Portal:Konst/Konstnärer


Konstnärer som visas i den slumpade konstnärstipset på portalens framsida
Lägg gärna till flera!

  • Lägg dem sist i listan.
  • Se till att numreringen löper.
  • Ändra även antalet på portalens framsida. Till exempel om det är 132 artiklar: {{Portal:Konst/Konstnärer|r={{rand|132}}}}
Nummer: 1
Artikel: Pehr Hilleström
Pehr Hilleström (1732-1816) var en svensk målare och vävare, professor vid Konstakademiens läroverk från 1794 och dess direktör från 1810. I unga år var han en av Sveriges främsta gobelängvävare men övergick sedan till måleri. Han är mest känd för sina vardagsskildringar av sin tids levnadssätt. Han målade pigor och tjänstefolk som arbetar, överklassen i de fina salarna, enkelt folk i stugorna och bilder från olika bruksmiljöer. Genom det räknas han som den största skildraren av den gustavianska samtiden.
Självporträtt av Pehr Hilleström

Nummer: 2
Artikel: Albert Bierstadt
Albert Bierstadt, född 8 februari 1830 i Solingen, Tyskland, död 18 februari 1902 i New York, USA var en tysk-amerikansk konstnär. Han är mest känd för sina storskaliga landskapsmålningar. Bierstedt gjorde flera resor genom USA för att hitta motiv till sina bilder.
Looking Down Yosemite Valley, (1865)

Nummer: 3
Artikel: Suzanne Valadon
Suzanne Valadon (1865-1938), var en fransk målare. Hon var dotter till en ogift tvätterska. Vid femton års ålder började hon arbeta som cirkusakrobat, men ett fall från en trapets ett år senare ändade den karriären. I Montmartre i Paris odlade hon sitt intresse för konst. Hon arbetade först som modell för flera konstnärer medan hon observerade och lärde sig deras tekniker innan hon själv blev en välkänd konstnär.
Självporträtt (1898)

Nummer: 4
Artikel: Carl Skånberg
Carl Skånberg (1850-1883) var en svensk konstnär. Han föddes utom äktenskapet och togs om hand av en dam. Redan som liten blev han puckelryggig och kunde inte delta i kamraternas lekar. Troligen orsakades detta av Potts syndrom. En allvarlig sjukdom som leder till stora störningar i lugnfunktionen, hjärtproblem, sned och kutig rygg och kort livslängd.
Flicka matar höns (1874)

Nummer: 5
Artikel: Olof Hermelin (konstnär)
Olof Hermelin (18271933) var en svensk landskapsmålare, fornforskare och författare. I sitt konstnärskap var han starkt påverkad av Barbizonskolans friluftsmåleri i Frankrike. Hermelin var även verksam som konstskribent, och gav ut en mängd, noveller och teaterpjäser. Han gjorde utgräningar på Birka, om vilka han publicerade vetenskapliga artiklar.
Vårlandskap med skata (1899)

Nummer: 6
Artikel: Pablo Picasso
Pablo Picasso (1881-1973) var en spansk konstnär, målare, grafiker, skulptör och poet. Hans fullständiga namn var Pablo (eller Pablito) Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso. Födseln var mycket dramatisk. Barnmorskan trodde att Pablo var dödfödd och ägnade sig istället åt modern. Det var farbrodern och läkaren Don Salvador som räddade livet på den unge Pablo Picasso.
Kvinnohuvud i Halmstad.

Nummer: 7
Artikel: Andrea Mantegna
Andrea Mantegna (1431-1506) var en italiensk renässansmålare. Mantegna utbildades hos Francesco Squarcione tillsammans med bland andra Giovanni Bellini i Padua. 1460 blev han utsedd till hovmålare hos familjen Gonzaga i Mantua.
Kristi begråtande (cirka 1490)

