Riksväg 28

28

Riksväg 28 går mellan Karlskrona och Vetlanda via Emmaboda och Eriksmåla.

Standard och planer

En del av sträckan mellan E22 och centrala Karlskrona är motorväg (Österleden). Riksväg 28 är landsväg hela sträckan norr om Karlskrona. Den delar sträckning med riksväg 31 längs sträckan från Sandsjön (söder om Lenhovda) till Vetlanda.

Historia

Före 1962 hade vägen nummer 81 i Karlskrona och nummer 83 norr om Karlskrona till Vetlanda. År 1962 tilldelades sträckan Karlskrona-Lenhovda beteckningen länsväg 123, och norr därom endast riksväg 31. År 1985 ändrades namnet på länsväg 123 till riksväg 28. Länsväg 123 infördes samtidigt på en helt annan sträckning.

Vägen går mellan Karlskrona och Emmaboda nästan hela vägen i samma sträckning som på 1940-talet[1]. Förbi Emmaboda har en ny väg byggts i kanten av Emmaboda i slutet av 1960-talet. Innan dess gick vägen genom Lindås, inte genom Emmaboda. Vägen Emmaboda-Lenhovda är uträtad i nära äldre sträckning i början av 1960-talet. Den gamla och den nya vägen korsar varandra många gånger. Så bygger man helst inte längre, trafiken ger problem för bygget.

Den olycksdrabbade vägsträckan på riksväg 28 mellan Fur och Muggetorp (nära Vissefjärda) har gjorts säkrare och bättre. Man byggde en ny väg här med byggstart november 2006 och invigning november 2007. Sträckan är 3,5 km lång och slutar strax innan länsgränsen till Blekinge län.

Österleden (Karlskrona)

Infarten till Karlskrona, Österleden, är Sveriges kortaste fristående motorvägssträckning på omkring 2 500 meter[källa behövs]. Genom stadens historia har det alltid funnits begränsade landförbindelser. Stadens läge ute vid vattnet gjorde att det bara fanns en enda landsväg och en enda järnväg in mot land norrut vilket naturligtvis gjorde att infartsleden var starkt trafikerad. Fram till slutet av 1940-talet fanns dessutom spårvagnstrafik i staden som gick på den enda landförbindelsen som fanns, nuvarande Borgmästargatan/Landsvägsgatan i Karlskrona vilket ansågs förhindra trafiken ytterligare. Trots att spårvagnarna försvann minskade inte trafikproblemen. Flera förslag inkom på nya landförbindelser med tunnlar och broar mot väster från Trossö för järnväg och bilar mot Ronneby men ansågs inte vara realistiska med tanke på de beräknade kostnaderna.

Oskarsvärn i Karlskrona.

I slutet av 1960-talet togs beslut om att leda in trafiken till centrala Karlskrona (Trossö) genom en motorväg som delvis skulle gå på utfyllnader i vattnet norrifrån. I samband med detta beslut togs även beslut om att utöka bangården vid Karlskrona station som SJ och Karlskrona stad tidigare hade stridit om då staden ville flytta ut bangården och stationen till fastlandet, i och med detta beslut fick stationen vara kvar och bangården utökas på de utfyllnadsarealer som vägbygget skulle dra med sig. Till entreprenör utsågs Skånska Cementgjuteriet, och vägbygget satte igång 1969 med utfyllnader i vattnet.

Vägen kom att byggas i två etapper och var, trots den korta längden (kring fem km motorväg) ett komplicerat bygge. Sexton broar fick byggas på denna korta längd. Därtill kom att grunden var väldigt svårbearbetad; på sina håll var det utmärkt urberg, på andra metertjock lera som fick grävas ut och ersättas med grus. Trafikplatsen Oskarsvärn blev ytterligare en tuff utmaning då infartsvägen från Ronneby skulle gå ihop med infartsvägen från Kalmar i en planskild korsning samtidigt som vägarna skulle korsa Sunna kanal samt järnvägen planskilt.

År 1972 invigdes slutligen Österleden som en motorväg från Oskarsvärn och in till Karlskronas centrum i höjd med järnvägsstationen. Motorvägen fick en liten fortsättning 1976 då anslutningsvägarna till trafikplats Oskarsvärn byggdes om (andra etappen), i övrigt har det inte skett några andra motorvägsutbyggnader i Karlskrona bortsett från en kort sträcka av E22 från Rosenholm västerut mot Nättraby som invigdes 1976.

Trafikplatser, korsningar och anslutande vägar

NrNamnSkyltning
"Fängelset"Karlskrona Centrum
   Trafikplats BlåportsgatanLångö, Pantarholmen
Trafikplats KrutviksvägenHästö (söderifrån)
Trafikplats Oscarsvärn Väg mot Ronneby, Malmö (söderifrån)
"Verkökrysset"Lyckeby, Färja Gdynia
"Vedebykrysset"/"Ubåtsrondellen"Backabo, Mariedal, Lyckeby
motortrafikledTrafikplats Karlskrona Öst motortrafikled Kalmar Malmö, Angöringen
"Torskors"Torskors
"Västra Rödeby"Rödeby centrum, Flyeryd
nära Rödeby122 Tving Växjö
nära Emmaboda120 Emmaboda, Nybro, Tingsryd
i Eriksmåla Kalmar, Växjö
31 Nybro, Kalmar (väg 28 svänger)
Avfart37 Växjö, Åseda, Oskarshamn

Se även

Källor

  1. ^ KAK:s bilatlas 1946

Media som används på denna webbplats

Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Sweden road sign A22.svg
Varning för flerfärgssignal. (Märket anger en plats där trafiken regleras med flerfärgssignal med tre ljusöppningar. Inom tättbebyggt område är märket uppsatt endast om det finns särskilda skäl för det.)
Vänster - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Sweden road sign E3.svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Motortrafikled
AB-Kreuz-blau.svg
Motorway Junction Icon (blue).
Swedish road sign 1 5 2 55.svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Märken för vissa ändamål, färja
7 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Höger - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Riksväg 28 Oskarsvärn.jpg
(c) Henrik Sendelbach, CC BY-SA 3.0
Riksväg 28 vid Oskarsvärn i Karlskrona.
Sweden road sign A29-1.svg
Varning för vägkorsning där förare av fordon på anslutande väg har väjningsplikt eller stopplikt.
E22 (Sverige).svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Vägnummermärke, europaväg
2 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Riksväg 25.svg
Svensk vägskylt för: Upplysningsmärken - Vägnummermärke, riksväg
SWE riksvag28.PNG
Författare/Upphovsman:

Romaine and

, Licens: CC BY-SA 2.5
Riksväg 28, Sweden
0 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
Sweden road sign A30.svg
Svensk vägskylt för: Varningsmärken - Cirkulationsplats
1 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
3 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.
8 - blå.svg
Del för att kunna generera vägnummerskyltar i artiklar.