Qwenselska huset
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2020-12) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Qwenselska huset (även Qwenselska gården[1]) är den äldsta träbyggnaden i staden Åbo i Finland. Byggnaden är belägen i stadens centrum vid Aura å. Den byggdes 1736[2] som ett hem för häradshövdingen Johan Lostierna och hans hustru Anna Margareta Svahn på hennes fars gård.[3] Byggnaden ligger i området Herrekanten som var avsett för högre ståndspersoner och infördes i stadsplanen år 1652.[4] Bostadshuset är bevarat i sin helhet. Idag finns ett apoteksmuseum och ett café i byggnaden.
Apoteksmuseum
Byggnadens flygel för affärsverksamhet möblerades med apotek på 1800-talet. Apoteket har ett materialrum och ett örtrum, två laboratorier och ett kontor. Kontoret har den apoteksinredning som har överlevt längst i Finland.
En flygelbyggnad har utställning med Åke Lydmans samling av apoteksredskap. Det finns också ett läkemedelsforskningslaboratorium och en utställning om apotekshistoria i flygelbyggnaden. Förutom huvudutställningarna finns det också olika mindre utställningar och program som hålls på museet varje år.
Användningen av farmaceutiska örter kan studeras med ledning av en "apotekare" på barnapoteket, på gården och utomhus. Det autentiska apoteksskåpet är från Nykarleby Apotek (finska: Uusikaarlepyy Apotek).
Det tidigare stallet, toaletten och ladugården ligger i den norra änden av byggnaden Pakaritupa (svenska: Bagarstugan). Familjen Pipping brukade ha en trädgård med äppelträd och växter längs Linnankatu (svenska: Slottsgatan) (tidigare Kuningattarenkatu).
Referenser
- Artikeln bygger på den engelska versionen om Qwenselska huset.
Noter
- ^ ”Finto: Allfo: Qwenselska huset”. finto.fi. https://finto.fi/yso/sv/page/p17244. Läst 15 december 2020.
- ^ Savolainen, P. et al: Dendrokronologisia ajoitustuloksia uuden ajan alun kohteista (Dendrokronologiska dateringar av objekt från början av nya tiden), SKAS 1/2022, s. 50-51
- ^ Westerlund, A.W: Åbo hovrätts presidenter, ledamöter och tjänstemän 1623-1923, Åbo 1923, s. 233
- ^ Ranta, R: Åbo stads historia 1600-1721 I, Åbo stad 1977, s. 34
Litteratur
- Aboa. Åbo landskapsmuseum, årsbok 52/1988, Åbo 1991
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Qwenselska huset.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Författare/Upphovsman: Bysmon, Licens: CC BY-SA 4.0
Café Qwensel, Västra Strandgatan 13b, Åbo, Finland.
Författare/Upphovsman: erno. from Turku, Finland, Licens: CC BY-SA 2.0
Aurajoki Turussa. Taustalla vasemmalla Apteekkimuseo, oikealla osittain kaupungintalo. Joessa kulkee pikku-föri.
Aurajoki / Aura å / Aura river
Författare/Upphovsman: Bysmon, Licens: CC BY-SA 4.0
Apoteksmuseum och Qwenselska huset, vid Aura åstrand, Åbo, Finland. Qwenselska huset är den äldsta träbyggnaden i staden Åbo. Byggnaden är belägen i stadens centrum vid Aura å. Den byggdes kring år 1700 som borgarhem. I dag fungerar det som ett apotekmuseum och kafé i byggnaden.