Polhems mekaniska alfabet

Modell ur Polhems mekaniska alfabet. Nr XIX, XX, XXI, XXII, XXIII, XXIV. Exempel på olika kammekanismer. Tekniska museet: TEKS0021139

Polhems mekaniska alfabet är en modellsamling som ursprungligen bestod av 79 trämodeller vilka visade hur olika rörelseomvandlingar kunde åstadkommas. Samlingen togs fram av Christopher Polhem för att användas som ett pedagogiskt instrument i Laboratorium mechanicum  som han grundade på Kungsholmen i Stockholm 1697.

Polhems mekaniska alfabet har sedan sin skapelse varit stommen i den mekaniska undervisningen i först Laboratorium Mechanichum från 1697, sedan mekaniska skolan, sedan Teknologiska Institutet.

Samlingen var en tid i Falun och senare i Stiernsund. Så flyttades den tillbaka till Stockholm där den fortsatte sin verksamhet i det av Christopher Polhem 1697 grundade Laboratorium Mechanichum, som 1798 införlivades till att bli kärnan och stafettpinnen i den mekaniska skolan som 1827, efter beslut av Kungl. Maj:t, omvandlades till Teknologiska Institutet. Samlingen hade efter de många flyttningarna bland annat råkat ut för en brand. På Teknologiska Institutet restaurerades den ursprungliga, något decimerade samlingen, och en del nya modeller tillverkades delvis som elevarbeten.

Resterna av den ursprungliga modellsamlingen ingår i modellkammarens samlingar på Tekniska museet och återställningsarbete gjorts för att komma ursprunget så nära som möjligt. Museet har under 2018 digitaliserat delar av det mekaniska alfabetet i 3D, exempel finns i bildlänkarna. I samlingarna ingår även diverse beskrivningar och gamla inventarieförteckningar från de olika tidigare uppställningsplatserna. Även Polhemsmuseet i Stjärnsund ställer ut delar av hans mekaniska alfabet.

I det mekaniska alfabetet ingår bland annat:

Referenser

Tryckta källor

  • Bæckström, Arvid (1959). Kongl. modellkammaren. Stockholm: Tekniska Museet. Libris 1527876 
  • Lindgren, Michael (2011). Dædalus: Tekniska museets årsbok. Årg. 79(2011) Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige. Stockholm: Innovationshistoria förlag. Libris 12566807. ISBN 9789197993401 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Mekaniskt alfabet (TM1358).tif
Författare/Upphovsman: Anna Gerdén, Tekniska museet, Licens: CC BY 4.0
Modell ur Polhems mekaniska alfabet. Genom en fram- och återgående rörelse hos armen erhålles en kontinuerlig rotationsrörelse hos hjulet med hjälp av två fjäderbelastade kuggstänger i bygeln.
Mekaniskt alfabet (TM1359).tif
Författare/Upphovsman: Anna Gerdén, Tekniska museet, Licens: CC BY 4.0
Modell ur Polhems mekaniska alfabet. Text på föremålet: XV. En roterande rörelse hos hjulet, som till hälften är försett med kuggar, överförs till en fram- och återgående rörelse hos den bygelförsedda armen.
Ludvika Gammelgård 2011b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Ludvika Gammelgård, Östanberghjulet
Mekaniskt alfabet (TM1974).jpg
Författare/Upphovsman: Anna Gerdén, Tekniska museet, Licens: CC BY 4.0
Modell ur Polhems mekaniska alfabet. Text på föremålet: N:o 2, LIX, LX Två stycken spärrmekanismer för kuggstänger.
Mekaniskt alfabet (TM1971).jpg
Författare/Upphovsman: Anna Gerdén, Tekniska museet, Licens: CC BY 4.0
Modell ur Polhems mekaniska alfabet. Text på föremålet: XIX, XX, XXI, XXII, XXIII, XXIV. Exempel på olika kammekanismer.