Nummer: 8
Artikel: Auguste Renoir
Auguste Renoir (1841-1919), var en fransk målare och skulptör. Han är känd för sina motiv med unga kvinnor, barn, blommor och landskap. Kända verk är Moulin de la Galette, Teaterlogen och La Grenoullière (Nationalmuseum). Han inledde sin karriär som porslinsmålare i en fabrik som tillverkade kinesiskt porslin. Han tjänade bra och efter tio år fick han ihop tillräckligt mycket pengar så han kunde börja på konsthögskolan i Paris. Vid 21 års ålder började han som elev i Charles Gleyres studio. Där mötte han för första gången sina blivande kollegor Claude Monet, Alfred Sisley och Frédéric Bazille.
”Efter badet” (1888)

Nummer: 9
Artikel: Simone Martini
Simone Martini (1284-1344) var en italiensk målare. Han utgick från Duccios färgharmonier samtidigt som han fortsatte försöken med att använda linjen till dekorativa ändamål, och hans senare verk har nästan karaktären av abstrakta kompositioner. År 1315 var han tillräckligt uppskattad för att få uppdraget att måla en Maestà i Sienas stadshus. I detta verk framgår tydligt Martinis påverkan från Duccio, men det avslöjar även hans kännedom om Pisano-familjens skulptur samt den sienesiska konstens användning av linjen.
Bebådelsen och två helgon (1333), Galleria degli Uffizi, Florens.

Nummer: 10
Artikel: Hugo Birger
Hugo Birger (1854-1887) var en svensk konstnär som främst var verksam i Paris. Han blev tidigt moderlös men uppfostrades av sin mormor och av sin far som var litograf och tryckte värdepapper. Genom att följa med sin far runt Stockholms krogar blev Birger redan som 10-åring bekant med många konstnärliga personligheter. Detta och umgänget med fadern på hans litografiska verkstad gav Birger både ett litterärt och konstnärligt intresse.
Damer och kavaljer vid stranden (1883) av Hugo Birger

Nummer: 11
Artikel: Fra Angelico
Fra Angelico (1395-1455) var en italiensk renässanskonstnär, verksam i Florens. Som ung, nyutbildad målare blev Fra Angelico munk i klostret San Domenico i Fiesole. Hans måleri utmärker sig mer av hans religiösa övertygelse än av de samtida renässansidéerna; hans motiv är sålunda mer kristna än de ofta profana motiven som annars var vanliga i hans samtid. Ljuset i hans konst omnämns ofta som gudomligt snarare än naturalistiskt och även om han använde den nya perspektivkonsten i sina kompositioner fick effekterna alltid en underordnad roll i religionens tjänst.
Bebådelsen (cirka 1432)

Nummer: 12
Artikel: Egon Schiele
Egon Schiele (1890-1918) var en österrikisk konstnär. En av Schieles modeller, Wally Nauzil, blev hans närmaste vän och till slut hans älskarinna. Tillsammans flyttade de till Neulengbach 35 kilometer väster om Wien till ett landskap som både tillhandahöll inspiration och billig logi. Deras okonventionella livsstil uppskattades dock inte av lokalbefolkningen och Schiele fick till slut tillbringa 24 dagar i fängelse sedan han anklagats för att ha förfört minderåriga.
Sitzender weiblicher Akt, (1914)

Nummer: 13
Artikel: Henri Fantin-Latour
Henri Fantin-Latour (1836-1904) var en fransk målare och litograf. Han är mest känd för sina målningar med blomstermotiv och grupporträtt med sina vänner - konstnärer och författare i Paris.minderåriga.
Vas med rosor, (1875).

Nummer: 14
Artikel: Isaac Grünewald
Isaac Grünewald (1889-1946) var en svensk konstnär. Han intog från 1910 fram till sin död 1946 positionen som den första svenska moderniströrelsens ledande gestalt -- sin konstnärsgenerations mest omdiskuterade och mest produktive företrädare. En kontroversiell position som även hänger samman med att han med sin invandrarbakgrund under framför allt 1910-talet stod som den främste måltavlan för den nationalromantiska reaktionen mot den nya och unga, Parisinspirerade, "osvenska" konsten.
Ridådekoration med drakar i biograf "Draken" i Stockholm, 1930-tal.

