Portal:Kina


Redigera  

Null

Regionen Kina, med Taiwan och Arunachal Pradesh streckat.

Kinaportalen behandlar regionen
Kina, vad som idag tillhör
Folkrepubliken Kina är omstritt.

Republiken Kinas officiella flagga avskaffades 1945, men används som Taiwans flagga. Folkrepubliken Kinas flagga

Kina är ett kulturgeografiskt område på ostasiatiska fastlandet och några öar i Stilla havet, där huvuddelen av befolkningen sedan århundraden tillbaka har kinesiska som modersmål och tillhör den kinesiska kulturen.

Området Kina har sedan 1949 har varit splittrat mellan Folkrepubliken Kina (som förutom Fastlandskina behärskar Hongkong sedan 1997, Macao sedan 1999 och en rad små öar) och staten Taiwan (officiellt kallad Republiken Kina) på ön Taiwan med tillhörande småöar.

Kina är världens äldsta obrutna civilisation, vars historia har kännetecknats av upprepade delningar, återföreningar och långa perioder av både fred och krig. Den politiska makten var mestadels koncentrerad hos kejsaren, men under långa perioder var landet decentraliserat och uppstyckat mellan konkurrerande tjänstemän, krigsherrar, medlemmar av kejsarfamiljen och inflytelserika eunucker.


Visa nya urval
redigera  

Utvald artikelHongkong (kantonesiska: 香港 Hēunggóng; mandarin: 香港 Xiānggǎng; engelska: Hong Kong) är en särskild administrativ region (SAR) i södra Kina, söder om provinsen Guangdong. Hongkong har en marknadsekonomi som är uppbyggd kring internationell handel och är idag ett av världens ledande finansiella centra.

Hongkong var en brittisk besittning från 1842 till 1997 och är idag tillsammans med Macao en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn "Ett land, två system" har Hongkong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system, därför kan man inte säga att Hongkong tillhör "det riktiga Kina". Återföreningen med Kina har fungerat bra, även om vissa spänningar råder beträffande hur mycket av ett demokratiskt system som ska råda i Hongkong.

Hongkongs ekonomi drabbades hårt av SARS 2003 men har nu återhämtat sig och visar på god tillväxt. Guangdongprovinsen och pärlflodsdeltat utgör en viktig marknad för Hongkongs tjänstebaserade ekonomi. Dominerande sektorer i Hongkongs ekonomi är logistik, finans, turism och handel. Hongkongs regering och näringsliv söker allt närmare ekonomisk integration med södra och västra Kina.

Hongkong indelas vanligen i Hongkongön, Kowloon, Nya territorierna och de utanförliggande öarna. Områdets administrativa centrum ligger på Hongkongöns nordsida, vid Victoriahamnen.redigera  

Utvald biografiEileen Chang, även känd som Zhang Ailing, var en kinesisk författarinna. Hennes berättelser handlar ofta om spänningsfyllda relationer mellan män och kvinnor, ofta med en melankolisk och pessimistisk underton. Redan under gymnasietiden började hon visa litterära talanger och hennes alster publicerades i skoltidningen. 1939 erhöll hon stipendium för att studera vid University of London, men kunde inte genomföra planerna på grund av pågående krig i Kina. Hon började istället på University of Hong Kong, men 1941, en termin innan hon skulle få sitt diplom i litteratur, blev Hongkong ockuperat av Japan. Ockupationen skulle vara tills 1945.

Chang lämnade det ockuperade Hongkong och återvände till Shanghai. Där tjänade hon sitt leverne genom sitt författande och blev snabbt Shanghais mest kända författare. Det var under denna period hon skrev sin främsta verk, som Qing Cheng Zhi Lian (倾城之恋) och Jin Suo Ji (金锁记). Zhang förälskade sig 1943 i en man vid namn Hu Lancheng (胡兰成) och de gifte sig redan året därpå. Vigselceremonin tog plats i hemlighet eftersom Hu Lancheng fortfarande var gift med sin tredje fru. Hon älskade honom trots det och trots att han bar titeln förrädare efter att ha samarbetat med japanerna. Deras äktenskap varade tills 1947.redigera  

Visste du att…Persikoblomskällan
Persikoblomskällanredigera  

Utvald bildStrand i Sanya
En strand i Sanya på ön Hainan Dao, som vetter mot Sydkinesiska havet.

Foto taget av: Dale Prestonredigera  

Dagens datum, 10 november / 11月10日


Zuo Zongtang 1875, avbildad av Pavel Jakovlevitj Pjasetskij.

