Orrspel

Orrspel
KonstnärDavid Klöcker Ehrenstrahl
Basfakta
Tillkomstår1675
TypOlja på duk
Mått (h×b)275 × 266 cm 
PlatsNationalmuseum i Stockholm

Orrspel är en målning från 1675 av den svenske konstnären David Klöcker Ehrenstrahl. Den föreställer ett mellansvenskt landskap under ett pågående orrspel. I en riskoja till höger i bild sitter en man gömd och iakttar fåglarna. Enligt Nationalmuseums beskrivning är det den första kända landskapsmålningen "där en svensk konstnär skildrat sin upplevelse av den svenska naturen".[1] Den är ett motstycke till Ehrenstrahls målning Tjäderlek.[1]

Orrspel omfördes 1951 från Drottningholms slott till Nationalmuseum.[1]

Källor

Media som används på denna webbplats

Black Cocks at Ground (David Klöcker Ehrenstrahl) - Nationalmuseum - 21912.tif
Det här är denna allra första kända landskapsmålning där en svensk konstnär skildrat sin upplevelse av den svenska naturen. Det är en tidig morgon i mitten av april och i det lätta diset framträder ett omisskännligt mellansvenskt insjölandskap. Granar och enar skjuter upp i terrängen, marken skiftar av renlav och mossa, och i mellangrunden flankeras utsikten av tall och björk. Men framför den rofyllda utsikten händer också någonting mycket dramatiskt – konstnären har här fångat ett storslaget orrspel som tilldrog sig mitt i den svenska naturen – någonstans utanför Kungsör – våren 1675.

Ehrenstrahl var den ledande svenske konstnären under slutet av 1600-talet, flitigt anlitad av kungahuset. Bland de målningar som han utförde vid sidan av kungliga allegorier och porträtt av den svenska stormaktens elit, intar realistiska skildringar av allehanda djur en framträdande plats. I dessa framställningar av jakter, fåglar och ekorrar skymtar ibland den svenska naturen fram i bakgrunderna. Men i den här målningen har landskapet vuxit ut från en antydd fond till att bli en oupplöslig del av själva huvudmotivet.

Den som idag står inför målningen och ser på landskapet och orrarna är inte ensam – dold i en riskoja i förgrunden skymtar ytterligare en åskådare av dramat. Vid sidan av oss moderna betraktare spanar en blick från 1600-talet fortfarande ut i det disiga aprillandskapet – den ursprungliga blicken in i detta första svenska landskap är för evigt manifesterad i målningen.