Qaisar Mahmood

Qaisar Mahmood
Qaisar Mahmood i en kulturdebatt på Kulturhuset Stadsteatern 2014.
Qaisar Mahmood i en kulturdebatt på Kulturhuset Stadsteatern 2014.
Född16 februari 1973
Lahore, Pakistan Pakistan
YrkeSamhällsvetare
NationalitetSvensk
Noterbara verkJakten på svenskheten (2012)
Mahmood presenterar sig i podcasten K-podd November 2017.

Qaisar Mahmood, född 16 februari 1973 i Lahore, Pakistan, är en svensk författare.

Qaisar Mahmood växte upp i Lahore tillsammans med sin mor och syster, medan hans far sedan några år tillbaka bodde i Sverige som arbetskraftsinvandrare. När Qaisar Mahmood var sju år gammal följde resten av familjen efter fadern och de bosatte sig i Tensta i Stockholm.

Mahmood är utbildad socionom och tog pol.mag-examen i statskunskap vid Stockholms universitet år 1999.[1] Han var huvudsekreterare i den integrationspolitiska kommitté som den borgerliga regeringen lade ned när den tillträdde 2006.[1] Qaisar Mahmood har arbetat på Riksrevisionen, Svenska Kommunförbundet, Regeringskansliet, Riksantikvarieämbetet och Integrationsverket.

År 2012 utkom han med boken Jakten på svenskheten (Natur & Kultur), där han skildrar en resa om 900 mil på motorcykel genom Sverige för att söka svenskheten och den svenska identiteten.[2] 2023 utkom han med boken En av dem (Mondial), där han skildrar livet som matbud i ett alltmer segregerat Sverige.

Publikationer

  • 2003FIDO – handledning i hur man utvärderar projekt (Integrationsverket)[3]
  • 2004Ett sammanhållet samhälle (Svenska Kommunförbundet)
  • 2004Ett värdigt mottagande (Svenska Kommunförbundet)
  • 2005Från Invandrarpolitik till invandrarpolitik (Riksrevisionen)[4]
  • 2007Small, medium eller large? Vägval för ett hållbart mångfaldssamhälle (Atlas/Agora)
  • 2012Jakten på svenskheten (Natur & Kultur)
  • 2016Halva liv (roman, Natur & Kultur)
  • 2019Den besvärliga mångfalden (debatt, Fri Tanke)
  • 2023En av dem (reportage, Mondial)

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Avsnitt-31-K-podd-Kulturarvets-sociala-betydelse.mp3
Författare/Upphovsman: Producent: Henrik Löwenhamn., Licens: CC BY 2.5 se
K-podd har blivit inkallade till rektorn! I avsnitt 31 befinner vi oss på Linnéuniversitetet i Växjö, hos rektorn och historieprofessorn Peter Aronsson. Tillsammans med Riksantikvarieämbetets Qaisar Mahmood, avdelningschef för kulturmiljö, vrider och vänder Peter på frågor om identitet, sammanhang, anspråk och nationell självbild. Kan vi till exempel prata om mitt och ditt kulturarv?

Välkomna till del 3 i K-podds serie Räkna med kulturarvet, som utgår från Riksantikvarieämbetets rapport med samma namn. Den här gången är det kulturarvets sociala betydelse som är i fokus. Samtalsledaren Emil Schön hänvisar även i avsnittet till den medborgarundersökning som vi genomförde hösten 2016. Den visade att många svenskar upplever hur historiska platser ger ökad självkännedom och förståelse för andra människor.

I avsnittet bjuds vi på ett initierat och passionerat samtal om kulturarvets sociala betydelse på ett globalt, nationellt, lokalt och inte minst personligt plan.
Qaisar Mahmood.jpg
Författare/Upphovsman: Frankie Fouganthin, Licens: CC BY-SA 4.0
Kulturdebatt på Kulturhuset Stadsteatern den 24 mars 2014. Ska vi kvotera Hamlet? Om representation och innehåll på våra scener. Qaisar Mahmood – Författare och Kulturarvschef på Riksantikvarieämbetet.