Regionsjukvård

Regionsjukvård är i Sverige en beteckning på den sjukvård som har ansvar för särskilt komplicerade eller sällsynta sjukdomar och skador. Denna sjukvård bedrivs vid Sveriges sju regionsjukhus, som har mer högspecialiserad vård än länssjukhus och länsdelssjukhus.

Inom regionsjukvården behåller läkarna och sjuksköterskorna sin skicklighet och kompetens genom att behandla komplicerade eller ovanliga sjukdomar på ett tillräckligt stort antal patienter. Alla regioner har inte regionsjukhus; istället har dessa avtal med en närliggande region om den högspecialiserade vården. Vanligtvis är avtalen med en annan region inom samma sjukvårdsregion. Med förslaget om nya regioner är ett av huvudargumenten att varje region ska ansvara för varsitt regionsjukhus.[1]

RegionsjukhusTätortRegionBefolkningsunderlag
Norrlands UniversitetssjukhusUmeåNorra sjukvårdsregionen904 055
Akademiska sjukhusetUppsalaSjukvårdsregion Mellansverige2 153 475
UniversitetssjukhusetÖrebro
Karolinska UniversitetssjukhusetStockholmStockholms sjukvårdsregion2 534 278
UniversitetssjukhusetLinköpingSydöstra sjukvårdsregionen1 088 807
Sahlgrenska UniversitetssjukhusetGöteborgVästra sjukvårdsregionen1 975 020
Skånes universitetssjukhusLundSödra sjukvårdsregionen1 932 075
Malmö
Datum: 2024-12-31[2]

Samtliga regionsjukhus räknar sig som universitetssjukhus. Notera vidare att Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm ej räknas som regionsjukvård.

Endast vid ett fåtal sjukhus finns den dyraste och mest avancerade utrustningen. Dessa sjukhus får ta emot patienter från hela landet enligt beslut från Nämnden för nationell högspecialiserad vård. Skånes universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, har bland annat hjärtkirurgi för barn som riksspecialitet. Universitetssjukhuset i Linköping och Akademiska sjukhuset i Uppsala behandlar allvarliga brännskador. Specialister inom cystisk fibros finns vid Skånes universitetssjukhus i Lund och Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge kommun.

Se även

Referenser