Nummer: 15
Artikel: Leander Engström
Leander Engström (1886-1927) var en svensk målare. Hans målningar hade ofta motiv hämtade från Norrland i form av färgstarka, expressionistiska vildmarksskildringar.
Kvinna som broderar

Nummer: 16
Artikel: Nils Kreuger
Nils Kreuger (1858-1930) var en svensk konstnär. Tillsammans med konstnärskollegorna Karl Nordström och Richard Bergh utgjorde han den för svenskt landskapsmåleri viktiga gruppen Varbergsskolan, som under början av 1890-talet hämtade inspiration hos Paul Gauguins måleri och det svenska landskapet kring Varberg.
Middagsrast (1917)

Nummer: 17
Artikel: Paul Gauguin
Paul Gauguin (1848-1903) var en fransk målare, skulptör och grafiker. Han var först impressionist, men utvecklade runt 1888 i Bretagne en dekorativ stil med långtgående förenkling, hela färgplan, starka konturer, den så kallade primitivismen. 1888 delade han en gul stuga med Vincent van Gogh i Arles i södra Frankrike. Gauguin vistades 1891–1893 och 1895–1903 på Tahiti och Marquesasöarna för att måla primitiva polynesiska motiv. Han var en av den moderna konstens främsta föregångare.
Självporträtt 1888

Nummer: 18
Artikel: Camille Pissarro
Camille Pissarro (1830-1903) var en fransk målare inom impressionismen. Han studerade för Corot vid Académie Suisse i Paris, där han lärde känna Manet, Monet och förmodligen även Courbet och Cézanne. Corot rådde honom att måla små skisser direkt efter naturen och att framför allt studera ljuset och färgtonernas valörer.
Bygata(1870)

Nummer: 19
Artikel: Eugène Delacroix
Eugène Delacroix (1798-1863) var en fransk målare och grafiker. Han var en av de främsta företrädarna för romantikens måleri och en av de viktigaste inspiratörerna för det sena 1800-talets orientering mot ett friare och expressivt måleri.
Friheten på barrikaderna

Nummer: 20
Artikel: Bengt Nordenberg
Bengt Nordenberg (1822-1902) var en svensk konstnär tillhörande av Düsseldorfskolan och mest känd för sina folklivsbilder med motiv hämtade från Dalarna, Blekinge och Skåne. Nordenberg har även skildrat medelklass och högre klassers liv, samt även målat kyrkomålningar och altartavlor.
Veteranerna (1882)

Nummer: 21
Artikel: Abbott Handerson Thayer
Abbott Handerson Thayer (1849-1902) var en amerikansk konstnär. Han målade porträtt, människor, djur och landskap. Han arbetade även som lärare inom konsten och tog in lärlingar till sin ateljé i New Hampshire
Angel, (1887).

Nummer: 22
Artikel: Carl Trägårdh
Carl Trägårdh (1861-1899) var en svensk konstnär. Studerade vid Konstakademien i Stockholm 1881-1883, i Karlsruhe 1883-84 och i München till 1885. Reste sedan till Frankrike där han blev bosatt till sin död.
Dam med rött parasoll (1892)

Nummer: 23
Artikel: Josefina Holmlund
Josefina Holmlund (1827-1905) var en svensk konstnär. Hon är känd för sina landskapsmålningar påverkade av Düsseldorfskolan.
Kustbild med båt (1879)

Nummer: 24
Artikel: John Arsenius
John Arsenius (1818-1903) var en svensk militär och bildkonstnär. Arsenius var en ivrig idrottsman och har mest målat bilder med hästar, kavalleribilder, ridhästar och körhästar, men även många porträtt.
Ryttare vid Uppsala slott

Nummer: 25
Artikel: Pieter Bruegel d.ä.
Pieter Bruegel d.ä. (1818-1903) var en inflytelserik nederländsk renässansmålare. Han blev skråmästare i Antwerpen 1551. Följande år gav han sig ut på en omfattande resa i Italien, kom troligen så långt söderut som Sicilien och återvände genom Graubünden och Tyrolen 1555. 1563 slog han sig ned i Bryssel, där han som aktad humanist ingick i kretsen kring den lärde poeten Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590).
De blinda (1568). Galleria Nazionale, Neapel

Nummer: 26
Artikel: Quinten Matsys
Quinten Matsys (1466-1530) var en flamländsk målare. Sökandet efter förfining och andlig känsla når med Matsys stil extrema höjder i de religiösa målningarna och porträtten. Hans konst utövade ett avsevärt inflytande framför allt bland de italianiserade målarna i Nederländerna.
Penningväxlaren och hans hustru (1514). Louvren, Paris.