Födda

  • 1812Zuo Zongtang(kinesiska: 左宗棠?, pinyin: Zuǒ Zōngtáng), avliden 5 september 1885, var en kinesisk ämbetsman och militär under Qingdynastin som spelade en nyckelroll i undertryckandet av Taipingupproret och återerövrade Xinjiang från Yaqub Beg.
  • 1910Zhang Leping (förenklad kinesiska: 张乐平; traditionel kinesiska: 張樂平; pinyin: Zhāng Lèpíng) död 27 september 1992, var en kinesisk serietecknare. Hans arbetet spelade stor nyckelroll för modern Manhua i Kina. Han skapade bland annat seriefiguren Sanmao 1935 som är en mycket välkänd seriefigur i Kina.
  • 1918Yue-Kong Pao (kinesiska: 包玉剛; pinyin: Bāo Yùgāng) död 23 september 1991, var en framgångsrik affärsman från Hongkong. Han var grundare för World-Wide Shipping som vid sin höjdpunkt i slutet av 1970-talet var världens största rederi med 202 fartyg och en dödvikt på 20,5 miljoner ton.
  • 1967Vivian Chow (kinesiska: 周慧敏; pinyin: Zhōu Huìmǐn), skådespelerska och cantopopsångerska från Hongkong.

Avlidna

  • 1144Wang Jingwei (kinesiska: 汪精衛; pinyin: Xú Guāngqǐ) född 4 maj 1883, var en kinesisk nationalistisk politiker som hade en lång karriär som revolutionär och inom Kuomintang, där han var en av Chiang Kai-sheks viktigaste rivaler. Under slutet av sitt liv ledde han en japansk marionettstat, vilket gjort att han idag främst är känd som Kinas Quisling.redigera  

Kinas historia


Kinesiska muren är ett gammalt byggnadsverk som började byggas redan under 200-talet f.Kr. men den har ändå inte funnits ens under halva Kinas historia.
Kinesiska muren är ett gammalt byggnadsverk som började byggas redan under 200-talet f.Kr. men den har ändå inte funnits ens under halva Kinas historia.

Kinas historia är över 3 000 år lång (enligt kineserna själva snarare 5 000), då de äldsta skriftliga källorna är från 1200-talet f.Kr. Därmed är den kinesiska civilisationen världens äldsta ännu existerande.

De första spåren av en jordbruksbaserad kultur (Yangshao-kulturen) dateras till cirka 6000 f.Kr. Runt 3000 f.Kr. hade man gått över till bronsålder där framförallt Longshan-kulturen bör nämnas. Dessa kulturer var hövdingastyrda stamsamhällen, och det var tidigast någon gång runt 2200 f.Kr. som det första kungadömet upprättades i form av Xiadynastin, en dynasti vars existens i väst är omstridd och ses som mytisk, men som av kineser accepteras som verklig. Den påföljande Shangdynastin (cirka 16001000 f.Kr.) var tills relativt nyligen även den ansedd som rent mytisk till en av dess huvudstäder grävdes ut och man fann ett arkiv, varvid uppgifter i senare skriftliga källor kunde bekräftas. Shangdynastins härskare var på många sätt lik de egyptiska faraonerna; han sågs som en levande gud som var absolut härskare över både världsliga och andliga frågor.

Efter Shangdynastins fall upprättades 1040 f.Kr. Zhoudynastin, det första och enda fullt utvecklade feodalsystemet i Kinas historia. I och med Zhou infördes begreppet "Himlens mandat" (天命 tīanmìng) som det som legitimerade den härskande monarkens styre. Härskaren var inte längre en gud i sig själv, som under Shang, utan som en "Himlens son" (天子 tīanzi) som styrde med den mer abstrakta "Himlens" tillåtelse. Detta kom genom Kinas historia att utnyttjas av såväl sittande härskare som upprorsmän för att antingen upprätthålla eller störta det styre som förespråkades.

Konceptet om ett Kina som ett enat rike uppstod däremot inte förrän 221 f.Kr. då kejsaren av Qin tog makten genom att med militära medel krossa allt motstånd och ena Kina under en kejsare. Den resulterande Qindynastin blev mycket kortlivad och splittrades efter kejsaren Qin Shi Huangs död 210 f.Kr. Arvet kejsaren av Qin lämnade efter sig var mycket påtagligt. Idén om ett enat Kina i form av ett kejsardöme hade slagit rot i det kinesiska medvetandet.

