsby, Uppland, Sweden.

Detta är en bild av en svensk kulturhistorisk lämning, nummer Össeby-Garn 33:1 i RAÄ:s fornminnesdatabas (Fornsök).