Dakarrallyt

Rally Dakar
Rally Dakar 2006 9-2.jpg
Rally Dakar 2006
Sport(er)Motorsport
Disciplin(er)Rally
År1979-
Webbplatshttps://www.dakar.com/en/

Dakarrallyt, ursprungligen kallat Paris–Dakar-rallyt, är ett årligt terrängrally för bilar, lastbilar, motorcyklar och fyrhjulingar. Rallyt startades av fransmannen Thierry Sabine 1978 och gick ursprungligen från Paris till Dakar. Sträckan har dock varierat genom åren och mellan 2009 och 2019 ägde tävlingarna rum i Sydamerika. 2020 kördes tävlingen i Saudiarabien där även 2021 års upplaga planeras att genomföras.[1] Huvuddelen av sträckorna går utanför vanliga vägar, över sanddyner och liknande. Detta gör rallyt mycket krävande för såväl fordon som förare och endast ett fåtal lyckas fullfölja hela rallyt, som varar i cirka två veckor. Tävlingen handlar inte lika mycket om snabbhet som de flesta andra rallyn, utan mer om uthållighet och orienteringskunskaper. Rallyt arrangeras av Amaury Sport Organisation.

Historia

Thierry Sabine under Dakarrallyt den 4 januari 1986. Tio dagar senare omkom han i en helikopterolycka i Mali.

Under år 1977 deltog fransmannen Thierry Sabine i ett rally mellan Abidjan i Elfenbenskusten och Nice i Frankrike. Han körde dock vilse mitt ute i den libyska öknen på sin motorcykel, men blev räddad och kunde återvända till Frankrike. Sabine blev mycket fascinerad av landskapet i den afrikanska öknen och ville dela med sig av upplevelsen till så många som möjligt. Han skapade då ett rally, kallat Paris-Dakar-rallyt, vilket skulle gå från Frankrikes huvudstad Paris, ned genom Algeriet och Agadez i Niger, för att slutligen gå i mål i Dakar, Senegals huvudstad.[2] Det första rallyt kördes under årsskiftet 1978/1979 och det blev fransk seger i både bil- och motorcykelklassen. Sträckan har sedan varierat genom åren, men fokus har koncentrerats till Afrikaregionen, fram till år 2007. Oroligheter i länder rallyt korsat har vid ett flertal tillfällen varit ett stort problem för arrangörerna. Bland annat har sträckor ställts in eller bytts ut efter hot om terroristattacker, kidnappningar, plundringar samt vid ett tillfälle också minfält.

Den 4 januari 2008 meddelades det att årets tävling, som skulle hållits 5-20 januari 2008, ställdes in på grund av terroristhot i Mauretanien. Några dagar senare kom ett besked om att det fanns planer på att anordna tävlingen i Ungern och Rumänien i maj 2008. Dakarrallyt 2008 ställdes dock in och i stället startade Centraleuropeiska rallyt och Dakarserien. Dakarrallyt hade hållits utan avbrott varje år sedan 1979, men det hade regelbundet lagts fram krav på att ställa in det på grund av säkerhetsrisk och den fara snabbgående fordon utgör för lokalbefolkningarna, men 2008 var första gången kraven gick igenom.[3]

2009 kördes den 31:a upplagan av Dakarrallyt och den första som inte gick genom Afrika. Rallyt hade istället flyttats till Sydamerika, med länderna Argentina och Chile.[4]. Tävlingen har därefter gått Sydamerika till och med 2019. 2020 gick tävlingen i Saudiarabien.