Under 2000 år varvades perioder av splittring och decentralisering med upprättandet av nya kejsardynastier (vanligen efter en invasion norrifrån) med centralisering och många blomstringsperioder inom kultur, vetenskap och jordbruk. Inte förrän 1912, då den moderna Republiken Kina grundades upphörde den sista kejsardynastins (Qingdynastin) formella makt över Kina.

Läs mer...redigera  

Kinas geografi


Kina 1933
Kina 1933redigera  

Kinas politik


Folkrepubliken Kina styrs sedan grundandet 1949 av Kinas kommunistiska parti. Även om Folkrepubliken Kina genomgått tvära kast sedan dess grundandet, så har den grundläggande strukturen varit liknande sedan 1949.

Maktstrukturen bygger på tre grundpelare: Folkets centralregering, som är den civila regeringen, Kinas kommunistiska parti, som är det statsbärande partiet och Folkets befrielsearmé, som utgör landets försvar.redigera  

Saker du kan göra


Du är inbjuden att delta i Projektet Kina , ett Wikiprojekt dedikerat till att utveckla och förbättra artiklar om Kina.
  • Gå med i arbetsgruppen Wikipedia:Projekt Kina, här samlas deltagare med gemensamma intresset Kina!
  • Hjälp till med att skriva en intressant artikel som relaterar till Kina, kolla Wikipedia:Önskelista/Kina.
  • Fotografera passande bilder om du befinner dig i Kina. Önskelista/foton Kina.
  • Kinaportalen: Fyll i de datum som saknar artiklar under Portal:Kina/Datum. Underhåll och skriv nya frågor till Visste du att…, nominera bra artiklar, biografier och bilder till utvalt material.redigera  

Kategorier


Kina kategorier

Kina
Arkitektur i Kina
Kinas ekonomi
Expeditioner i Kina
Kinas geografi
Kinas historia
Kinaportalen
Kineser
Kinesisk medicin
Kultur i Kina
Listor med anknytning till Kina
Lokala politiska indelningar i Kina
Kinas militär
Minnesmärken i Kina
Natur i Kina
Naturresurser i Kina
Priser i Kina
Religion i Kina
Svenskar i Kina
Kinas samhälle
Sport i Kina
Transport i Kina
Vetenskap i Kina
Kinamallar
Kinastubbarredigera  

Wikipedior på språk som talas i Kina


粵語 / 廣東話 (Kantonesiska)           古文 / 文言文 (Klassisk kinesiska)           贛語 (Gan)           Hak-kâ-fa (Hakka)           قازاق تىلى (Kazakiska)           中文 / 普通話 (Standardkinesiska)           閩東語 (Mindong)           閩南語 (Minnan)           བོད་ཡིག (Tibetanska)           ئۇيغۇرچە (Uiguriska)           吳語 / 吳儂軟語 (Wu)           Sawcuengh (Zhuang)Portaler


Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Arkitektur · Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · EU · Europa · Finland · Frankrike · Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…Media som används på denna webbplats

20090529 Great Wall 8125.jpg
Författare/Upphovsman: Jakub Hałun, Licens: CC BY-SA 3.0
Great Wall of China near Jinshanling
Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg
Flag of the Chinese Empire under the Qing dynasty (1889-1912), details per the restoration of Beiyang fleet researcher [1].
Portal Kina.png
Författare/Upphovsman: C.Nilsson, Licens: CC BY-SA 3.0
Portal Kina
China in its region (claimed and disputed hatched).svg
Författare/Upphovsman: TUBS Gallery, Licens: CC BY-SA 3.0
Location of XY (see filename) in the region.
National Emblem of the People's Republic of China.svg
National emblem of the People's Republic of China
Chinaimg.png
Författare/Upphovsman: Nat, Licens: CC BY-SA 3.0
Composite piece with a Chinese theme - derivative work, center piece by Nat
Flag of the Republic of China 1912-1928.svg
National Flag of the Republic of China, used between 1912–1928. Also known as "Five-colored flag".
Zhang Ailing 1954.jpg
Eileen Chang (September 30, 1920 – September 8, 1995) was a Chinese (Republic of China) writer. Photo was taken in 1954 in Hong Kong.
C Puzzle.png
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
P1080320.JPG
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 3.0
China 1933.jpg
Zhonghua min guo fen sheng xin tu. (New Map of Republic of China divided by provinces).

Relief shown by hachures.

Includes inset of Hainan Dao (Hainan Island).

Scale 1:12,413,400 (E 700--E 1400/N 500--N 200).