Pil (projektil)

Två pilar.

En pil är en spetsig projektil. Pilar kan avfyras med pilbåge eller armborst, men kan också kastas (se kastpil). Armborstpil kallas bland annat lod, bult eller skäkta.

Flechette är metallpilar avsedda för handeldvapen som historiskt också fällts från flygplan. Artilleri kan skjuta en packe flechetter eller en enda stor pilprojektil.

Uppbyggnad

En pil består av en främre, vanligen vass, ände, spetsen eller pilspetsen, ett smalt skaft eller pilskaft på vars bakre del fenor eller styrfjädrar ofta är fästa, samt en bakre ände eller nock där det finns en skåra som svarar mot bågsträngen.

Skaftet

Skaftet på pilen utgör den huvudsakliga delen av vapnet och har traditionellt tillverkats av trä, idag förekommer även skaft av kolfiber, aluminium och hårdplast. Moderna träpilskaft tillverkas ofta av cederträ.

Spetsen

Spetsen kan tillverkas av olika material som till exempel trä, ben, sten eller metall. Pilspetsar har traditionellt varit viktiga vid typologiseringen av arkeologiska kulturer.

Termen tångespets syftar på en pilspets som har en tånge, det vill säga en tunga som används för att fästa in spetsen i ett pilskaft. En pilspets med urnupen bas, är motsatsen till en tångespets. I stället för en tånge finns en rund infasning för infästning mot pilskafet. Holkspetsar tillverkas av metall och har en hålighet som pilskaftet sticks in i. Denna metod används även för spjutspetsar. Moderna pilspetsar för tavelskytte är ofta en variant av holkspetsar.

Bodkin är en speciell sorts spets som förmår att genomtränga rustningar och skydd av olika slag. Spetsen är smal och kantig, vanligtvis trehörnig eller fyrkantig, och förmår på grund av sin form att bryta sig igenom plåt och ringväv.

Se även

Media som används på denna webbplats

Clovis Point.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: Attribution
Fleche Cartailhac MHNT PRE 2009.0.232.2 simple.jpg
Författare/Upphovsman: Didier Descouens, Licens: CC BY-SA 4.0
Arrowhead in Chert
Stage : Later Neolithic (Rhodézien) (to – 3300 to - 2400 Before the Current Era)
Locality : Dolmen de la Glène, Saint-Léons, Aveyron, France
Former collection of Émile Cartailhac (1845 - 1921)
Muséum of Toulouse MHNT.PRE.2009.0.232.2
Size : 50x20x5 mm
Bowmangreen.png
green version of line art drawing of an archer or bowman
Bromme point.png
Författare/Upphovsman: Micke, Licens: CC BY 2.5
A drawing of a point from the paleolithic Bromme culture.
Hamburg point.png
Författare/Upphovsman: Micke, Licens: CC BY 2.5
A drawing of a point from the paleolithic Hamburgculture
Two arrows.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: Copyrighted free use
Ahrensburg point.png
Ahrensburg point, Germany
Bodkin1.jpg
Needlebodkin auf einem Zedernschaft