Portal:Tyskland/Arkiv
Välkommen till Tysklandsportalens arkiv! |
Utvald artikel
9 oktober 2015
Herta Müller, född 1953, är en rumänsk-tysk författare, som år 2009 tilldelades Nobelpriset i litteratur, med motiveringen att hon ”med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”.
Müllers författarskap har ingående studerat människors situation under förtrycket i Nicolae Ceaușescus diktatur, särskilt rörande den tyska minoriteten. Men hon har också behandlat fascism, inställsamhet och korruption inom denna minoritet. Hon gick exil i Västtyskland 1987 och har därefter även behandlat livet som landsflykting.
Müller säger sig ha valt den skönlitterära formen för språkmöjligheterna, som medger gestaltning av den enskilda mänskliga upplevelsen av historien. Temat söker sig sitt eget språk, och hon skildrar språkets förfall under påverkan av den förfallande statsmakten. Tillsammans med bland annat detaljåtergivning förmedlar detta historien på ett till historievetenskapen kompletterande sätt. Berättelserna har ett djuppsykologiskt perspektiv och undersöker ofta rädslans inverkan på själen. De förmedlar de inre och yttre överlevnadstekniker som förtryck framkallar. Centralt blir hur extrema förhållanden påverkar normaliteten, och slutsatsen att friheten inte kommer gratis.
23 augusti 2013
Herta Müller, född 1953, är en rumänsk-tysk författare, som år 2009 tilldelades Nobelpriset i litteratur, med motiveringen att hon ”med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”.
Müller gick i exil i Västtyskland 1987, och bakgrunden för henness författarskap är erfarenheterna från förföljelser och förtryck i Nicolae Ceaușescus regim, och såsom tysk minoritet. Men hon behandlar också fascism, inställsamhet och korruption hos den tyska minoriteten. Böckerna sedan landsflykten har även handlat om hur det är att leva som flykting.
Hennes berättelser har ett djuppsykologiskt perspektiv, och återkommande beskriver Müller hur rädsla inverkar på själen. Tre aspekter återkommer i Herta Müllers författarskap: en språkfilosofi, Rumänien-temat, och försvaret av den personliga friheten. Med språket skildrar hon statsmaktens förfall med ett språkligt förfall. Hon betraktas som språkförnyare med stor poetisk känsla för språkmelodier. Hon förmedlar de inre och yttre överlevnadsteknikerna som förtryck framkallar. Centralt blir hur extrema förhållanden påverkar normaliteten, och slutsatsen att friheten inte kommer gratis till skänks.
På frågan om varför hon använder skönlitteraturens form för att skildra historien, svarar Müller att bara i skönlitteraturen kan den enskilda mänskliga upplevelsen av historien gestaltas, och detta med de språkmöjligheter som skönlitteraturen erbjuder. Temat, anser Müller, söker sig sitt eget språk, vilket tillsammans med bland annat detaljåtergivning förmedlar historien på ett till historievetenskapen kompletterande sätt. Valde hon i stället ett akademiskt språkbruk, med ord som ”trauma” eller ”skadad”, skulle inte texten fånga något utan bara dokumentera.
Utvald bild
23 augusti 2013
Obersee i Nationalpark Berchtesgaden
8 maj 2015
Alter Hafen Lüneburg
Visste du att…
…den lägsta punkten i det Nordtyska låglandet ligger 3,5 meter under havsytan?
…namnet Sauerland har ingen anknytning till det tyska adjektivet sauer (syrlig) utan tolkas som "landet i söder"?
…Nationalpark Jasmund är med en yta på 30 kvadratkilometer Tysklands minsta nationalpark?
…Berlins Olympiastadion är den största idrottsarenan i hela Tyskland?
…Udo Lindenberg har en socialdemokratisk inställning och startade flera projekt mot nynazism?
Media som används på denna webbplats
(c) Amrei-Marie unter cc-by-sa3.0 und GFDL
Herta Müller, Nobel laureate in literature 2009, at the Leipziger Buchmesse 2007
Författare/Upphovsman: , Licens: CC BY-SA 3.0
Picture taken in Lüneburg during Skillshare conference showing the old harbour.
Författare/Upphovsman: Kroppe, Licens: CC BY-SA 3.0
Blick auf den Obersee im Nationalpark Berchtesgadener Land.