Pippi Långstrump – starkast i världen

Pippi Långstrump – starkast i världen
(The New Adventures of Pippi Longstocking)
Genremusikalfilm
barnfilm
fantasyfilm
komedifilm
romanbaserad film
RegissörKen Annakin[1][2]
ProducentKen Annakin
ManusförfattareKen Annakin
Baserad påPippi Långstrump
I större rollerTami Erin
Eileen Brennan
Dennis Dugan
George DiCenzo
Dick Van Patten
John Schuck
Branscombe Richmond
Fay Masterson
Frank Welker
KompositörMisha Segal
Harriet Schock
FotografRoland Smith
Teknisk information
ProduktionsbolagColumbia Pictures
DistributionColumbia Pictures
Premiär
7 juli 1988(Tyskland)[3]
10 september 1988(Sverige)[4]
Speltid91 minuter
LandUSA
Sverige
Språkengelska
Budget5 000 000 USD
Intäkter3 569 939 USD
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Pippi Långstrump – starkast i världen (engelska: The New Adventures of Pippi Longstocking) är en amerikansk spelfilm som lanserades 1988, i regi och manus av Ken Annakin och som bygger på Astrid Lindgrens barnböcker om Pippi Långstrump.

Handling

Berättelsen är i huvudsak densamma som i förlagan, med några mindre ändringar ifråga om rollfigurer och handling. Den största skillnaden är att handlingen har blivit förlagd till en småstad någonstans längs USA:s östkust.

Filmen börjar med Pippi Långstrump tillsammans med sin pappa ombord på Hoppetossa och den plötsliga storm som skiljer dem åt. Redan innan Pippi anländer till Villa Villekulla finns en markspekulant som under filmens gång försöker komma över tomten och riva rucklet. Tommy och Annikas föräldrar har en större roll, med pappan (Dennis Dugan) som kritisk och drivande för att Pippi ska skickas till barnhemmet och mamman som sympatiskt inställd till barnens lekkamrat och hennes oortodoxa livsstil. En annan nyhet gentemot böckerna och tidigare filmatiseringar är piloten Jake som byggt en autogiro och som inspirerar Pippi att bygga en som kommer till användning egen när Pippi rymmer tillsammans med Tommy och Annika från Villa Villekulla när myndigheterna kommer för att plocka in henne. Efter rymningen övertalar föreståndarinnan (Eileen Brennan) Pippi att frivilligt komma till barnhemmet, något som hon går med på som ett äventyr i sig. Det dröjer inte länge innan Pippi vantrivs där. Efter att hon en natt lämnat barnhemmet i smyg för att kasta en flaskpost till sin pappa, så står barnhemmet i brand när hon återkommer och ges tillfälle att utföra hjältedåd som ingen annan kan.[5]

Produktion

Astrid Lindgren var länge avvisande till tanken att låta Pippi göras av filmskapare utanför Sverige. Den amerikanske frilansproducenten Gary Mehlman lyckades dock med sitt uppsåt, och efter att Lindgren i Stockholm 1985 mötte hans två döttrar (vars upprepande tittande på de tidigare svensk-tyska filmerna av Olle Hellbom i engelsk dubbning inspirerande honom att försöka få rättigheterna) så gav hon projektet sin tillåtelse.[6]

Huvudrollsinnehavaren, den då tolvåriga Tami Erin, valdes 1986 ut i en omfattande audition med över 8000 sökande i USA, Kanada och Storbritannien.[7] Inspelningen var ursprungligen planerad att ske under sommaren 1986 men försenades ett år på grund av den ursprungliga försäljningsagenten för distributionsrättigheter, Producers Sales Organisation (PSO), gick i konkurs. Columbia Pictures gick i april 1987 in som distributör och finansiär garant, varpå inspelningen kunde återupptas. Svensk Filmindustri (SF) var medproducent till filmen men investerade inte medel i filmen i sig: deras medverkan var i kontrakt villkorad av Astrid Lindgren för att hennes Pippi skulle hållas under uppsikt och inte förvanskas av amerikanerna.

Inspelningen ägde rum mellan maj och juli 1987 i och kring den lilla staden Fernandina BeachAmelia Island, strax öster om Jacksonville i norra Florida.[7]

I USA var mottagandet blandat och intäkterna begränsade.[5] Filmen hade svensk biografpremiär den 9 september 1988 och fick i den svenska pressen genomgående negativa recensioner.

Medverkande

Huset som var filmens Villa Villekulla i Fernandina Beach, beläget vid Plaza San Carlos (30°41′19.6″N 81°27′22.7″V / 30.688778°N 81.456306°V / 30.688778; -81.456306) platsen för de ursprungliga spanska kolonisatörernas bosättning, som finns upptaget i National Register of Historic Places[8] (bild från 2010).
RollSkådespelareSvensk röst
Pippi LångstrumpTami ErinSara Alström
Tommy SettergrenDavid Seaman JrStaffan Jonsäter
Annika SettergrenCory CrowLena Olander
Barnhemmets föreståndarinnaEileen BrennanUlla-Britt Norrman
Herr SettergrenDennis DuganJonas Bergström
Fru SettergrenDianne HullAnki Lidén
Svarten, markspekulantGeorge DiCenzoOwe Stefansson
Kapten Efraim LångstrumpJohn SchuckArne Tyrén
Klistergubben KonradDick Van PattenAnders Nyström
RancidChub BaillyCharlie Elvegård
boven RypeJ.D. DickinsonJörgen Düberg
den elaka lärarinnanCarole KeanDoreen Denning
den snälla lärarinnanLeila Hee OlsenCatharina Alinder
FridolfBranscombe RichmondRichard Sseruwagi
brandchefenLouis Seeger CrumeUlf Isenborg

Se även

Källor

  1. ^ läs online, www.ofdb.de , läst: 28 april 2016.[källa från Wikidata]
  2. ^ läs online, Internet Movie Database , läst: 28 april 2016.[källa från Wikidata]
  3. ^ Lexikon des internationalen Films, Zweitausendeins.[källa från Wikidata]
  4. ^ Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet, läs online, läst: 13 september 2021.[källa från Wikidata]
  5. ^ [a b] ”The New Adventures of Pippi Longstocking (1988)” (på engelska). AFI Catalog. American Film Institute. https://catalog.afi.com/Film/58982-THE-NEWADVENTURESOFPIPPILONGSTOCKING?sid=30e19c10-ba99-49a1-8b42-25e652074c75&sr=13.511087&cp=1&pos=0. Läst 5 september 2021. 
  6. ^ (engelska) Hug Brings Pippi To Hollywood, 1985-07-19, Los Angeles Times.
  7. ^ [a b] (engelska)”The New Adventures of Pippi Longstocking - Production Notes”. Arkiverad från originalet den 21 augusti 2012. https://web.archive.org/web/20120821213302/https://www.sonymoviechannel.com/movies/new-adventures-of-pippi-longstocking/details. Läst 8 augusti 2018. 
  8. ^ (engelska) Original Town of Fernandina Historic Site, National Park Service, hämtad 2018-08-08.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats