Ormtjernkampen nationalpark

Ormtjernkampen nationalpark
Nationalpark
Karta över nationalparker i Sydnorge. Ormtjernkampen nationalpark har nummer 4.
Karta över nationalparker i Sydnorge.
Ormtjernkampen nationalpark har nummer 4.
LägeGausdals kommun,
Oppland,
Norge
 - koordinater61°12′N 9°48′Ö / 61.200°N 9.800°Ö / 61.200; 9.800
Area8 500 hektar
Inrättad14 juni 1968

Ormtjernkampen nationalpark är en tidigare norsk nationalpark som inrättades den 14 juni 1968 i ett typiskt östnorskt skogslandskap i Gausdals kommun i Oppland. Området ligger syd och sydväst om Dokkvatnet och nord och nordväst om Ormtjørnet och omfattar själva toppen Ormtjernkampen (1 128 m ö.h.) och två toppar väster om denna. Sedan 2011 ingår den tidigare nationalparken i den nya, större Langsua nationalpark.

Landskapet

Ormtjernkampen stiger brant upp från Dokkvatnet och det är i den branta och steniga terrängen den mest karaktäristiska urskogen finns. Barrskogen, idag i praktiken gran, dominerar i de lägst liggande delarna av nationalparken. På högre höjd finns ett bälte med björk som efterhand övergår i kalfjäll.

Flora och fauna

Skäggklocka

Nationalparken har goda förutsättningar för flera typer av växter. Blandningen av levande och döda träd i urskogsområdet, ett alpint klimat med kyliga somrar och kalla vintrar samt måttlig årsnederbörd ger hög luftfuktighet. Detta gör att mossa, lav och svamp växer bra på marken och på träden. Växt- och djurlivet är typiskt för tät östnorsk barrskog. En av få kända förekomster av skäggklockan, en släkting till blåklockan, finns här.

Utvidgning

2005 började man utreda en utvidgning av nationalparken till att även omfatta ett 1 365 km² stort fjällområde mellan Gausdal och Øystre Slidre i Etnedal, Nordre Land, Nord-Fron, Sør-Fron, Nord-Aurdal, Øystre Slidre och Gausdal kommuner [1]. Det slutade dock med att man nöjde sig med att upprätta den nya Langsua nationalpark, ett 537 km² stort område i vilket Ormtjernkampens tidigare område kom att ingå.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), tidigare version.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats