Petrus Tillaeus

Petrus Tillaeus
Petrus Tillæus x ok KB.jpg
Född1679
Falun, Sverige
Död11 februari 1754
Stockholm, Sverige
MedborgarskapSverige
SysselsättningKartograf, ingenjör, tecknare
Redigera Wikidata

Petrus (Petter) Tillaeus, (även Tillæus och Tilæus) född 1679 i Falun; död 11 februari 1754 i Stockholm, var en stadsingenjör, rådman och kartograf i 1700-talets Stockholm.

Biografi

Tillaeus föddes som son till kyrkoherden och kontraktsprosten i Rättvik Andreas Tillaeus och hans första fru Elisabet Dahlborg. Han var gift med Maria Emmerich. Han blev student i Uppsala 1699 och auskultant i Bergskollegium 1713 samt stadsingenjör i Stockholm 1717 och utnämndes 1748 till rådman där. Under sin tjänstetid som stadsingenjör producerade han ett antal mycket exakta kartor över staden.

Tillæi karta

Detalj med vinjetten visande Stormäktigste Konung Fridrich I".

År 1731 fullbordade han i skalan 1:4 000 en General Charta öfwer Stockholm med Malmarne (den så kallade "Tillæi karta"). Med Malmarne menas här malm (stadsdel). Kartan fick, på stadsmyndigheternas förord, kungligt privilegium för tio år och är dedikerad kung Fredrik I. Med låneunderstöd av staden trycktes denna karta i koppargravyr 1733, och 1750 erhöll Tillaeus en belöning av staden i form av 2 000 daler. Något ovanlig är att Tillaeus orienterade kartan mot väster, alltså uppåt är väster och norr till höger.

Kartan var den dittills största väggkarta, som utgetts över Stockholm. Den trycktes i 12 blad med hjälp av 12 tryckplåtar som sedan fogades samman. Hela kartan mäter 190 x 150 cm. Under 1800-talet antog man att det var en verklighetstrogen avritning av Stockholm men senare forskning har visat att Tillaeus även arbetat in flera stadsplaneförslag som ej kom att verkställas.

1770 justerades kartplåtarna av Per Floding, som lät lägga in en rad modernare detaljer på kartan som därefter trycktes i en ny version.[1]

Stockholmskällan finns samtliga 12 kartdelar i högupplösta pdf-filer. Kartan innehöll inte bara gator och torg utan även stadens kvarter samt apotek, väderkvarnar och skolor som listas upp i kartans tättskrivna marginal. En ny edition av kartan utgavs 1925 av Nils Pallin. Tillaeus är representerad vid bland annat Uppsala universitetsbibliotek[2].

Petrus Tillaeus berömda Stockholmskarta från 1733. Se kartan även i en högupplöst version, icke färglagd.

Andra kartor (urval)

Se även

Referenser

Externa länkar

Noter

Media som används på denna webbplats

Tillaeus Oxenstiernska Malmgården 1747.jpg
Den Oxenstiernska Malmgården gränsade mot Styrmansgatan, Storgatan och Greve Torstenssons Trädgård samt omgavs med murar och staket.
Kvarnen Kurckan var uppkallad efter Gabriel Oxenstiernas hustru, som var född Brita Kurck (eller Kurk). Petrus Tillaeus ritade kartan 1747, norr är ner till vänster.
Riddarholmen 1700.jpg
Styckningskarta från 21 april 1733, redovisar i röd lavering kungens egendomar på Riddarholmen, förmodligen ritad av Petrus Tillaeus.
Petrus Tillæus x ok KB.jpg
Petrus Tillæus avbildad av okänd konstnär Kungliga Bibliotekets samling , avfotograferad porträttbild från Allhems Svenskt konstnärslexikon.
Petrus Tillaeus karta, detalj, kung Fredrik I.jpg
Petrus Tillaeus karta, detalj, visande kung Fredrik I
Tillaeus karta 1733.jpg
Petrus Tillaeus "General Charta öfwer Stockholm med Malmarne Åhr 1733"
Arsenalen (Makalös), 1725.jpg
Petrus Tillaeus karta över Arsenalen (Palatset Makalös), 1725
Slussen 1723 Tillaeus.jpg
Författare/Upphovsman: Petrus Tillaeus, Licens: CC BY-SA 4.0
Söderström med Drottning Kristinas sluss. "Afteckning, i alle lika med en i stadsingenjörs kontoret förvarad ritning."