Ostindiefarare

Målning som föreställer Ostindiefararen Repulse (1820) i Londons Ostindienhamn.

En Ostindiefarare var ett segelfartyg som användes som handelsfartyg i trafik mellan Europa och Ostasien under 1700-talet och början av 1800-talet, strax före ångfartygen slog igenom. De seglade för de olika ostindiska kompanierna från flera länder - Danmark, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien och Sverige.

Fartygen rörde sig över Indiska oceanen, och var byggda som en slags blandning av handelsfartyg och krigsfartyg där det förutom lastutrymmen ombord också fanns däck med kanoner så man kunde försvara sig mot pirater.[1]

Bildgalleri

Se även

Källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

La Marine-Pacini-111.png
Illustration from La Marine, by Pacini.
Oljemålning FINLAND i storm (Jacob Hägg) - Sjöfartsmuseet Akvariet - SMG1655.tif
(c) Jacob Hägg/Sjöfartsmuseet Akvariet, CC BY 4.0

Ostindiefararen FINLAND i storm på Nordsjön. Fartyget byggdes 1761 vid Stora Stads wharf i Stockholm och kom att segla sju resor till Kina för det Svenska Ostindiska Kompaniet.

Målningen målades av Jacob Hägg inför Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och hängde tillsammans med övriga stora Hägg-tavlor i museets ägo i den maritima paviljongen. Jubileumsutställningen i Göteborg arrangerades för att högtidlighålla stadens 300-årsjubileum.

Förlagan till målningen var sannolikt en teckning i den år 1773 utkomna boken "Capitaine Carl Gustav Ekebergs ostindiska resa, åren 1770 och 1771". I denna berättar FINLANDs kapten Karl Gustaf Ekeberg (Q2938924) om fartygets resa till Kanton (dagens Guangzhou) i Kina, inklusive om den hemska storm som fartyget upplevde i januari 1770.

Fartyget och dess strapatsfyllda resa till Kina har också gjords kända av den år 1781 utkomna reseskildringen Min son på galejan (Q10585641), författad av skeppsprästen Jacob Wallenberg (Q6230568)
Tuschteckning, ostindiefarare till ankars vid Whampoa (Jens Christian Andresen) - Sjöfartsmuseet Akvariet - SMG41359.tif
(c) Sjöfartsmuseet Akvariet, CC BY 4.0
Sju ostindiefarare till ankars utanför Whampoa. I bakgrunden syns bebyggelse och ett torn, i förgrunden en strandlinje och några människor.
Grafik ostindiefarare GÖTA LEJON (Jacob Hägg) - Sjöfartsmuseet Akvariet - SMG27099.tif
(c) Jacob Hägg/Sjöfartsmuseet Akvariet, CC BY 4.0
Färgtryck av tuschteckning. Motivet är en färglagd tackelritning av linjeskeppet och ostindiefararen GÖTA LEJON. Originalet ritades av Jacob Hägg år 1897. Förlagan till teckningen var en modell på fartyget, byggd ungefär samtidigt som själva fartyget år 1746. Modellen finns på Sjöhistoriska museet i Stockholm.
East Indiaman Gotheborg - Tall Ships Race Helsinki Sandviken 2013 - 01.jpg
Författare/Upphovsman: Sinikka Halme, Licens: CC BY-SA 4.0
East Indiaman Götheborg in Hietalahti harbour in Helsinki on July 17, 2013, participating in the Tall Ships' Race.
Fartygsmodell ostindiefarare - Sjöfartsmuseet Akvariet - SMG701.tif
(c) Sjöfartsmuseet Akvariet, CC BY 4.0
Modell av en ostindiefarare av senare typ, slutet av 1700-talet, med rår på samtliga tre master. Svart skrov med vitt bålte och svarta kanonportar, kopparfärgat undervattenskrov samt vita master. Modellen har ovanligt hög rigg.