Orkanen (biograf)

Biograf Orkanen, före 1960.

Orkanen är en numera nedlagd kvartersbiografStora Essingen i Stockholm. Biografens adress var Vänskapsvägen 33 hörnet Badstrandsvägen 36 inte långt från Essingetorget. Orkanen invigdes den 18 november 1938 och lades ner under slutet av 1960-talet.

Historik

Annons, 20 nov. 1948.
Salongen
F.d. "Orkanen" med baldakinen, 2020

Orkanen startades av Nils G Andersson, som även drev biografen Facklan vid ÖstgötagatanSödermalm. Biosalongen anordnades i källarvåningen av ett nyuppfört bostadshus. Skådespelaren och Essingebon Adolf Jahr höll invigningstalet 1938. Förmodligen var biografen döpt efter den första filmen som visades: "The Hurricane" eller som den hette på svenska "Orkanen".

När biografen öppnade var det den andra biografen på Essingeöarna; några månader tidigare hade Anders Sandrew startad Essinge-BioLilla Essingen. Inredningen i Orkanen gestaltades av arkitekt Tore Fridell vid arkitektfirman Hagstrand & Lindberg. Över entrén fanns en stor uppåtriktat baldakin med biografnamnet i neonbokstäver i skrivstil. Interiören var elegant, väggarna var klädda med mossgrön sammet och de 317 fåtöljerna hade tegelröd klädsel.

Som så många andra biografer föll även Orkanen offer för biografdöden under 1960-talet. De regelbundna filmvisningarna upphörde redan 1961. Därefter förekom sporadiska filmförevisningar. Den sista annonsen som kunnat spåras i dagstidningarna förekom den 1 september 1968.

Lokalen fungerade ett tag som inspelningsstudio för TV-film. 2012 fanns där ett TV-produktionsbolag för en kulturförening. För närvarande (2020) inhyser den gamla biograflokalen ett gym vid namn Orkanen. Idag påminner bara den stora baldakinen om att det en gång fanns en biograf i byggnaden.

Se även

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Badstrandsvägen 36, tidigare biograf Orkanen, okt 2020.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Badstrandsvägen 36, Stora Essingen, byggår 1938, arkitekt Rolf Hagstrand och Birger Lindberg (tidigare biograf Orkanen)
Biograf Orkanen, Stora Essingen.jpg
Biograf Orkanen på Stora Essingen
Biografannons 1948 Orkanen.jpg
Biografannons från 1948
Skandiateatern skulptur.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Skandiateatern Stockholm skulptur
Biograf Orkanen, Stora Essingen salongen.jpg
Biograf Orkanen, Stora Essingen salongen