Radler
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. Motivering: Receptsamlingen saknar helt källor och många varianter kallas inte ens radler (2016-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
- För den polska fotbollsspelaren, se Błażej Radler.
- För professorn och Stasiagenten, se Aleksander Radler.
Radler är en blanddryck som serveras i Centraleuropa, främst i Tyskland. Drycken består av ungefär lika delar öl och olika sorters läsk. Beteckningen Radler används främst i södra Tyskland och Österrike, för andra namn se nedan. Efter ändringen av ölskatten är det sedan 1993 tillåtet att sälja Radler färdigblandat i tyska affärer.
Varianter och olika namn
- i Storbritannien kallas drycken för Shandy.
- i Schweiz, Spanien, Italien, Saarland och Frankrike kallas drycken för Panaché (franska för ”blandat”), i den tyskspråkiga delen av Schweiz samt i Saarland heter den ibland Panasch eller Panasche (utan é).
- en variant som främst bjuds i Bayern heter Russ eller Russe, den består av veteöl och citronläsk.
- i Österrike finns en variant med läsk som smaksätts med kryddor, läsken är av märket Almdudler och därför heter blanddrycken med öl Almradler.
- öl blandat med cola kallas ofta för Diesel.
- i norra Tyskland blandas drycken alltid med Pilsner och kallas för Alsterwasser eller bara Alster, namnet syftar på floden Alster som ska ha en liknande färg.
- Namnet Alster används inte enhetligt, i vissa regioner är Alster en blanddryck med apelsinlemonad, för öl blandat med citronlemonad används det sydtyska namnet Radler.
- i Nederländerna heter drycken sneeuwwitje (snövit).
- i Berlin, Brandenburg och norra Sachsen-Anhalt används ibland namnet Potsdamer eller Pots.
- i delar av Münsterland kallas öl blandat med apelsinlemonad ofta Wurstwasser. Färgen ska påminna om korvspad.
- ibland kallas öl blandat med mineralvatten för Radler sauer eller Radler trocken.
- i Danmark kallas en drink av porter (33 cl) och dansk citronvand (25 cl) för Havskum. Tillsätts även en pilsner, pernod och en snaps blir det Gammeldags Kande.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Författare/Upphovsman: Ra Boe, Licens: CC BY-SA 3.0
Zwei Krombacher Pilstulpen und Pilsdeckchen. Durch das mit der Aufschrift nach unten gekehrte Pilsdeckchen wird der Radler (Bier-Limonade-Gemisch) vom Pils unterschieden.