Utöver kända rallyförare, som exempelvis Colin McRae, Carlos Sainz och Ari Vatanen, har Dakarrallyt även uppmärksammats efter att flera andra kända personer deltagit i rallyt, bland annat störtloppsåkarna Luc Alphand och Bernhard Russi, affärsmannen Mark Thatcher, Albert II av Monaco och Caroline av Hannover.[2]

Svenskar i rallyt

Ett flertal svenska förare har deltagit i rallyt genom åren med varierande framgång. Två svenskar har vunnit rallyt, dels föraren Freddy Kottulinsky (1980) och dels kartläsaren Bruno Berglund (1989–1991). Sverige har gjort sig ett namn då flera av de svenska deltagarna som ställt upp i rallyt varit kvinnor. Mest känd är kartläsaren Tina Thörner till den legendariska rallyföraren Colin McRae 2004 och 2005. 2006 kom hon tvåa tillsammans med Nasser Al-Attiyah. 1999/2000 ställde hon upp i rallyt tillsammans med den tyska föraren Jutta Kleinschmidt som slutade på en uppmärksammad tredje plats i rallyt. Andra förare som deltagit är Olle Ohlsson (som fullföljde rallyt och blev förste svensk på motorcykel), Marie Hessel (första skandinaviska kvinna att starta i MC-klassen), Annie Seel, Maria Sandell, P-G Lundmark, Björn Jansson, Lukas Lundin, Thomas Berglund, Henrik Rahm, Ronnie Bodinger, Mikael Berglund och Anders Berglund.

Första gången ett helsvenskt stall ställde upp i bilklassen var 2002 då teamet Håkan Roos och Carl Rosenblad startade med en Toyota. [5]

Redan 1983 vann[6] Hasse Henriksson, Sture Bernhardsson (co-driver) och John Granäng (mekaniker) lastbilsklassen under 10 ton med en Volvo C303 och startnummer 331[7]. Totalsegrare i lastbilsklassen var en MB. Ytterligare en Volvo C303 (startnr. 330) med Börje Roswall, Carl Johan Almqvist (co-driver) och Ingemar Österberg (mekaniker) startade 1983[8]. Denna bil bröt dock under den algeriska delsträckan.

Fordon och tävlingsklasser

Dakarrallyt kan delas in i tre olika huvudgrupper, motorcykelklassen- (vilket också inkluderar fyrhjulingar), bilklassen- (allt från buggybyggen till SUV-jeepar) samt lastbilsklass.

Motorcykel

Motorcykelklassen består av tre tävlingsgrupper. I grupp 1, Marathon, tävlar deltagare med motorcyklar som nästan är helt i originalskick med undantag för större bränsletankar, stötdämpare som passar terrängen och så vidare.[9] Grupp 2 består av ” Super-produktionscyklar” som är betydligt mer modifierade än grupp 1, oftast fabrikstillverkade speciellt för ökenrally[9] och grupp 3 består enbart av fyrhjulingar. Cylindervolymen ligger på runt 500 cc.[9] Vanligaste motorcyklar som tävlat i rallyt är Honda, KTM, Yamaha, BMW, Husaberg och Husqvarna Motorcycles. Från och med 2012 är motorcyklarna begränsade till 450 cc.[10]

Bilklass—T1, T2 och öppen

Bilklassen är för fordon som väger mindre än 3500 kg. I grupp T1 tävlar cross country-fordon som SUV-jeepar med viss modifiering och i T2 tävlar fabrikstillverkade fordon helt anpassade efter ökenrally.[11] Den öppna klassen är för specialbyggda bilar, så kallat SCORE International, där till exempel Trophy Truck får delta.[11] Länge var det mest europeiska bilar som tävlade som Renault 4, Land Rover, Range Rover, Mercedes-Benz G, Volkswagen Iltis och Steyr-Puch Pinzgauer, samt japanska tillverkare som Toyota Land Cruiser och Mitsubishi Pajero/Montero. Mitsubishi Pajero/Montero är den bil som vunnit tävlingen flest gånger och vann tävlingen varje år mellan 2001 och 2007.

Allt eftersom rallyts popularitet ökat har fler nya bilmärken introducerats i tävlingen som till exempel Mitsubishi Pajero/Montero, the Volkswagen Race Touareg, the Bowler Wildcat 200, Mercedes Benz M, BMW X5, BMW X3, Hummer H1, Hummer H3, Nissan Navara och Volvo XC90. Andra fordonstillverkare och sällsynta bilmärken i ökenrally som har deltagit efter omfattande ombyggnader av sina bilar är Rolls-Royce, Citroën, Peugeot (405 T16 och 205 T16) samt Porsche. Även flera hemmabyggda fordon har deltagit i rallyt. Mest känd är fransmannen och dakar-veteranen Jean-Louis Schlessers ”sand byggy” som han varit mycket framgångsrik med och även vunnit två Dakarrallyn med.

