Portal:Golf

Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Golfportalen


Golfportalen samlar information om golf på Wikipedia och dess systerprojekt

Historia


Golf ses normalt som en skotsk uppfinning, då spelet omnämns i två lagar från 1400-talet, lagarna förbjuder spel av spelet "gowf". Vissa vetenskapsmän hävdar dock att det hänvisar till ett annat spel som påminner mer om det som idag kallas landhockey.
De visar på att ett spel som går ut på att putta små bollar ner i hål med hjälp av golfklubbor spelades på 1600-talet i Nederländerna. Termen golf tros komma från det germanska ordet för "klubba" - kolven. Det moderna spelet utvecklades väldigt mycket i Skottland under andra halvan av 1800-talet. Reglerna, bandesignen och klubbutformningen började då likna dem som används idag. Den största utrustningsförändringen sedan 1800-talet har varit bättre gräsklippare, främst runt greenerna, bättre bolldesign, sedan ungefär 1900 har gummi använts istället för guttaperka, och introduktionen av metallskaft under 1930-talet.
Under 1970-talet började metallhuvuden ersätta träklubbornas trähuvuden, klubborna går dock alltjämt under namnet "träklubbor", och grafitskaft introducerades under 1980-talet.

Läs mer...


Golfbana


Golfbanan är den plats där spelet utövas. Den består av tee, fairway och en green. På banan finns även hinder som försvårar spelet.

Läs mer...


Golfklubbor


Till en början tillverkades klubbskaften i hickory men de hade nackdelen att det vreds vid tillslaget. Redan på 1890-talet experimenterades med stålskaft och en smed från Edinburgh tog patent på stålskaftet 1894 men tog tillbaka det då det var tveksamt om det skulle få användas. Det dröjde till 1924 innan USGA gav klartecken och till 1929 innan R&A tillät det.

Läs mer...


Handicap


Handicapsystemet är ett sätt att jämna ut skillnader mellan golfspelare av olika skicklighet. Ju skickligare spelare desto lägre handicap. En spelare med handicap noll brukar i Sverige kallas scratchspelare.

Läs mer...

Utvald spelare


Babe Zaharias var framgångsrik i många olika sporter. Hon tog bland annat två OS-guld och vid en friidrottstävling 1932 tog hon under en eftermiddag sex guldmedaljer och slog fyra världsrekord i friidrott. Men det var golfen som hon ägnade större delen av sitt vuxna liv åt.

Läs mer...


Utvald golfklubb


Ljunghusens GK har en av de få banor i Sverige som är av linkskaraktär. Klubben bildades 1932 och banan byggdes då med 6 hål. Idag har den 27 hål och anses vara en av Sveriges bästa banor.

Läs mer...


Nya artiklar

tomt


Old Course


Old Course i St Andrews i Skottland är en av de äldsta golfbanorna i världen. Det finns inte någon riktig kunskap om när golf spelades för första gången på marken som nu är Old Course. Det tidigaste beviset är ett tillstånd från 1552 som gjorde linkslandet norr om staden till ett fritidsområde för stadsborna för all framtid.

Läs mer...


R&A


Royal and Ancient Golf Club of St Andrews (R&A) är en golfklubb i St Andrews, Skottland. Det är en privat golfklubb för herrar med omkring 2400 medlemmar från hela världen varav hälften kommer från utanför Storbritannien. Klubben är världens mest ansedda golfklubb och tillsammans med USGA bestämmer den reglerna för golfspelet i världen.

Läs mer...


Regler


Golfreglerna formuleras av The Royal and Ancient Rules Ltd, R&A och The United States Golf Association, USGA. De första golfreglerna upprättades av Gentlemen Golfers of Edinburgh 1744.

Läs mer...


Visste du att...


...golftermen bogey gav upphov till filmmusiken i filmen Bron över floden Kwai. År 1913 förirrade sig en skotsk miltärpluton, ledd av musiklöjtnanten Kenneth Alford, in på en golfbana och spelarna i den boll som plutonen kom i vägen för, visslade för att påkalla deras uppmärksamhet. Alford fastnade för visslingen och inspirerades att komponera Colonel Bogey March som 44 år senare blev filmmusik i filmen Bron över floden Kwai.

Läs mer...


Artikelserier

Golfen på Wikipedia har artikelserier om golfens majorsegrare och världsettor. Du når artikelserierna genom att klicka på något av namnen i
Lista över golfens majorsegrareGolfens världsranking

Kategorier

GolfKlubbarOrganisationerSpelareTourerTävlingarUtmärkelserKorta artiklar

Listor

Golfklubbar i SverigeMajorsegrare

Wikipedias portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Arkitektur · Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · EU · Europa · Finland · Frankrike · Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…

Media som används på denna webbplats

Golf6.jpg
Författare/Upphovsman: Gabriele Delhey, Licens: CC BY-SA 3.0
Water Hazard at Hole 5, La Margherita Golf Course, Carmagnola, Italy
Golf3.jpg
Författare/Upphovsman: Ulrich Mayring, Licens: CC BY-SA 3.0
Einige Spielbahnen des Golfplatzes Son Termens, Mallorca
Golf1.jpg
Författare/Upphovsman: Gabriele Delhey, Licens: CC BY-SA 3.0
Bunker at 18th Green, golf de Barbaroux in Brignoles (Var, France)
Golf8.jpg
Författare/Upphovsman: Andreas Sandberg, Licens: CC BY-SA 3.0
Hole 9 at Peralada Golf Resort in the Costa Brava, Catalonia, Spain.
Golfball.jpg
Författare/Upphovsman: Lotus Head from Johannesburg, Gauteng, South Africa, Licens: CC BY-SA 3.0
A golf ball directly before the hole
Golf2.jpg
Författare/Upphovsman: Ulrich Mayring, Licens: CC BY-SA 3.0
Das 9. Fairway des Golfplatzes Pollença, Mallorca, vom Abschlag aus gesehen. Auf Höhe der zwei Bäume auf dem Fairway befindet sich ein Dogleg nach links. Zum Grün hin knickt dieses Par 5 Loch erneut nach rechts ab.
Infoiconhourglass.svg
Info icon with hourglass