Postrodden

Postrodden
Rescue Svante G och deltagare i Postrodden utanför Grisslehamn, 2022.
PlatsEckerö, Åland
och Grisslehamn Sverige
TidpunktÅrligen i juni
Postbåt i packis av JAG Acke, 1889

Postrodden är en årlig postroddtävling mellan GrisslehamnVäddö och EckeröÅland över Ålands hav med allmogebåtar. Den anordnas i minne av postrotemännen arbete i Postverkets tjänst.

Historik

Charta öfver Påstwägen emellan Stockholm och Åbo från 1749.
Skötbåten Flundran från 1910 på Roslagens sjöfartsmuseum, museibåt sedan 2002. Flundran byggdes på EckeröÅland och har deltagit i ett 20-tal Postrodden-tävlingar.

Redan från 1300-talet finns beskrivningar av hur bönderna från Väddö och Eckerö forslade folk över Ålands hav. Behovet av en organiserad postgång ledde på 1600-talet till att drottning Kristina genomförde en postreform. En postlinje gick från Stockholm – som budkavle från bonde till bonde – till Grisslehamn och fortsatte över Ålands hav till Åbo och vidare österut. till Viborg. Genom denna reglering togs bönderna längs postvägen ut i postväsendets tjänst enligt ett särskilt rotesystem.

Postroddtävlingen påminner om Väddö- och Eckeröbornas uppgift att frakta post och passagerare mellan Grisslehamn och Eckerö. Rutten var cirka 44 kilometer (24 sjömil) lång och postrotemännen var ofta tvungna att kämpa för livet på det stormiga havet eller mot den isande kylan året om. Särskilt riskabelt var det under så kallad menförestid, då isen varken bar eller brast och postförarna fick släpa på båtarna över isen och staka sig fram genom drivis. Var isen tillräckligt stark och täckande kunde postbönderna köra med häst och släde. Under åren var det många i havspostföringen som miste livet och antalet änkor var högt i de byar som var ålagda denna uppgift. Under överfarten skyddades posten i postkaggar som flöt, om de hamnade i vattnet.

I november 1870 gjordes den första postresan över Ålands hav med Generalpoststyrelsens ångfartyg Postiljonen. Då havet frös till och det blev svår isvinter, klarade inte den första generationens ångbåtar av att ta sig fram, utan postbönderna fick då sköta arbetet. Postböndernas skyldigheter upphörde först på den svenska sidan och fanns på den åländska sidan formellt kvar till den 31 december 1910, varefter postångarna helt tog över.

Postrodden idag

I samband med Roslagens dag 1966 väcktes idén till den första postrodden, då en skötbåt kom till Grisslehamn från Åland med en postsäck, i tidsenlig anda. Men det dröjde till 1974 innan tävlingarna kom igång på allvar, men sedan dess har det varje år genomförts en postrodd med deltagande båtar från både Åland och Sverige.

Bildgalleri

Postrodd på övriga orter

Traditionella båtar i Svedjehamn, Björkö, redo för postrodd till Holmön

Postrodden är namnet på en årlig folkfest på Holmön till minnet av Björkö- och Holmöbornas skyldighet att under århundraden befordra post och resanden över Kvarken.

Postrodden är också namnet på den årliga rodden mellan BödaÖland och KlintehamnGotland.

Se även

Media som används på denna webbplats

Postvagen Stockholm Abo.jpg
Karta över postvägen mellen Stockholm och Åbo från 1749
Postrodden 2011 1.JPG
Postrodden 2011 i Grisslehamn
Rescue Svante G 02.jpg
Författare/Upphovsman: Sinikka Halme, Licens: CC BY-SA 4.0
Rescue SVANTE G (MMSI: 230046580) from Åland Sea Rescue station in Mariehamn in Finland photographed in the Baltic Sea in Grisslehamn, Sweden, in June 2022. She was manufactured by Uudenkaupungin Työvene Oy (Uki Workboat) in 2012. Her length overall (LOA) is 17 meters and her width is 4 meters. The historic boats in the background are participating in the annual rowing race "Postrodden", between Grisslehamn in Sweden and Eckerö in Åland, Finland.
Fartyg är redo för postrodden i Svedjehamn.JPG
Författare/Upphovsman: Erik Wannee, Licens: CC BY-SA 4.0
Traditional post ships are waiting in the harbour of Svedjehamn, Björkö, Finland, for departure to Zweden.
Postrodden 2011 3.JPG
Postrodden 2011
000 2021 Roslagen Maritime Museum Postrodden Skötbåt Flundran Eckerö 1910.jpg
Författare/Upphovsman: Sinikka Halme, Licens: CC BY-SA 4.0
Maritime museum of Roslagen in Älmsta in Norrtälje Municipality, Stockholm County, Sweden. Skötbåten Flundran av Eckerötyp, byggd 1910 i Finbo, Eckerö, Åland, av Mikael August Fagerström. Flundran har deltagit i flera Postrodden-tävlingar och är museibåt sedan 2002.
Postrodden 2011 2.JPG
Postrodden 2011 på väg ut från Grisslehamn
Postbåt i packis av JAG Acke.JPG
Postbåt i packis
label QS:Len,"Post boat in pack-ice"
label QS:Lde,"Postschiff im Packeis"
label QS:Lsv,"Postbåt i packis"
Postrodden 2012 1.JPG
Postrodden 2012 vid Eckerö posthus