Roslagens sjövärnskår
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2024-06) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Roslagens Sjövärnskår (SVK12/ROS SVK) i Roslagen är Sveriges yngsta lokala sjövärnskår grundad 2005, har cirka 220 medlemmar och är en av sjutton lokala kårer inom Sjövärnskåren som finns runt Sveriges kust.
Föreningen drivs ideellt och ingår i Totalförsvaret. Verksamheten lever på gåvor, sponsring och medlemsavgifter, bidrag för utbildning kommer från MSB och ett mindre bidrag från Norrtälje kommun.
Verksamheten utgår från Hysingsvik som ligger strax sydost om Norrtälje. Besättningarna har jour och skall kunna lämna kaj inom 15 minuter från de att utlarmning sker.
Alla besättningar är välutbildade på respektive enhet men även inom sjöräddning, eftersök, akut omhändertagande av person (tidigare IVPA ”I väntan på ambulans”) samt har mycket god lokalkännedom inom farvattnen. Övning sker minst två gånger i veckan under isfri tid med båtar och vattenskoter. Vintertid sker övningar med svävare regelbundet.
Flottan består av:
2st Stridsbåt 90E
Dessa båtar kan medföra material samt upp till 12 personer och tar sig fram mellan 35 och 40 knop. Det gör att tiden fram till en olycksplats blir kort. Aktionstiden är ca 6 timmar
Svävare IH3
Svävaren är ett utmärkt fartyg för sjöräddning, eftersök och persontransport då isen lagt sig. Den kan även under årets isfria tid användas vid eftersök i grunda vatten. Utrymme finns för pilot, medföljande person samt bår för skadad. Totalt 3 personer.
Vattenskoter Yamaha
Vattenskotern kämpar sig för snabba insatser under den isfria tiden. Möjlighet finns att ta med en ytterligare person samt uppesittande skadad. Då djupgåendet är litet lämpar den sig väl för eftersök i trånga och grunda områden.
Utryckningsfordon Toyota Landcruiser
Bilen används främst för transport av svävare och vattenskoter till insjöar och havsstränder där det bedöms som lämpligare att använda sig av farbara vägar fram till sjösättning av dessa enheter men även transport av besättning och material vid larm.
Trossfärja 655
Trossfärja 655 Arn är en tung trossfärja som kan lasta t ex en brandbil på däck, den har förrådstankar för dricksvatten och bränsle. Inom Sjövärnskåren används den inom utbildning, främst för ungdomar.
Samarbeten:
MSB
MSB bidrar till totalförsvaret och finansierar en del av utbildningarna inom Sjövärnskåren.
Sjöfartverket
Sjöfartsverket använder Sjövärnskåren i Roslagen som sjöräddningsenheter vid behov. Verksamheten fyller ytterligare ut kapaciteten vid sjöräddning inom området.
Räddningstjänsten Norrtälje
RTJ har möjlighet att vid insats använda Sjövärnskårens Stridsbåtar för snabb transport av personal och material samt även ledningsplats vid behov. Vintertid är svävare ständigt utryckningsberedd för att kunna stödja räddningstjänsten vid olyckor i sjöar och vattendrag.
Region Stockholm
Sjövärnskåren stödjer Region Stockholm med sjöambulanstransporter från Öarna i Norrtäljes södra skärgård i de fall när inte Ambulanshelikoptern är tillgänglig.
Polisen
Ett flerårigt trygghetsskapande samarbete bedrivs med Polismyndigheten i Norrtälje. Roslagens sjövärnskår går under övningar, främst nattetid, in i småbåtshamnar för att förebygga stölder och rapportera pågående brott till polisen. Sjövärnskåren stöttar även på förfrågan från myndigheten, med spaning från havet vid pågående brott. Våra båtar är utrustade med radar och värmekameror vilket skapar goda förutsättningar för detta i totalt mörker eller dimma. I samarbetet ryms även bogsering av stulna båtar.
Referenser
Externa länkar
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Författare/Upphovsman: Roslagens, Licens: CC BY-SA 4.0
Trossfärjan under övning med Polisen