Orienthjälmörn

Orienthjälmörn
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHökfåglar
Accipitriformes
FamiljHökar
Accipitridae
SläkteHjälmörnar
Spilornis
ArtOrienthjälmörn
S. cheela
Vetenskapligt namn
§ Spilornis cheela
AuktorLatham, 1790
Synonymer
Indisk tofsormörn
Ung orienthjälmörn vid Bharatpur i Rajasthan i Indien.
Ung orienthjälmörn vid Bharatpur i Rajasthan i Indien.

Orienthjälmörn[2] (Spilornis cheela) är en medelstor rovfågel i familjen hökar.[3]

Utseende och läte

Orienthjälmörn är en medelstor rovfågel som mäter 55-75 centimeter. Den har ett karaktäristiskt utseende. Den är mörkbrun, men kan vara gråmelerad och har fjäderdräkten är täckt med oregelbundna vita prickar. Under glidflykt håller den de breda vingar i ett grunt "V". Orienthjälmörn kan ibland fälla ut en lite krage, och kan då i viss mån likna en uggla. Könen är utseendemässigt mycket lika, men juvenilerna går att urskilja då de har ett mer vitaktigt huvud än de adulta fåglarna.

Dess lockläte är ett distinkt "kluee-wip-wip" med en hög förstaton. De lockar ofta sena morgontimmar sittande på en gren eller då de termikflyger.

Utbredning och systematik

Orienthjälmörn lever i stora delar av Sydasien, bland annat Pakistan, Indien och Sri Lanka, till Sydostasien så långt österut som till södra Kina och Indonesien. Den delas upp i ett stort antal underarter i flera distinkta grupper som möjligen kan utgöra egna arter:[3]

Underarten mimimus urskildes förut som en egen art.

Ekologi

Orienthjälmörn lever främst i skogsbiotoper och bygger sina bon nära sötvatten. Boet placeras i en trädtopp och byggs av grenar och pinnar. Den lägger vanligtvis ett ägg per kull. Den är specialiserad på att jaga och äta reptiler och den födosöker över skogsområden efter ormar och ödlor.

Status och hot

Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen har inte uppskattats men den beskrivs som generellt vanlig.[1]

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Crested Serpent Eagle, 19 juni 2008.

Noter

  1. ^ [a b c d] Birdlife International 2012 Spilornis cheela Från: IUCN 2014. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3 www.iucnredlist.org. Läst 1 februari 2015.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2014) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 6.9 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-02-01

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Crested Serpent Eagle (Spilornis cheela) (8070748710).jpg
Författare/Upphovsman: Bernard DUPONT from FRANCE, Licens: CC BY-SA 2.0
Kinabatangan River, Sukau, Sabah, MALAYSIA
Crested Serpent Eagle I IMG 8399.jpg
Författare/Upphovsman: J.M.Garg, Licens: CC BY-SA 3.0
Crested Serpent Eagle Spilornis cheela Immature at Bharatpur, Rajasthan, India.