Oslofjorden

Oslofjorden
Fold eller Foldin (äldre namn)
fjord
Karta över Oslofjorden.
Karta över Oslofjorden.
LandNorge Norge
FylkeAkershus fylke, Buskerud,
Oslo fylke, Telemark,
Vestfold, Østfold
Del avSkagerack
StadOslo, Drammen,* Moss,
Tønsberg, Moss
FlodDrammenselva (via Drammensfjorden),
Glomma
Höjdlägem ö.h.
Längd120 km[1]
Geonames3143243
* Vid sidofjorden Drammensfjorden.

Oslofjorden är en cirka 120 kilometer lång fjord av Skagerrak i sydöstra Norge. Den sträcker sig från Rådhuskaia i Oslo till Langesund i Bamble kommun (alternativt Færder fyr).

Fjorden är Norges femte längsta fjord och en viktig transportled för skeppstrafik. Den är dessutom ett viktigt rekreationsområde, med både båtliv, fritidshus och 40 % av Norges befolkning bor inom 45 min avstånd från fjorden , med Oslo som största tätort.

Geografi

Fjorden ligger i fylkena Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud, Vestfold och Telemark.

Geologi

Oslofjorden har bildats i en förkastningszon, som därefter fördjupats under senare istider. Den östligt liggande förkastningen följer i stort sett Oslofjordens östkant, där den sammanfaller med gränsen för Oslofältets olika bergarter.

Trots namnet är inte Oslofjorden någon utpräglad fjord i strikt geologisk betydelse då den har en otydlig fjordtröskel. Trots detta anges den ibland[1] som en "typisk tröskelfjord".

Olika delar

Oslofjorden smalnar av en bit söder om Oslo, söder om Oscarsborg. Detta delar av fjorden i en inre (nordlig) och yttre (sydlig) del.[2] En västlig del av den yttre fjorddelen benämns Drammensfjorden.[1]

I söder vidgas fjorden successivt, och dess fjordsidor går successivt över i det norska Sørlandet i väster och den bohuslänska kusten och skärgården i öster. Færder fyr anses ibland som sydgräns för Oslofjorden.[1]

Den yttre delen av fjorden är mellan 10 och 20 kilometer bred, och längst i söder är gränsen mot det öppna havet osynlig. Den inre delen av fjorden, norr om de cirka 1 kilometer breda sunden vid Drøbak, är cirka 3–7 kilometer bred.[1]

Eftersom övergången till Skagerrak är stegvis, finns en mängd olika uppgifter om Oslofjordens längd. Från Færder till Oslo är det cirka 100 km. Ytterligare 20 km kan läggas till, om man räknar längden på den innersta delen av fjorden, som vid Oslo viker av mot söder och öster om Nesodden.[1] Även längduppgifter uppemot 160 km förekommer.

Fjordförgreningar
  • Inre Oslofjorden
    • Vestfjorden
    • Bunnefjorden
  • Drøbaksund
  • Yttre Oslofjorden

Vattendrag och vatten

Flera större vattendrag rinner ut i Oslofjorden. Drammenselva och Glomma mynnar båda i den yttre delen av fjorden. Dessa är Norges två mest vattenrika älvar,[1] och Glomma är landets längsta vattendrag.

I den inre delen av fjorden finns flera djupa områden, där vattnet dock är syrefattigt. Utläpp av kemikalier och avfall försämrar ytterligare vattenkvaliteten.

Sido- och delfjorder

  • Yttre Oslofjorden
    • Krokstadfjord
    • Kurefjord
    • Værlbuktanen
    • Sandebukta
    • Drammenselva
    • Mossesund
  • Drøbaksund
  • Inre Oslofjorden
    • Vestfjord
    • Bunnefjord

Historia och befolkning

I äldre tid kallades områdena runt Oslofjorden och den angränsande delen av Skagerrak för Viken. Denna benämning kan ha givit upphov till begreppet viking.[3]

Själva fjorden hette dock Fold eller Foldin. Av detta har bildats namnen på de två fylkena på båda sidor om den yttre fjorddelen – Vestfold och Østfold.

Området runt Oslofjorden är Norges mest tättbefolkade.[2] Cirka 1,6 miljoner människor bor i kommuner som gränsar till fjorden, inklusive 22 tätorter som kan nås med båt.

Användning

De många bosättningarna runt Oslofjorden medför en livlig färjetrafik över fjorden. Färjor går bland annat mellan Sandefjord och Strömstad, samt mellan Moss och Horten. Både som färje- och transportled med fraktfartyg är fjorden den mest trafikerade i Norge.[1]

Den folkrika Osloregionen har ökat behovet av goda transporter även utan propeller. Sedan år 2000 kan man åka bil genom Oslofjordstunneln under fjorden mellan Drøbak i Frogns kommun och Storsand i Hurums kommun. Den drygt 7 kilometer långa tunneln är dragen på det smalaste stället i fjorden, och den går på det djupaste stället 134 meter under fjordens vattenyta; största väglutning inuti tunneln är 7 procent.

Fjorden drar till sig en mängd både badande och seglande turister.[2] I fjordområdet finns en stor mängd sommarstugor.[1]

Bildgalleri

Se även

Referenser

  1. ^ [a b c d e f g h i] "Oslofjorden". snl.no. Läst 2 april 2017. (bokmål)
  2. ^ [a b c] Oslofjorden i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 2 april 2017.
  3. ^ viking i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 3 april 2017.

Media som används på denna webbplats

Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg
Författare/Upphovsman: Gutten på Hemsen, Licens: CC0
Flag of Norway with colors from the previous version on Commons. This file is used to discuss the colors of the Norwegian flag.
2010-10-25 Oslofjord, cropped - Nesodden.jpg
Författare/Upphovsman: Chell Hill, Licens: CC BY-SA 3.0
Nesoddtangen, Norway
2010-10-25 Oslofjord.jpg
Författare/Upphovsman: Chell Hill, Licens: CC BY-SA 3.0
Aerial view of the inner Oslofjord and Oslo, with Nesodden to the left.
Oslofjord.svg
Map of Oslofjorden, Norway
100. Nordstrands Bad, Udsigt mod Byen, 1892 - NB bldsa AL0100 2.jpg
Nordstrands Bad, Udsigt mod Byen, 1892
  • Sted: Nordstrand
  • Kommune: Oslo
  • Fylke: Oslo

Tagger:

  • jernbaner
  • tog

bylandskap

  • samferdselsfotografi
Oslofjorden.JPG
The Oslo Fjord in Oslo, Norway.