Rikssalen, Drottningholm

Rikssalen på Drottningholms slott

Rikssalen är en salDrottningholms slottLovön, Stockholms län. Salen ligger på övervåningens södra del. Salen kallas även Contemporainsalen på grund av alla de porträtt i helfigur av europeiska regenter som fanns under Oscar I:s tid.

Rikssalen, orienteringsplan.
Scholanders väggvy från 1855.

Rikssalen på Drottningholm skapades ursprungligen av Nicodemus Tessin d.y. och har takmålningar av Johan Sylvius som fullbordades efter dennes död av Evrard Chauveau 1699. Salen var vid 1800-talets mitt i mycket dåligt skick och genomgick under Oscar I en total omgestaltning, där enbart de ursprungliga takmålningarna bevarades.

drottning Josefinas initiativ förvandlades salen till ett porträttgalleri (contemporain-galleri) med porträtt av kungen och samtida europeiska regenter. Till ansvarig arkitekt anlitade hon Fredrik Wilhelm Scholander som 1855 överlämnade flera förslag till nygestaltning av Rikssalen.[1] Scholander skapade en festlig bankettsal i vitt och guld samt spegelförsedda spisar. På väggarna förberedde han enhetliga fält, där porträtten skulle hänga. Enligt Boo Malmborg lyckades Scholander dåligt med att harmonisera barocktaket med den av honom ritade väggarkitekturen.[2]

Genom drottning Josefinas vida släktförbindelser lyckades hon att berörda furstehus överlämnade sina porträtt i enhetliga format. Dessa var målade av olika hovmålare i respektive länder och blev en gåva till drottningen, som i sin tur donerade dem till staten 1860. Totalt rörde det sig om 20 porträtt där 17 är målade i helfigur och tre utgör midjebilder som fick plats över dörrarna. Oscar I:s eget porträtt är utfört 1865 av hovmålaren Carl Theodor Staaff.[3]

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Boo Malmborg (1966), sidorna 68-69
  2. ^ Boo Malmborg (1971), sidan 217
  3. ^ Boo Malmborg (1966), sidan 69

Tryckta källor

Externa länkar

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Rikssalen.

Media som används på denna webbplats

Drottningholm vakt 2009.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Drottningholms slott, vaktsoldat
Drottningholms slott rikssalen skiss 1855.jpg
Väggvy, Rikssalen, Drottningholms slott
Övervåning, södra del.jpg
Drottningholms slott, planritning, övervåningen södra delen, Rikssalen (inom röd ram)
Drottningholms slott rikssalen 2011.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Drottningholms slott, Rikssalen. Åren 1701-1702 dekorerade den italienske stuckatören Giuseppe Marchi i Rikssalen på Drottningholms slott. Giuseppe Marchi var verksam i Sverige i slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet. I Rikssalen på Drottningholms slott dekorerade han med ornering/utsmyckning och han utförde akantusrankor som pryder fönsterväggarna.
Rikssalen på Drottningholm skapades ursprungligen av Nicodemus Tessin d.y. och har takmålningar av Johan Sylvius som fullbordades efter dennes död av Evrard Chauveau 1699.