Lastbilsklass—T4 och T5

Vladimir Chagin, "The Tsar of Dakar", är den mest framgångsrika lastbilsföraren i Dakar.

Till lastbilsklassen räknas fordon som väger mer än 3500 kg och delas in i två huvudkategorier. T4 är för de tävlande lastbilarna medan T5 är riktad till de tävlandes servicelastbilar som följer de olika fordonen under rallyts gång. T4.1 är lastbilar som nästan helt är i originalskick och T4.2 är modifierade lastbilar.[12]

Flera olika lastbilstillverkare har deltagit I rallyt, bland annat Tatra, LIAZ, Kamaz, Hino, MAN, DAF, Mercedes-Benz, Unimog, Renault Kerax, Scania, Iveco och GINAF.

Kritik

Mali har blivit ökänt för att vara ett av världens farligaste länder, vilket den fått mycket kritik för. Sedan start har ett sextiotal personer dött i samband med rallyt, 25 av dessa har varit förare som dött i singelolyckor, men det har även hänt att förare tappat kontrollen över sitt fordon och kört ut bland publiken. Även två helikopterkrascher har förekommit och i en av dessa omkom rallyts grundare, Thierry Sabine.

Arrangörer har tagit hårt på kritiken och har infört flera åtgärder för att hålla ned hastigheterna för de tävlande. I vissa byar har bland annat dolda hastighetskontroller införts där strafftid lagt till de tävlande som kört för snabbt.[13] Annat är att försvåra orienteringen så att deltagarna måste koncentrera sig mer på att orientera rätt istället för att vinna på hastighet. Fordonen har även utrustats med varningslampor som lyser när de deltagande kommer nära varandra, för att undvika kollisioner.

Sedan 2012 års upplaga har förarna i motorcykelklassen förbjudits köra med motorer större än 450 kubik.[10] Detta införande har varit kontroversiellt, eftersom flera deltagare själva menar att det inte är till deras fördel.

Segrare

Bil, motorcykel och lastbil

ÅrSträckaBilMotorcykelLastbil
Förare
Co-driver (Kartläsare)
BilFörareMotorcykelFörare
Co-drivers (Kartläsare)
Lastbil
2022
2021JeddahHa'ilFrankrike Stéphane Peterhansel
Frankrike Édouard Boulanger
Mini John Cooper Works BuggyArgentina Kevin BenavidesHonda CRF 450 RallyRyssland Dmitry Sotnikov
Ryssland Ruslan Amkhmadeev
Ryssland Ilgiz Akhmetzianov
Kamaz 43509
2020JeddahRiyadhQiddiyaSpanien Carlos Sainz
Spanien Lucas Cruz
Mini John Cooper Works BuggyUSA Ricky BrabecHonda CRF 450 RallyRyssland Andrey Karginov
Ryssland Andrey Mokeev
Ryssland Igor Leonov
Kamaz 43509
2019LimaLimaQatar Nasser Al-Attiyah
Frankrike Matthieu Baumel
Toyota Hilux DakarAustralien Toby PriceÖsterrike KTM 450 RallyRyssland Eduard Nikolaev
Ryssland Evgeny Yakovlev
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 43509
2018LimaLa PazCórdobaSpanien Carlos Sainz
Spanien Lucas Cruz
Peugeot 3008 DKR MaxiÖsterrike Matthias WalknerÖsterrike KTM 450 RallyRyssland Eduard Nikolaev
Ryssland Evgeny Yakovlev
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 4326-9
2017AsunciónLa PazBuenos AiresFrankrike Stéphane Peterhansel
Frankrike Jean-Paul Cottret
Peugeot 3008 DKRStorbritannien Sam SunderlandÖsterrike KTM 450 RallyRyssland Eduard Nikolaev
Ryssland Evgeny Yakovlev
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 4326-9
2016Buenos AiresSalta-RosarioFrankrike Stéphane Peterhansel
Frankrike Jean-Paul Cottret
Peugeot 2008 DKRAustralien Toby PriceÖsterrike KTM 450 RallyNederländerna Gerard de Rooy
Spanien Moi Torrallardona
Polen Darek Rodewald
Iveco PowerStar
2015Buenos AiresIquique-Buenos AiresQatar Nasser Al-Attiyah
Frankrike Matthieu Baumel
Tyskland Mini All4 RacingSpanien Marc ComaÖsterrike KTM 450 RallyRyssland Ayrat Mardeev
Ryssland Aydar Belyaev
Ryssland Dmitriy Svistunov
Kamaz 4326-9
2014Rosario-SaltaValparaísoSpanien Nani Roma
Frankrike Michel Périn
Tyskland Mini All4 RacingSpanien Marc ComaÖsterrike KTM 450 RallyRyssland Andrey Karginov
Ryssland Andrey Mokeev
Ryssland Igor Devyatkin
Kamaz 4326-9
2013LimaTucumánSantiago Stéphane Peterhansel
Jean-Paul Cottret
Mini All4 Racing Cyril Despres KTM 450 RallyRyssland Eduard Nikolaev
Ryssland Sergey Savostin
Ryssland Vladimir Rybakov
Kamaz 4326-9
2012Mar del PlataAricaLima Stéphane Peterhansel
Jean-Paul Cottret
Mini All4 Racing Cyril Despres KTM 450 RallyNederländerna Gerard de Rooy
Belgien Tom Colsoul
Polen Darek Rodewald
Iveco PowerStar
2011Buenos AiresAricaBuenos Aires Nasser Al-Attiyah
Timo Gottschalk
Volkswagen Touareg Marc Coma KTM 450 RallyRyssland Vladimir Chagin
Ryssland Sergey Savostin
Ryssland Ildar Shaysultanov
Kamaz 4326-9
2010Buenos AiresAntofagastaBuenos Aires Carlos Sainz
Lucas Cruz
Volkswagen Touareg Cyril Despres KTM 690 RallyRyssland Vladimir Chagin
Ryssland Sergey Savostin
Ryssland Eduard Nikolaev
Kamaz 4326-9
2009Buenos AiresValparaísoBuenos Aires Giniel de Villiers
Dirk von Zitzewitz
Volkswagen Touareg Marc Coma KTM 690 RallyRyssland Firdaus Kabirov
Ryssland Aydar Belyaev
Ryssland Andrey Mokeev
Kamaz 4326-9
2008inställt
2007LissabonDakar Stéphane Peterhansel
Jean-Paul Cottret
Mitsubishi Pajero Cyril Despres KTM 690 RallyNederländerna Hans Stacey
Belgien Charly Gotlib
Nederländerna Bernard der Kinderen
MAN TGA
2006LissabonDakar Luc Alphand
Gilles Picard
Mitsubishi Pajero Marc Coma KTM LC4 660RRyssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 4911
2005BarcelonaDakar Stéphane Peterhansel
Jean-Paul Cottret
Mitsubishi Pajero Cyril Despres KTM LC4 660RRyssland Firdaus Kabirov
Ryssland Aydar Belyaev
Ryssland Andrey Mokeev
Kamaz 4911
2004Clermont-FerrandDakar Stéphane Peterhansel
Jean-Paul Cottret
Mitsubishi Pajero Nani Roma KTM LC4 660RRyssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 4911
2003MarseilleSharm el-Sheikh Hiroshi Masuoka
Andreas Schulz
Mitsubishi Pajero Richard Sainct KTM LC4 660RRyssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 4911
2002ArrasMadridDakar Hiroshi Masuoka
Pascal Maimon
Mitsubishi Pajero Fabrizio Meoni KTM LC8 950RRyssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 49256
