Rötsimpa

Rötsimpa
Myoxocephalus scorpius 01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningKindpansrade fiskar
Scorpaeniformes
FamiljSimpor
Cottidae
SläkteMyoxocephalus
ArtRötsimpa
M. scorpius
Vetenskapligt namn
§ Myoxocephalus scorpius
AuktorLinné, 1758
Synonymer
Myoxocephalus scorpius
Hitta fler artiklar om djur med

Rötsimpa (Myoxocephalus scorpius) hör till familjen simpor i ordningen kindpansrade fiskar.

Utseende

Rötsimpan har ett stort huvud med en bred, köttig mun och en kraftig, bakåt avsmalnande kropp färgad i gråbrunt med mörkare fläckar. Den har två ryggfenor. Fenorna liksom buken har talrika ljusa fläckar. Längs med sidolinjen har den en rad med knöliga benutskott. Rötsimpan blir upp till 60 cm lång, längst i arktiska områden.[1] Vikten kan uppgå till 1,1 kilogram[2].

Utbredning

I norra Atlanten från James Bay i Kanada till New York i USA; vidare österut över Grönland, Jan Mayen, Island, Spetsbergen och via norska kusten till Barents hav. Går åt sydöst till Brittiska öarna, Nordsjön och Östersjön; söderut till Biscayabukten.[3]

Vanor

Lever i brack- och saltvatten på grunda bottnar ner till 15 meters djup. Går djupare i arktiska vatten, ner till 250 m. Födan utgörs av kräftdjur och fisk.[1] Livslängd upp till 6 år[2].

Fortplantning

Rötsimpan leker under vintern på grunt vatten. Inför parningen blir hanens buk kraftigt färgad i klarrött eller blågrönt.[1] Rötsimpan är äggläggande, men har inre befruktning precis som hornsimpan; hanen håller fast honan och för in sitt parningsorgan i henne.[2] Honan lägger upp till 3 000 ägg i klumpar på bottnen. Efteråt vaktar hanen äggen, som kläcks efter 4 till 6 veckor. De nykläckta ynglen är pelagiska men övergår till bottenliv efter några månader, när de har uppnått en längd av 3 till 4 cm.[1]

Ekonomisk betydelse

Dess ekonomiska betydelse är liten. Den förtärs i arktiska trakter, men inget kommersiellt fiske bedrivs[1]. Den förekommer även i saltvattensakvarier[3].

Alternativa namn

Rötsimpan har många folkliga namn, som broksimpa, hornskalle, krusulke, skallknekt, skinnskrabba, skrabb, skrabba, skälryta, ulk, ulke och vildkråksimpa[2].

Källor

  1. ^ [a b c d e] Nielsen, Lars; Svedberg, Ulf (2006). Våra fiskar. Stockholm: Prisma. sid. 134. ISBN 91-518-4572-5 
  2. ^ [a b c d] Curry-Lindahl, Kai (1985). Våra fiskar : havs- och sötvattensfiskar i Norden och övriga Europa. Stockholm: Norstedt. sid. 416-417. ISBN 91-1-844202-1 
  3. ^ [a b] ”Myoxocephalus scorpius: Shorthorn sculpin” (på engelska). Fishbase. http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=1329. Läst 8 maj 2009. 

Media som används på denna webbplats

Myoxocephalus scorpius 01.jpg
Författare/Upphovsman: TinoStrauss, Licens: CC BY-SA 3.0
Father Lasher (Myoxocephalus scorpius)