Nummer: 27
Artikel: Jan van Eyck
Jan van Eyck (1390-1441) var en flamländsk konstnär. De första verk som tillskrivs Jan van Eyck är de miniatyrer som 1902 identifierades som Heures de Turin och Heures de Milan. Bröderna van Eycks klara och realistiska stil prisades och imiterades ibland men visade sig vara för svår för de flesta konstnärer att följa. Fastän traditionen som påstår att den ene eller båda bröderna uppfann oljemåleriet har vederlagts, förändrade utan tvivel deras virtuosa behärskning av tekniken och de förbättringar de införde hela karaktären hos mediet.
Makarna Arnolfinis trolovning (1434)

Nummer: 28
Artikel: Dante Gabriel Rossetti
Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) var en brittisk målare och poet och en av de ledande gestalterna bland prerafaeliterna. Han var bror till Christina Rossetti. Utbildades vid Royal Academy i London 1846-48 och målade för Ford Madox Brown och William Holman Hunt. 1848 bildades konstnärsgruppen prerafaeliterna (PRB) där han kom att ingå som en av de mest aktiva.
Monna Vanna (1866)

Nummer: 29
Artikel: Henry Moore
Henry Moore (1898-1986) var en brittisk modernistisk skulptör. Han blev välkänd för sina stora abstrakta skulpturer och hjälpte till att införa en speciell form av modernism till Storbritannien.
[[Bild:|mini|100px|Inside Outside, Västertorp, Stockholm]]

Nummer: 30
Artikel: Carl Milles
Carl Milles (1875-1955) var en svensk skulptör. Carl Milles var verksam främst i Europa, men under lång tid också i USA. Han är känd för sina fontäner och andra verk i monumentalformat.
Människan och Pegasus

Nummer: 31
Artikel: Döderhultarn
Axel Robert Petersson, Döderhultarn (1868-1925) var en svensk träskulptör. Döderhultarn har ett eget museum i Oskarshamn, Döderhultarmuseet. Dessutom kan man besöka hans lilla lägenhet, i vilken han bodde och hade sin ateljé. Ateljén finns fortfarande kvar några hundra meter norr om Oskarshamns centrum och hembygdsföreningen håller den öppen för visning under sommarmånaderna.
Beväringsmönstring

Nummer: 32
Artikel: Gustav Klimt
Axel Gustav Klimt (1862-1918) var en österrikisk målare och grafiker. Han målade i en symbolistisk stil och var en av centralfigurerna i jugendrörelsen i Wien. Klimt grundade tillsammans med andra konstnärsföreningen Wiener Secession.
Danaë (1907-1908)

Nummer: 33
Artikel: Arne Jones
Arne Jones (1914-1976) var en svensk skulptör och bildkonstnär. Arne Jones skrev in sig som elev på Ålsta folkhögskola i Medelpad när han var 17 år gammal. Där mötte han under andra året författaren Lars Ahlin. Deras djupa vänskap blev livslång och Lars Ahlin hjälpte också Arne Jones att finansiera studierna på Konsthögskolan där han blev antagen 1942.
Katedral (1947), brons, Västertorps skulpturpark.

Nummer: 34
Artikel: Olle Bærtling
Olle Bærtling (1911-1981) var en svensk målare och skulptör. Han studerade i Paris för André Lhote och Fernand Léger. Han arbetade i en rent geometrisk, nonfigurativ stil och skapade i sina målningar den "öppna formen" med trianglar, ofta i svart, och dissonanta färgklanger i dynamiska kontrastlägen. Hans första utställning var i Stockholm 1949.
Yzip (1969), i Saltsjöbaden.