2001ParisDakar Jutta Kleinschmidt
Andreas Schulz
Mitsubishi Pajero Fabrizio Meoni KTM LC4 660RTjeckien Karel Loprais
Tjeckien Josef Kalina
Tjeckien Petr Hamerla
Tatra 815
2000DakarKairo Jean-Louis Schlesser
Henri Magne
Schlesser-Renault Buggy Richard Sainct BMW F650RRRyssland Vladimir Chagin
Ryssland Semen Yakubov
Ryssland Sergey Savostin
Kamaz 49252
1999GranadaDakar Jean-Louis Schlesser
Philippe Monnet
Schlesser-Renault Buggy Richard Sainct BMW F650RRTjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Josef Kalina
Tatra 815
1998ParisGranadaDakar Jean-Pierre Fontenay
Gilles Picard
Mitsubishi Pajero Stéphane Peterhansel Yamaha YZE850TTjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Jan Cermak
Tatra 815
1997DakarAgadezDakar Kenjiro Shinozuka
Henri Magne
Mitsubishi Pajero Stéphane Peterhansel Yamaha YZE850TÖsterrike Peter Reif
Österrike Johann Deinhofer
Hino Ranger
1996GranadaDakar Pierre Lartigue
Michel Périn
Citroën ZX Edi Orioli Yamaha YZE850TRyssland Viktor Moskovskikh
Ryssland Anatoli Kouzmine
Ryssland Nail Bagavetdinov
Kamaz 49252
1995GranadaDakar Pierre Lartigue
Michel Périn
Citroën ZX Stéphane Peterhansel Yamaha YZE850TTjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Tomas Tomecek
Tatra 815
1994ParisDakarParis Pierre Lartigue
Michel Périn
Citroën ZX Edi Orioli Cagiva Elefant 900Tjeckien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Josef Kalina
Tatra 815
1993ParisDakar Bruno Saby
Dominique Seriyes
Mitsubishi Pajero Stéphane Peterhansel Yamaha YZE850TItalien Francesco Perlini
Italien Giorgio Albiero
Italien Claudio Vinante
Perlini 105F
1992ParisSirtKapstaden Hubert Auriol
Philippe Monnet
Mitsubishi Pajero Stéphane Peterhansel Yamaha YZE850TItalien Francesco Perlini
Italien Giorgio Albiero
Italien Claudio Vinante
Perlini 105F
1991ParisTripoliDakar Ari Vatanen
Bruno Berglund
Citroën ZX Stéphane Peterhansel Yamaha YZE850TFrankrike Jacques Houssat
Frankrike Thierry de Saulieu
Italien Danilo Bottaro
Perlini 105F
1990ParisTripoliDakar Ari Vatanen
Bruno Berglund
Peugeot 405 T16 Edi Orioli Cagiva Elefant 900Italien Giorgio Villa
Italien Giorgio Delfino
Italien Claudio Vinante
Perlini 105F
1989ParisTunisDakar Ari Vatanen
Bruno Berglund
Peugeot 405 T16 Gilles Lalay Honda NXR800Vkördes ej
1988ParisAlgerDakar Juha Kankkunen
Juha Piironen
Peugeot 405 T16 Edi Orioli Honda NXR800VTjeckoslovakien Karel Loprais
Tjeckien Radomir Stachura
Tjeckien Tomas Muck
Tatra 815
1987ParisAlgerDakar Ari Vatanen
Bernard Giroux
Peugeot 405 T16 Cyril Neveu Honda NXR800VNederländerna Jan de Rooy
Belgien Yvo Geusens
Nederländerna Theo van de Rijt
DAF TurboTwin II
1986ParisAlgerDakar René Metge
Dominique Lemoyne
Porsche 959 Cyril Neveu Honda NXR800VItalien Giacomo Vismara
Italien Giulio Minelli
Mercedes-Benz U 1300 L
1985ParisAlgerDakar Patrick Zaniroli
Jean Da Silva
Mitsubishi Pajero Gaston Rahier BMW GS980RTyskland Karl-Friedrich Capito
Tyskland Jost Capito
Tyskland Klaus Schweikarl
Mercedes-Benz 1936 AK
1984ParisAlgerDakar René Metge
Dominique Lemoyne
Porsche 911 Gaston Rahier BMW GS980RFrankrike Pierre Laleu
Frankrike Daniel Durce
Frankrike Patrick Venturini
Mercedes-Benz 1936 AK
1983ParisAlgerDakar Jacky Ickx
Claude Brasseur
Mercedes 280 G Hubert Auriol BMW GS980RFrankrike Georges Groine
Frankrike Thierry de Saulieu
Frankrike Bernard Malferiol
Mercedes-Benz 1936 AK
1982ParisAlgerDakar Claude Marreau
Bernard Marreau
Renault 20 Cyril Neveu Honda XR550Frankrike Georges Groine
Frankrike Thierry de Saulieu
Frankrike Bernard Malferiol
Mercedes-Benz U 1700 L
1981ParisDakar René Metge
Bernard Giroux
Range Rover Hubert Auriol BMW GS800RFrankrike Adrien Villette
Frankrike Henri Gabrelle
Frankrike Alain Voillereau
ALM/ACMAT
1980ParisDakar Freddy Kottulinsky
Gerd Löffelmann
Volkswagen Iltis Cyril Neveu Yamaha XT500Algeriet Miloud Ataouat
Algeriet Hadj Daou Boukrif
Algeriet Mahiedine Kaloua
Sonacome M210
1979ParisDakar Alain Génestier
Joseph Terbiaut
Range Rover Cyril Neveu Yamaha XT500Frankrike Jean-François Dunac
Frankrike Jean-Pierre Chapel
Frankrike François Beau
Pinzgauer

