Portal:Arkeologi

Arkeologiportalen
Ahrensburg point.png

Arkeologi (av grek. archaiologia "fornkunskap", av archaios "urgammal", "forntida"), kunskapen om människans förhistoria, alltså den tid där det inte finns skriven text att tillgå. Arkeologi är studiet av människans materiella kultur, alltså studiet av hennes lämningar eller artefakter. Numera finns även historisk arkeologi eller medeltidsarkeologi som är studiet av materiell kultur under historisk tid. Vanligtvis delas området upp i följande underdiscipliner; historisk arkeologi (efter skrivkonsten), förhistorisk arkeologi (före skrivkonsten), klassisk arkeologi (Grekland och Rom), egyptologi (Egypten), assyriologi (Främre Orienten innan Islam), islamisk arkeologi (Främre Orienten efter Islam) och historisk osteologi.

Läs mer

Utvald artikel
Tidigmesolitikum är en kronologisk avgränsning som motsvarar Maglemosekulturens tidsmässiga utbredning i sydskandinavien. Det är därför troligt att den reella kopplingen till det arkeologiska fyndmaterialet är begränsat i andra delar av Sverige, men av praktiska skäl och i brist på kunskap om denna äldsta del av förhistorien används ändå begreppets kronologiska avgränsning i hela Sverige. Andra kronologiska tidsramar för begreppet används i andra delar av världen.
Utvald bild
House at Din Llugwy.jpg
En fornlämning i Din Llugwy
Sveriges förhistoria
Nyheter
 • En stencirkel återfunnen i Wales gör att Mike Parker Pearson nu menar att Stonehenge ursprungligen stod uppsatt i Wales. Det flyttades ca 3000 f Kr till England. Stonehenge länkas därmed med andra platser och samhällen och deras monument.
 • Nio neandertalare har hittats i Italien meddelas i maj 2021. Det var troligen nio vuxna män. Resterna hittades i Guattarigrottan vid kusten mellan Rom och Neapel. Tillsammans med två fynd hittade tidigare på samma plats har elva individer dokumenterats i Guattarigrottan. Det är nu en viktig plats i världen för fynd av neandertalmänniskan. Grottan upptäcktes ursprungligen 1939 av arbetare.
 • Ett unikt 3 meter stort vattenhjul från Prästgårdshyttorna i Dalarna har daterats. Det rekonstruerade hjulet var ett så kallat överfallshjul. Vattnet har alltså runnit på hjulet från ovansidan. Hjulet drev bälgarna i en närbelägen hytta. diameter. Dendrokronologisk analys gav information om att virket var furu. Virket kommer från Malung-Lima-Mora. Avverkningen har skett efter år 1769 – troligen åren 1770–1790.
 • Egyptiska arkeologer har hittat en så kallad gyllene stad, staden Aten. Staden var begravd i sand under flera tusen år. Det är ett av de viktigaste fynden inom Egyptologin. Många expeditioner har tidigare förgäves letat efter denna stad.
 • En stentavla från bronsåldern, Saint-Bélec-stentavlan beräknas vara världens äldsta karta över ett territorium.
Projekt arkeologi
Varmt välkommen att delta i Projekt arkeologi om du är intresserad av arkeologi och förhistoria.
Månadens arkeolog
Gustaf VI Adolf, Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustaf Adolf, född 11 november 1882, död 15 september 1973, fram till sin tronbestigning hertig av Skåne, Sveriges Konung från 29 oktober 1950. Son till Gustaf V och drottning Victoria. Farfar till Carl XVI Gustaf. Gustaf VI var den siste med konungabeteckningen Sveriges, Götes och Vendes konung därför att hovet tyckte att de andra titlarna hade spelat ut sin rätt då Carl XVI Gustaf tillträdde.
Månadens föremål
Teckning som föreställer en quipu

Quipu eller khipu var trådknippen som användes som informationsbärare i Inkariket och äldre kulturer i Anderna. En quipu består vanligen av färgad spunnen och flätad tråd av lama- eller alpackahår eller bomullssnören med numeriska och andra värden kodade med knutar i ett decimalsystem.

Visste du att...
 • I östra Afrika har forskare hittat bitar av skelett från människoliknande varelser som levde för ungefär 3 miljoner år sedan. Lucy är till exempel ett skelett från denna tid.
 • De människor som skapade de äldsta gravarna som hittats, brukar kallas neandertalare, för att de första skelettet hittades i Neandertal i Tyskland, mitten av 1800-talet.
 • Cromagnonmänniskan kallas den första nutida människan. De har gjort grottmålningarna i Altamira, Spanien och Lascauxgrottan i Frankrike.
 • För ca 10 000 år sedan började människan odla. Därmed inträder neolitikum.
 • Den förhistoriska tiden slutar i och med att skrivkonsten införs i ett område. Det första kända skriftspråket kallas kilskrift och börjar användas ca 3400 före Kristus.
 • I Norden räknas ungefär tiden mellan 10 000 före Kristus och 1000 efter Kristus som förhistorisk tid.
Kategorier
Dessa är de kategorier som berör arkeologi:
Arkeologi
Arkeologer
Arkeologiska discipliner
Arkeologiska institutioner
Arkeologiska kulturer
Arkeologiska metoder
Arkeologiska undersökningar
Arkeologiska artefakter
Fornminnen
Förhistoria
Mumier
Arkeologiska museer
Professurer i arkeologi
Runologi
Stadsarkeologi
Arkeologistubbar
Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…

Media som används på denna webbplats

Quipu.png
Quipu (Knotenschrift)
Ahrensburg point.png
Ahrensburg point, Germany