Nummer: 35
Artikel: Ester Almqvist
Ester Almqvist (1869-1934) var en svensk konstnär, verksam i Skåne, som fick sitt genombrott inom den nationalromantiska traditionen, men som senare banade väg för modernismens genombrott i Sverige med en nyskapande neoimpressionistisk och expressionistisk oeuvre.
Sammankomsten, (1929).

Nummer: 36
Artikel: Jean-Honoré Fragonard
Jean-Honoré Fragonard (1732-1806) var en fransk målare och tecknare under rokokoepoken. Han var elev till Chardin och Boucher och studerade vid franska konstakademin i Rom mellan 1755 och 1761. Efter sin vistelse i Italien flyttade han till Paris. Där arbetade han senare mest utanför de etablerade akademiska kretsarna, ställde endast sällan ut på salonger och anlitades framför allt av privata beställare.
Läsande flicka, (ca 1770–1772).

Nummer: 37
Artikel: John Everett Millais
John Everett Millais (1829-1896) var en brittisk målare. Han föddes i en framstående Jerseyfamilj. Hans otroliga talang gav honom en plats vid Royal Academy schools då han var endast elva år gammal. På skolan träffade han William Holman Hunt och Dante Gabriel Rossetti, med vilka han bildade Prerafaelitiska brödraskapet i september 1848 i sin familjs hem på Gower Street vid Bedford Square.
Jesus i sina föräldrars hus (1850). Tate Gallery, London.

Nummer: 38
Artikel: Georges Seurat
Georges Seurat (1859-1891) var en fransk målare, neoimpressionismens upphovsman. I början av 1880-talet började han i sitt måleri att dela upp färgen i små avgränsade klickar av ren färg (divisionism), vilka på något avstånd tenderade att samverka till sammansatta färger. Snart gav Seurat färgfläckarna en nästan cirkelrund form (pointillism).
Badare i Asnières, (1884).

Nummer: 39
Artikel: Umberto Boccioni
Umberto Boccioni (1882-1916) var en italiensk futurist, målare och skulptör som studerade för Giacomo Balla i Rom.
A strada entra nella casa, (1911).

Nummer: 40
Artikel: Alexandre Cabanel
Alexandre Cabanel (1823-1889) var en fransk målare. Han var den franska akademismens främste företrädare och inriktade sig på bibliska, mytologiska och historiska motiv.
Ofelia, (1983).

Nummer: 41
Artikel: Jean Auguste Dominique Ingres
Jean Auguste Dominique Ingres (1780-1867) var en fransk målare och tecknare. Han sökte förena ett sanningssökande, som kommer till uttryck i konturen, en reliefliknande uppbyggnad, rena linjer och en perfekt teknik, starkt påverkade av den italienska skolan och David, med sin tids romantiska strömning, vilken han inte kunde undfly.
Självporträtt, (1804).

Nummer: 42
Artikel: Aron Gerle
Aron Gerle (1860-1930) var en svensk bildkonstnär och grafiker. Aron Gerle växte upp under fattiga förhållanden. Aron var den sjätte bland åtta barn. Hans far som var lantbrukare, var tvungen att sälja sin egendom i Svalungebyn på grund av ekonomiska problem och bodde sedan som arrendator på olika platser. Fadern dog medan barnen ännu var små och Aron jobbade ett tag som vallpojke.
Skärgårdsmotiv av Aron Gerle.

Nummer: 43
Artikel: Kazimir Malevitj
Kazimir Malevitj (1878-1935) var en rysk målare, grundare av suprematismen. Vid 15 års ålder fick Malevitj sitt första målarskrin. I sin självbiografi från 1923 skrev han att han en gång gick till en affär i Kiev med sin mor; en affär där det fanns flera bilder som påverkade honom starkt. Det var första gången han såg naturalismen på väggen: "Den dagen glömmer jag aldrig."
Suprematism: Rött och svart kors, (ca 1918).