Fyrhjuling och UTV

ÅrSträckaFyrhjulingUTV
FörareFyrhjulingFörare
Co-driver (Kartläsare)
UTV
2021JeddahHa'ilArgentina Manuel AndújarYamaha Raptor 700Chile Francisco López Contardo
Chile Juan Pablo Latrach Vinagre
Can-Am
2020JeddahRiyadhQiddiyaChile Ignacio CasaleYamaha Raptor 700USA Casey Currie
USA Sean Berriman
Can-Am Maverick
2019Lima–LimaArgentina Nicolás CavigliassoYamaha Raptor 700Chile Francisco López Contardo
Chile Alvaro Quintanilla
Can-Am
2018LimaLa PazCórdobaChile Ignacio CasaleYamaha Raptor 700Brasilien Reinaldo Varela
Brasilien Gustavo Gugelmin
Can-Am
2017AsunciónLa PazBuenos AiresRyssland Sergey KaryakinYamaha Raptor 700Brasilien Leandro Torres
Brasilien Lourival Roldan
Polaris RZR 1000 XP
2016Buenos AiresSaltaRosarioArgentina Marcos PatronelliYamaha Raptor 700kördes ej
2015Buenos AiresIquique–Buenos AiresPolen Rafał SonikYamaha Raptor 700
2014RosarioSaltaValparaísoChile Ignacio CasaleYamaha Raptor 700
2013LimaTucumánSantiagoArgentina Marcos PatronelliYamaha Raptor 700
2012Mar del PlataArica–LimaArgentina Alejandro PatronelliYamaha Raptor 700
2011Buenos Aires–Arica–Buenos AiresArgentina Alejandro PatronelliYamaha Raptor 700
2010Buenos Aires–Antofagasta–Buenos AiresArgentina Marcos PatronelliYamaha Raptor 700
2009Buenos Aires–Valparaiso–Buenos AiresTjeckien Josef MacháčekYamaha Raptor 700

Källa:[14]

Lätta prototyper och klassiker

ÅrSträckaLätta prototyperKlassiker
FörareFordonFörare
Co-driver (Kartläsare)
Fordon
2021JeddahHa'ilTjeckien Josef MacháčekCan-AmFrankrike Marc Douton
Frankrike Emilien Etienne
Sunhill Buggy

