Otaku
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2015-12) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Otaku (おたく eller i sin ursprungliga betydelse 御宅) är en japansk pejorativ term för en geek / nörd, oftast en som är närmast besatt av japansk populärkultur.
Etymologi
Ordet är ett japanskt lånord som i sin ursprungliga betydelse är en artig, ålderdomlig tilltalsform av "du" (jfr. "Ni" i svenskan). Det kunde också användas hövligt om en annan persons hus eller familj.
Historik
På det tidiga 1980-talet uppmärksammades det i Japan att denna tilltalsform av någon anledning dykt upp nördar sinsemellan. Ordet började även användas mer allmänt, men då bara om dessa personer. Ironiskt nog, med tanke på ordets ursprungliga betydelse, har otaku idag en ganska negativ klang i Japan. En japansk otaku kan vara besatt av vad som helst; det finns exempelvis bokföringsotaku, militärotaku, städotaku eller insektsotaku. Begreppet otaku etablerades med den japanska videoserien Otaku no video ('Otakuns videofilm').
Ordet spred sig till USA i samband med det stora intresse som uppstod när allt mer manga och anime översattes till engelska. Då det främst var nippofiler som kände till ordet fick det aldrig riktigt den negativa klang som det kommit att få i Japan; ordet används helt enkelt för att beskriva en som är mycket intresserad av en sak, även om personen i fråga kan ha ett fungerande socialliv. Precis som hentai har ordet sålunda fått en annorlunda betydelse än i Japan.[1]
Media som tar upp begreppet otaku
- Piro i den amerikanska serien Megatokyo är en kärleksfull parodi på en amerikansk otaku
- Datorhackaren Otacon i den japanska TV-spelsserien Metal Gear
- Densha Otoko
- Otaku no video
- Genshiken
- Konata Izumi i den parodiska humor-animen Lucky Star. Trots att hon är duktig på sport, vill hon inte vara i ett lag eftersom det skulle innebära att hon skulle missa sin eftermiddagsanime, och vore det inte för hennes vänner (Kagami, Tsukasa och Miyuki), skulle hon i princip leva i ett datorspel.
Se även
Referenser
- ^ ”Otaku: Is it a dirty word?” (på engelska). Arkiverad från originalet den 5 november 2022. https://web.archive.org/web/20221105082823/https://geekout.blogs.cnn.com/2011/09/12/otaku-is-it-a-dirty-word/. Läst 5 november 2022.
|
|
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Postcard of Mata Hari in Paris
Författare/Upphovsman: Steve Nagata, Licens: CC BY 2.0
Cosplayer cosplaying as Hanyuu