Nummer: 44
Artikel: Carl Larsson
Carl Larsson (1853-1919) var en svensk konstnär. Larsson är en av de mest berömda svenska konstnärerna och kanske den mest folkkäre. Larsson växte upp i ett fattigt hem men när han var tretton år uppmanade hans lärare honom att söka som elev vid Konstakademien. Under sina studier var han tvungen att samtidigt arbeta för sin försörjning, bland annat som retuschör hos en fotograf. De närmaste åren därefter illustrerade Larsson flera böcker.
Bron, (ca 1912).

Nummer: 45
Artikel: Petrus Christus
Petrus Christus (1410-talet -1472) var en nederländsk målare. Han elev och efterföljare till Jan van Eyck, och alla hans målningar har någon gång förväxlats med dennes. Vid van Eycks död 1441 övertog han mästarens verkstad. Den senaste forskningen ser i Christus inte längre bara den store mästarens epigon utan framhäver den självständige konstnären.
Porträtt av okänd dam, (ca 1460). Staatliche Museen, Berlin.

Nummer: 46
Artikel: Godfried Schalcken
Godfried Schalcken (1643-1706) var en holländsk genre- och porträttmålare. Han var först elev av Samuel van Hoogstraten i Dordrecht och senare av Gerard Dou i Leiden, men bosatte sig 1665 åter i Dordrecht, där han var fänrik i skyttegillet. Han vistades 1692 i London, där han blev mycket uppskattad, och slog sig därpå ned i Haag, där han sedan förblev, med undantag av en kortare vistelse i Düsseldorf 1703 där han var anställd hos hertigen Johan Vilhelm av Pfalz.
Flicka som äter ett äpple, (ca 1675-1680).

Media som används på denna webbplats

Olle Baertling Yzip.JPG
Författare/Upphovsman: Boberger. Photo: Bengt Oberger, Licens: CC BY 3.0
Olle Baertling´s Yzip, Saltsjöbaden, Sweden
Paul Gauguin 112.jpg
Self-portrait (in the role of 'Les Misérables' protagonist Jean Valjean) with Émile Bernard portrait in the background, for Vincent van Gogh.
Kvinnohuvud1-hstd.JPG
Författare/Upphovsman: Jonas Ericsson, Licens: CC BY 3.0
Statyn Kvinnohuvud av Pablo Picasso i Halmstad
Fragonard, The Reader.jpg
franska:
Jeune Fille lisant Redigera detta på Wikidata

Läsande flicka
label QS:Lde,"Lesende Frau"
label QS:Lfr,"La Liseuse"
label QS:Lpt,"A leitora"
label QS:Len,"The Reader"
Arne Jones Katedral.JPG
Författare/Upphovsman: Bengt Oberger, Licens: CC BY 2.5
Arne Jones Katedral
Eugène Delacroix - La liberté guidant le peuple.jpg
Romantic history painting. Commemorates the French Revolution of 1830 (July Revolution) on 28 July 1830.
Malevitj.jpg
large cross in black over red on white
Döderhultaren Beväringsmönstring.jpg
Conscripts´ examination/Beväringsmönstring by Axel Petersson (Döderhultaren, 1868-1925) wooden sculpture
Lippo Memmi - The Annunciation and Two Saints - WGA15010.jpg
Die Darstellung breitet sich unter fünf vergoldeten Spitzbögen aus und ist noch ganz im Stil der hochgotischen Schönlinigkeit gehalten. Ein goldenes Spruchband liegt zwischen dem Engel Gabriel und Maria, die über die Frage nachdenkt.
Milles Pegasus 2008.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Carl Milles skulptur "Människan och Pegasus" i Skytteholmsparken, Ekerö
Vase des roses par Fantin-Latour.jpg
Vase des roses, painting in private collection: Julian and Josie Robertson, New York, NY
Draken 1930-tal.jpg
Biograf "Draken" på Kungsholmen, Stockholm
Themeeting.jpg
the painting was chosen by the UN as a motif for a stamp commemorating the establishment of the Universal Declaration of Human Rights, paragraph 20: the Right of Assembly