Se även

  • Plymouth-Dakar Challenge
  • Budapest-Bamako

Referenser

  1. ^ Bike (30 november 2020). ”Dakarrallyt 2021 i Saudiarabien”. Bike powered by Motorrad. https://www.bike.se/dakar-rallyt/dakarrallyt-2021-i-saudiarabien/. Läst 2 januari 2021. 
  2. ^ [a b] Dakar RETROSPECTIVE 1979-2009 Arkiverad 14 juni 2013 hämtat från the Wayback Machine. - dakar.com 2009
  3. ^ ”Dakar Rally cancelled”. news24.com. 4 januari 2008. Arkiverad från originalet den 8 juni 2008. https://web.archive.org/web/20080608091444/http://www.news24.com/News24/Sport/More_Sport/0%2C%2C2-9-32_2246491%2C00.html. Läst 4 januari 2008. 
  4. ^ ”The 31st edition of the Dakar”. 18 januari 2009. Arkiverad från originalet den 29 september 2011. https://web.archive.org/web/20110929154125/http://www.dakar.com/2009/DAK/LIVE/us/1500/r7_1-film.html. Läst 25 januari 2009. 
  5. ^ Dödsfall, kändisar och svenska vinster - Dakar-rallyt år för år Expressen 1 januari 2006
  6. ^ ”Volvo C303” (på engelska). Wikipedia. 2019-12-17. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Volvo_C303&oldid=931151463. Läst 15 januari 2020. 
  7. ^ ”Hasse HENRIKSSON / Sture BERNHARDSSON / John GRANäNG - VOLVO C303 n°331 - Paris Dakar 1983”. www.dakardantan.com. http://www.dakardantan.com/paris-dakar-1983/henriksson-bernhardsson-granang,volvo+c303,331.html. Läst 15 januari 2020. 
  8. ^ ”Börje ROSWALL / Carl-johan ALMQVIST / Ingemar ÖSTERBERG - VOLVO C303 n°330 - Paris Dakar 1983”. www.dakardantan.com. http://www.dakardantan.com/paris-dakar-1983/roswall-almqvist-osterberg,volvo+c303,330.html. Läst 15 januari 2020. 
  9. ^ [a b c] Motorcycle Regulations
  10. ^ [a b] Dakar 2012. - eicma.it
  11. ^ [a b] Car Regulations
  12. ^ [1]
  13. ^ Security: still an obsession Arkiverad 27 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine. - dakar.com 2008
  14. ^ ”Dakar Retrospective 1979-2009”. dakar.com. Arkiverad från originalet den 14 juni 2013. https://web.archive.org/web/20130614234211/http://www.dakar.com/2011/DAK/presentation/docs/historique-dakar-1979-2009_us.pdf. Läst 12 oktober 2021. 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Flag of Belgium (civil).svg
The civil ensign and flag of Belgium. It is identical to Image:Flag of Belgium.svg except that it has a 2:3 ratio, instead of 13:15.
Flag of South Africa.svg

Sydafrikas flagga

Färg som används: National flag | South African Government and Pantone Color Picker

     grön rendered as RGB 000 119 073Pantone 3415 C
     gul rendered as RGB 255 184 028Pantone 1235 C
     röd rendered as RGB 224 060 049Pantone 179 C
     blå rendered as RGB 000 020 137Pantone Reflex Blue C
     vit rendered as RGB 255 255 255
     svart rendered as RGB 000 000 000
Flag of Chile.svg
Det är enkelt att lägga till en ram runt den här bilden
Vladimir Chagin.jpg
Författare/Upphovsman: Vadim Rumyantsev, Licens: CC BY-SA 3.0
Vladimir Chagin, 5 times Dakar winner
Rally Dakar 2006 9-2.jpg
Rally Lisboa-Dakar 2006. In the picture Marc Coma (Nº2), winner of the Rally Dakar 2006, in the moto category. The image took place somewhere in the 2006 route. For more details about the route locations, and possible places where this picture has been taken, look at the map on the official Dakar website].
Thierry Sabine 2.jpg
Författare/Upphovsman: Yelles M.C.A., Licens: CC BY-SA 3.0
Thierry Sabine au port d'Alger.